Mijn musthave voor de babyperiode: de zoutlamp
Als kersverse ouder weet je hoe belangrijk een goede nachtrust is voor zowel jou als je baby. Het kan soms zwaar zijn om ’s nachts meerdere keren uit je bed te rollen voor voedingen en verschoningen, maar een zoutlamp is je ideale partner in de nacht. Niet alleen zorgt het zachte, warme licht voor een rustige sfeer, maar er wordt ook gezegd dat een zoutlamp de lucht zuivert. Ik ben zelf helemaal fan van de zoutlamp in de babykamer en daarom deel ik deze tip met jullie.
Zacht en kalmerend licht tijdens nachtelijke voedingen
Als je het mij vraagt hoort een zoutlamp gewoon op de babyuitzetlijst van elke mommy-to-be. Een zoutlamp straalt een zacht en warm licht uit, wat perfect is voor de nachtelijke voedingen van je baby. Zelf kan ik heel slecht tegen fel licht als ik net wakker ben. Elk licht kan dan storend zijn, en dat geldt zeker als je een paar keer per nacht uit bed moet in de eerste periode met je baby. Dan wil je gewoon een goede oplossing hebben: net genoeg licht om alles te zien en donker genoeg zodat je baby nog lekker in de slaapmodus blijft.
Het is bewezen dat fel licht de productie van het slaaphormoon melatonine kan verstoren, waardoor zowel jij als je baby moeilijker in slaap kunnen vallen na een nachtelijke voeding. Het warme, zachte licht van een zoutlamp daarentegen helpt om de slaapcyclus niet te verstoren, zodat jullie na de voedingen weer gemakkelijk kunnen slapen. Precies wat je nodig hebt! Zoutstenen zijn er in verschillende kleuren, maar ik raad je voor de nachtelijke zorg voor je baby een roze/oranje steen aan in plaats van de wit/grijze.
Lees ook: Slapen na je bevalling: zo overleef je de gebroken nachten
De zuiverende werking van een zoutlamp
Naast het praktische gebruik heeft een zoutlamp ook andere voordelen die veel ouders aanspreken. Zoutlampen zijn gemaakt van Himalayazoutkristallen, een natuurproduct dus. De zoutkristallen staan bekend staan om hun vermogen om de lucht te zuiveren door negatieve ionen vrij te geven. Negatieve ionen zijn prettig voor mensen, terwijl elektronische apparaten juist positieve ionen uitstralen. Positieve ionen kunnen stress en vermoeidheid veroorzaken, een zoutlamp zou deze effecten tegengaan door balans te brengen.
Daarnaast trekken zoutlampen verontreinigde deeltjes aan uit de lucht, wat de luchtkwaliteit ten goede zou kunnen komen. De negatieve ionen die een zoutlamp afgeeft kunnen helpen om allergenen, bacteriën en andere verontreinigingen in de lucht te verminderen, wat vooral fijn kan zijn in de kamer van je baby. Schonere lucht is een prettig extraatje van deze lamp. Dit is overigens niet echt wetenschappelijk bewezen, maar ook als dit niet zo zou zijn blijft de zoutlamp je beste vriend voor de nachten met je kleintje.
Een zoutlamp in de babykamer
Het is misschien niet nodig om te zeggen, maar zet de zoutlamp op een veilige plek in de babykamer. Buiten bereik van zwaaiende armpjes en trappelende voetjes van je baby, maar dichtbij genoeg om het zachte licht goed te laten werken. Er zijn verschillende soorten zoutlampen. Zo heb je een wat grovere zoutsteen op een houten sokkel, maar ook kleinere nachtlampjes in vormpjes zoals een maan, die je rechtstreeks in het stopcontact steekt. Gebruik wat je fijn óf mooi vindt.
TIP! Koop je zoutlamp al tijdens je zwangerschap zodat je tijdens je bevalling een fijne, rustgevende sfeer kunt creëren.
Onderhoud van een zoutlamp
Af en toe afstoffen met een droge doek is voldoende. Let ook op dat de lamp niet in de buurt van water staat of op een vochtige plek. De lamp is, zoals de naam het al zegt, van zout gemaakt en zout heeft de eigenschap om vocht aan te trekken. Mocht je lamp nou toch gaan ‘smelten’, kun je hem met een doek afdrogen en direct op een warmere plek zetten. Dan is er niks aan de hand.