Mijn geheim voor meer rust? Maaltijden bestellen!

Mijn geheim voor meer rust? Maaltijden bestellen!

Je hoort het overal. Ouders die maar druk, druk, druk zijn. Vast in routines en minder quality time met je kinderen dan dat je eigenlijk zou willen. Ik had dit ook. Tot ik mezelf de rust en fijne momenten met mijn dochtertje gunde en besloot om maaltijden te bestellen. En dat scheelt zoveel tijd dat ik dit geheim met jullie wil delen!

In mijn kraamweek hebben we ervoor gekozen om maaltijden te bestellen. Ik was lichamelijk nog aan het herstellen en vaak moe van alle kraamvisite. We moesten ook in een nieuw ritme komen en wilden natuurlijk veel tijd met onze dochter Sjuul doorbrengen. Die kleine vingertjes en teentjes blijven niet voor altijd zo klein! Ook merkte ik dat borstvoeding geven mij energie kostte. Dat geeft niks, want dat voldane snoetje van die kleine was het helemaal waard. Maar om dan nog boodschappen te doen en in de avond ook nog te moeten koken, nee. Dat zag ik echt niet zitten. De keuze was snel gemaakt: we besluiten om verse en gezonde kant-en-klaar maaltijden te bestellen. Ik geef de voorkeur aan verse maaltijden die nooit zijn ingevroren, omdat ik echt wil genieten van de pure smaak en versheid van mijn eten.

Zelf koken

Na de kraamweek voelde ik mij al snel weer een stuk fitter, de borstvoeding verliep goed en we hadden weer een soort ritme. Tijdens mijn verlof was het stralend weer. Overdag wandelde ik, als een trotse moeder, met de kinderwagen naar de supermarkt. En ’s avonds stond ik heerlijk te koken. Ik vind het altijd al leuk om recepten uit te proberen. Ondertussen was ik in mijn hoofd al aan het verzinnen welke lekkere hapjes ik over een paar maanden voor onze kleine meid zou maken.

Geen rust om te koken

Die rust en het plezier in koken die ik een jaar terug nog had, is inmiddels weg. Niet omdat ik koken niet leuk vind, maar omdat het mij tijd kost die ik eigenlijk niet heb. Of er niet aan wil besteden. Ondertussen is mijn verlof al maanden voorbij en ben ik weer vier dagen per week aan het werk. Mijn man is ’s ochtends met onze dochter, want hij werkt middag-avonddiensten of nachtdiensten. Sjuul gaat aan het begin van de middag naar het kinderdagverblijf, waar ik haar dan weer rond half zes ophaal. Door files is dat soms ook wel eens een half uur later. Als we thuis komen, moet Sjuul zichzelf even vermaken in de box en duik ik direct de keuken in om te koken. Ik heb daar niet altijd zin in, de verleiding om onderweg naar huis iets af te halen bij de pizzeria of snackbar is dan groot. Wat is dat toch? Dat je in de haast altijd sneller neigt naar ongezonder voedsel?!

Pizza en een schuldgevoel

Het stomme is ook dat ik er niet van geniet. Lekker die pizza, maar niet echt een gezonde keuze. Ik word dan weer boos op mezelf dat ik uit gemak die pizza heb gehaald. Als ik wĆ©l thuis ga koken, is dat gehaast. Na het eten moet Sjuul alweer naar bed en dat zorgt ervoor dat ik op de vier dagen dat ik werk amper tijd met haar heb. En daar baal ik ontzettend van. Ik bespreek dit op een dag met mijn man en die zegt ‘Waarom doen we het niet zoals in de kraamweek?’ Ik ben meteen om. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Dat beviel ons toen zo goed en het eten was ook gezond en lekker.

Ik heb op de vier dagen dat ik werk amper tijd met Sjuul en daar baal ik ontzettend van …

We kiezen weer voor maaltijdbezorging

Datzelfde weekend meld ik ons weer aan voor maaltijdbezorging op de dagen dat ik werk. We kiezen weer voor Factor. Factor is een maaltijdbezorger waar je elke week uit 12 maaltijden kan kiezen. De chefs koken uitsluitend met de beste ingrediƫnten en thuis hoef je het alleen even in de oven of magnetron te zetten. Voor het bezorgmoment kies ik een ochtend dat mijn man thuis is.

Rust en quality time

Meteen de eerste dag ben ik al helemaal blij met ons besluit. Wanneer ik Sjuul van het kinderdagverblijf haal, zit ik al met een rustiger gevoel in de auto. En thuis hoef ik haar niet in de box te leggen, maar ga ik lekker een boekje met haar lezen en kroelen. We hebben echt even de tijd samen en daar geniet ik van. Wanneer ik trek begin te krijgen, warm ik mijn eten op en zitten we in een paar minuten aan tafel. Daarna breng ik Sjuul rustig naar bed.

Het bestellen van maaltijden zorgt ervoor dat ik zelf meer rust heb, ik heb meer tijd voor Sjuul en ik kom niet meer in de verleiding tot snelle, ongezondere keuzes. Met de maaltijden die ik kies, weet ik dat ik elke avond iets lekker en gezonds op tafel kan zetten. Zonder stress. Ik weet bijvoorbeeld dat er per portie minimaal 150 gram groenten inzit, het gerecht uit voornamelijk volkorenproducten, gezonde eiwitbronnen en zoveel mogelijk gezonde bereidingsvetten bestaat en maximaal 850 calorieƫn. We besteden nu wel wat meer geld aan het avondeten, maar daar krijg ik zoveel meer rust en quality time met Sjuul ervoor terug. Dat is mij het dubbel en dwars waard!

Ik krijg zoveel meer rust en quality time met Sjuul ervoor terug. Dat is mij het dubbel en dwars waard!

Wat een uitvinding die maaltijdbezorging

Ik weet dat ik echt niet de enige moeder ben die elke avond na het werk weer met een oververhit hoofd in de keuken stond, dus daarom deel ik dit geheim voor rust en quality time met jullie. Vroeger was mijn ideaalbeeld een moeder die elke avond zelf een gezonde maaltijd stond te koken, maar in de praktijk slaat dat eigenlijk nergens op. Om te voorkomen dat je hoofd op drukke dagen ‘afhaal’ zegt maar je lichaam ‘goed eten’ wilt, is dit gewoon een heel fijne oplossing. Sjuul eet inmiddels ook gewoon mee met ons avondeten en ik voel mij een stuk betere moeder als ik haar niet wekelijks pizza voorschotel. En het is ook handig op avonden dat je zelf of je oudere kinderen bijvoorbeeld nog moeten sporten. Of als je met het gezin in het weekend een dag weg bent geweest en later thuis komt. Ik ben helemaal om, wat een uitvinding die maaltijdbezorging!

factor-maaltijd
Beeld: iStock.com/Prostock-Studio