Met je gezin in thuisisolatie: Annette probeert er het beste van te maken

Met je gezin in thuisisolatie: Annette probeert er het beste van te maken

Dag 20. Nog steeds zitten we in thuisisolatie. Ik vraag me af hoe de wereld er ook alweer uitziet. Staan de narcissen weer te stralen op het veld. Hangt de witroze bloesem al aan de bomen. Zijn de eerste lammetjes al geboren? Hoe voelt het ook alweer om langer te wandelen dan een klein rondje door de tuin.

Geschreven door Annette van den Berg

Vanuit het raam zie ik de buurvrouw vluchtig haar hondje uitlaten, maar verder is alles doodstil. Geen razend verkeer meer op de drukke weg verderop, geen vliegtuigen die boven ons huis hun strepen in de lucht trekken. Alles. Is. Stil. Behalve in huis. Daar is het een hels kabaal!

Een paar weken thuis

We houden ons netjes aan de richtlijnen van het RIVM. ā€œZolang er iemand in het gezin koorts heeft, blijft iedereen thuis.ā€ Nou ja, reken maar uit, als je gezin uit vijf personen bestaat en de een na de ander wordt ziek, dan zit je gauw al een paar weken thuis!

Met oordoppen in probeer ik me op mijn werk te concentreren, terwijl mijn man boven een slaapkamer ombouwt tot digitaal klaslokaal, want ook docenten van het middelbaar onderwijs moeten nu via de camera lesgeven. De kinderen vieren uitbundig dat ze over hun koorts heen zijn en het zijn mijn trommelvliezen die er het meeste onder lijden, want het geluid galmt door de woonkamer heen.

Een dagritme aanbrengen

Nu iedereen weer een beetje begint op te knappen, proberen we weer een dagritme aan te brengen. ’s Ochtends om een redelijke tijd uit bed, ontbijten, aankleden en huiswerk maken. Daarna lunchen, even tekenfilms kijken en dan iets creatiefs doen.

Sean kijgt elke week nieuwe filmpjes toegestuurd van het kinderdagverblijf en hij tuurt gefixeerd naar zijn juf die de welbekende liedjes voor hem zingt en een verhaaltje voorleest. Verder is hij allang blij om lekker in de tuin te kunnen spelen met wat zand, steentjes en water. Gelukkig is het prachtig weer!

Leuke bezigheden bedenken

De oudste twee hebben een bingokaart gekregen van school en moeten die proberen zo snel mogelijk vol te krijgen. Een hut maken, een gekke selfie naar de juf sturen, een hoge toren bouwen en nog veel meer leuke opdrachten.

In de groepsapp van school delen ze sportvideo’s met elkaar als alternatieve gymlessen of sturen ze persoonlijke berichten naar de leerlingen. Ondanks de coronacrisis voelt het erg fijn om te zien hoe iedereen zijn best doet om leuke bezigheden te bedenken en om toch in contact met elkaar te blijven via het internet.

Eindelijk even stil in huis

Terwijl Jonah en Finn boven hun slaapkamer ombouwen tot filmstudio en filmpjes maken van hun speelgoed inclusief zelfgetekende decors, sukkelt Sean lekker in slaap. Op een komische waarschuwing na van mijn man die een digitale leerling ā€œde klas uitstuurtā€ voor het aan- en uitzetten van het geluid van andere leerlingen, is het eindelijk even stil in huis. Eindelijk is er even ruimte om ook mijn eigen werk te doen. In complete stilte!

Volg je WIJ al op Instagram?

Beeld: iStock.com