Met een peuter op 30m2, hoe ga ik haar bezighouden!?

Met een peuter op 30m2, hoe ga ik haar bezighouden!?

De ontwikkelingen volgen zich rap op en nog voor de overheid besloot de scholen en kinderopvangcentra te sluiten, koos ik ervoor om Marlie thuis te houden. Een weloverwogen beslissing, omdat ik niet wil bijdragen aan de verdere verspreiding van het virus. De sociale distantie is relatief goed te doen, maar ik merk dat nog niet iedereen het snapt. Kort daarop besluit de overheid om de periode te verlengen tot 6 april en verdere maatregelen te nemen.

En daar zit je dan: 30m2 woonoppervlak, drie hoog achter met een peuter. Hoe ga ik haar binnen zoveel mogelijk bezig houden? Marlie is een echt scharrel kind dat elke dag wel buiten is. Ik besluit nog snel een zandbakje voor het balkon te bestellen. Kort daarna loop ik met een tas vol knutselspullen de Hema uit en bij de supermarkt scoor ik nog wat leuke bakspullen voor koekjes en cakejes. Een deel van mijn survival kit is hiermee rond. Maar jeetje zeg, drie weken is lang!

Alsof ik een marathon heb gelopen

We zijn inmiddels een week verder en het voelt alsof ik een marathon heb gelopen de afgelopen dagen. Een peuter in een klein huis zonder tuin bezighouden valt niet mee. Zelf even spelen wil ze haast niet, want normaal rennen er natuurlijk 12 andere kinderen om haar heen. Wauw! Lieve leidster van de opvang, liefdevolle juffen en meesters en gepasioneerde docenten, jullie verdienen echt een bonus naast een pluim. Ineens weer fulltime moeder zijn naast een banenjacht is erg uitdagend, laat staan dat je ook nog moet werken.

Zoveel kwaliteit tijd

We hebben geknutseld, geschilderd, cakejes en koekjes gebakken, tenten gebouwd, in de zandbak gespeeld, een duplo toren gebouwd, getekend, verstoppertje gespeeld en tikkertje komt elk uur voorbij … Ik weet dat alle andere kinderen zelf wél kunnen spelen en dat ik geen speelkameraadje ben, om de criticasters maar direct een stem te geven. Maar ergens vind ik het ook heel leuk om zoveel kwaliteit tijd met Marli te spenderen. En ja, we botsen ook lekker bij tijd en wijlen. Wellicht dat ik haar slaaptijd ga gebruiken om iets voor mezelf te doen. Nu race ik rond om dingen te doen in huis of om te koken Nog 2,5 week te gaan … En ja, ik ben blij wanneer ik even naar buiten kan om een boodschapje te doen.

We kunnen dit!

Waar ik moeite mee heb, is veel kinderen plus aanhang in de speeltuin zien hangen. Ik begrijp niet dat bepaalde mensen laconiek reageren. Ik ben niet bang voor het virus of de mortaliteit, maar er is te weinig beademingsapparatuur om een enorme toestroom aan te kunnen. Dan trekken ze dus letterlijk de beademing uit een ouder persoon om een jonger iemand te kunnen redden. Als dat je familielid is, sterft deze ook nog eens alleen en kun je geen afscheid nemen … Dat is de reden dat ik thuis blijf tot nadere orde. Wees lief voor elkaar en denk aan de ander. Heel veel sterkte in de tussentijd, lieve ouder(s)/verzorger(s). We kunnen dit!

Beeld: iStock.com