'Maak het jezelf niet te moeilijk, er zijn is genoeg'

'Maak het jezelf niet te moeilijk, er zijn is genoeg'

Ouders willen graag het beste voor hun kind. We lezen, leren en proberen alles uit om onze kleintjes gezond en gelukkig te laten opgroeien. Maar soms voelt het alsof we alles tegelijk moeten doen. Is dat wel echt nodig? Ik denk dat we het onszelf zo een stuk moeilijker maken dan nodig. Er zíjn voor je kind is vaak al genoeg.

Geschreven door Marjet

Het hoeft niet perfect te zijn

Veel ouders denken dat ze aan allerlei eisen moeten voldoen om een goede ouder te zijn. Er zijn zoveel adviezen: eten aan de hand van de Schijf van Vijf - het liefst puur biologisch én zonder toegevoegde kunst- en smaakstoffen -, elke dag 20 minuten voorlezen, liedjes zingen, zoveel minuten huid-op-huidcontact met beide ouders per dag, 3x per dag naar buiten gaan, knutselen en meer. Natuurlijk zijn deze dingen goed, maar het kan ook te veel worden. Als je alles perfect wilt doen, wordt het zwaar.

De druk van perfect ouderschap

Naast alle opvoedtaken moeten we ook werken, het huishouden doen, sporten, eigen sociale contacten onderhouden, administratie, zorgen voor anderen, de tuin bijhouden en onze relatie goedhouden. Als we proberen al deze ballen in de lucht te houden, raken we uitgeput. Dan is de vraag: is dat echt in het belang van ons kind dat we alles doen?'

Lees ook: Ben ik de enige die niet alle ballen in de lucht kan houden?

Er zijn is genoeg

We willen natuurlijk het beste voor ons kind. Als ouder willen we graag alles bieden wat er maar te bieden valt. Educatieve uitjes, grootse knutselwerken in elkaar bouwen, elke week bakwerken maken … Als ouders zijn we een gemakkelijke prooi voor deze info, omdat we altijd het beste willen voor ons kind. We zuigen het op. We lezen alles wat te vinden is. Slaapt een baby beter met muziek? Dan zetten we een muziekje aan. Is het goed voor de spijsvertering om de tenen van een baby vijf keer per dag te masseren, dan doen we dat. Het enige wat kinderen écht nodig hebben, is dat we er voor hen zijn. Dat betekent niet dat we altijd alles voor ze moeten doen. Gewoon aanwezig zijn, zonder druk, is vaak al genoeg. Een moment op de grond zitten terwijl je kind speelt, kan net zo waardevol zijn als een groot knutselproject.

Rust en ruimte voor jou en je kind

Als je minder doet, geef je jezelf en je kind meer rust en ruimte. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Simpelweg samen zijn, daar gaat het om. Zo maak je het ouderschap minder stressvol voor jezelf en geef je je kind precies wat het nodig heeft.

Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com/South_agency