Kinderopvang veel duurder in 2023: hoe gaan we dat betalen?

Kinderopvang veel duurder in 2023: hoe gaan we dat betalen?

Dat het leven duurder is geworden, dat weten we allemaal. De boodschappen, de kleding, de zorg, de belachelijke energierekening. En vorige week kwam ook nog doodleuk naar buiten dat de kinderopvang fors duurder wordt voor veel ouders; de grootste prijsstijging voor 2023 naast de energierekening. Hoe moeten we dit in hemelsnaam allemaal gaan betalen?

Geschreven door Larissa

‘Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders betalen tot 40% meer’, kopte RTL Nieuws vorige week. Ik ben daar enorm van geschrokken. Dat is namelijk serieus geld, in ieder geval voor mij, een moeder die haar baby en peuter naar de kinderopvang brengt.

Eigen bijdrage soms wel 40% hoger

En het gekke is: ik heb er haast niemand over gehoord? Terwijl ik me echt afvraag hoe ik dit moet bolwerken. Mijn kinderen gaan drie dagen naar de opvang. De eigen bijdrage (het deel waar je geen kinderopvangtoeslag over krijgt) gaat namelijk omhoog door veranderingen in tarieven (gemiddeld stijgen die met 8,5%). En uiteraard worden de midden- en lage inkomens het hardst geraakt.

Als je een inkomen hebt tot 27.000 euro per jaar en twee kinderen, twee dagen per week naar het KDV brengt, betaal je 745 euro extra voor die opvang in 2023. Dat is bijna 40% meer dan dit jaar! Dat kan toch niet?! En dit is slechts voor twee dagen opvang, hè? Als je een inkomen hebt tot 60.000 euro, betaal je 850 euro meer. Die stijging is iets minder, maar nog steeds belachelijk: 22%.

Waarom doet overheid niets?

Ik begrijp ook best dat de kinderopvang de prijzen moet verhogen; ook zij hebben te maken met stijgende energiekosten, inflatie én een personeelstekort. Maar hier moet de overheid toch iets aan doen? Minister van Gennip heeft in een bericht van RTL Nieuws gereageerd dat de kinderopvang “dan maar minder winst moet maken”, maar als je de cijfers eropna leest, maken ze helemaal niet zo veel winst. De kinderopvang heeft een gemiddeld winstpercentage van 2,9%. In verhouding: het gemiddelde winstpercentage van kleine en middelgrote bedrijven, is 10%.

Ik kan het niet goed doen

Het klopt dus niet wat de minister zegt en de hele situatie maakt me ontzettend boos en radeloos. We doen hartstikke mijn best om alle ballen hoog te houden. Ik werk, zodat ik mijn kinderen kan geven wat ze nodig hebben én omdat ik van werken ook een leukere moeder wordt. Ik vind werken leuk! Maar loont het nog wel? Het voelt nu haast alsof ik het nooit goed kan doen, alsof ik word tegengewerkt.

Stoppen met werken door hoge kosten?

Volgens RTL Nieuws komen op deze manier honderdduizenden ouders in de problemen. Op social media was al te lezen dat sommige ouders overwegen om te stoppen met werken of minder te gaan werken, omdat het niet loont of niet te doen is. Dat begrijp ik. Ik overweeg hetzelfde. Ik houd enorm van mijn baan en ben súperblij en dankbaar dat mijn baas zo flexibel is, maar dit is niet te doen. Omdat ik íets wil doen, heb ik de petitie ‘Houd de kinderopvang betaalbaar’ getekend. Doe jij dat ook?

Beeld: iStock.com