Shocking: je kind vergeten in een snikhete auto kan iedereen overkomen

Shocking: je kind vergeten in een snikhete auto kan iedereen overkomen

Elke zomer komen er weer berichten in de media dat er een kind is bevrijd uit een snikhete auto. Of erger: dat er een kind overlijd, omdat het is vergeten in de auto. Het gebeurde kort geleden nog in België. Een zes maanden oude baby overleed door oververhitting, omdat de moeder haar per ongeluk in de auto had achter gelaten. Wat een drama! Het is verschrikkelijk dat deze dingen gebeuren. Hoe kan je je kind vergeten in de auto?!

Geschreven door Nadia

Experts: het kan iedere ouder overkomen

Ik ben een moeder die inderdaad bij elke nieuwsbericht over vergeten kinderen in hete auto’s denkt ‘Dat zou mij nóóit overkomen! Hoe kan dit nou gebeuren?’ En met mij zullen de meeste ouders dit denken, net zoals de ouders die het wél is overkomen dat ooit ook dachten. En wat blijkt? Het kan iedereen overkomen, zo beweren experts. Het ligt aan ons brein. Noem het gerust een foutje in onze hersenen. “In onze hersenen gebeurt hetzelfde als wanneer we de koplampen van onze auto vergeten uit te schakelen zodra we ergens aangekomen zijn: ze maken geen onderscheid tussen iets banaals en iets belangrijks”, zo lees ik in dit artikel van AD.

Ook Amerikaan David Diamond, professor psychologie en neurowetenschapper aan de universiteit van Zuid-Florida onderschrijft dit, meldt de krant. Hij bestudeert het ‘Forgotten Baby Syndrome’ al vijftien jaar. Volgens Diamond waren de ouders die hun kind vergaten in bijna alle gevallen extreem vermoeid of gestresst. Door allerlei factoren bij elkaar laat je brein je dan simpel gezegd in de steek. Met alle gevolgen van dien. Shocking hè?

Auto warmt snel op in de zomer

Het gaat vaak mis als je routine verandert en je heel moe, gehaast en gestresst bent. De ouder brengt het kind bijvoorbeeld nooit weg en rijdt dus de ochtend dat dat wel zou moeten op de automatische piloot door naar het werk of een afspraak (dit gebeurde dus onlangs in België).

Bij zomerse temperaturen warmt een auto daarbij heel snel op, en dan hoeft het nog niet eens hoogzomer te zijn. Op een dag dat het 20 graden is, en je auto 20 minuten stilstaat in de zon, is het in de auto al snel opgewarmd tot 30 graden. Heftig he? Moet je nagaan als het hartje zomer is, of op vakantie, waar de temperatuur 35 graden is, dan is het in de auto na een half uur al 54 graden.

De nachtmerrie van iedere ouder

Het verliezen van je eigen kind is verschrikkelijk, iets wat geen enkele ouder wil meemaken. Maar je kind verliezen door je eigen fout moet nog véél erger zijn, het schuldgevoel en de eeuwige ‘Wat als…’ die door je hoofd spookt. Die intense pijn en leven met het besef dat het jouw schuld is, gun je echt niemand.

Ik hoop dat ouders die zich extreem moe en gestresst voelen, op tijd aan de bel trekken. Voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van je eigen kind. En dat we als omgeving hulp aanbieden als we vermoeden dat het bij een ouder allemaal teveel wordt. En mocht je over een parkeerplaats lopen en vermoeden dat er ergens een kind in een hete auto zit, bel direct de hulpdiensten.

En laten we vooral hopen dat deze nieuwsberichten niet meer geschreven hoeven worden. Hoe boos je er ook om kunt worden, je kind door een eigen fout zoiets aandoen, is de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Niemand wil dit. Pas daarom goed op jezelf, want door een foutje in ons brein in combinatie met heel veel stress en vermoeidheid kan het dus iedereen overkomen.

Lees ook: Voorkom brandwonden bij je kind in de zomermaanden

Beeld: iStock.com/Orbon Alija