Instamom #3: Kimberly over het moederschap

Instamom #3: Kimberly over het moederschap

Maak kennis met Instamom: Kimberly (32). Samen met vriend Dirk heeft ze vijf zoontjes; Fedde (6), Siep (4), Jibbe (*) , Loet (1) en Dien (0). Deze momfluencer deelt aan haar twintigduizend volgers amuserende, oprechte en lachwekkende foto’s en verhalen. Hieronder doet Kimberley er een schepje ‘eerlijkheid’ bovenop. Ze vertelt over haar kinderwens, zwangerschappen en moederschap.

Geschreven door Kim

Wanneer wist je: we willen een baby?

“We waren al lang bezig met de bouw van ons huis. Toen we in november 2015 éindelijk ons huis introkken wisten Dirk en ik het gelijk: we willen ons hart en huis vullen met nog meer liefde.”

Hoe was de aanloop naar zwanger worden?

“De aanloop naar zwanger worden ging heel snel. Ik raakte bij alle zwangerschappen zwanger bij poging één. Je zou dus kunnen zeggen dat Dirk en ik onwijs vruchtbaar samen zijn, maar daardoor ging het helaas ook vaker mis. Tussen de zwangerschap van Jibbe en Loet heb ik drie miskramen op een rij gehad. Eentje zijn we verloren na twee goede echo’s met 9,5 week.”

Zwanger 35+1

“Hier was ik 35+1 weken zwanger van Loet. Eén dag voordat mijn vliezen braken.”

Hoe verliep je zwangerschap?

“Ik heb vrij weinig last gehad van lichamelijke kwaaltjes. Wel had ik last van vermoeidheid in het begin en eind van mijn zwangerschappen. En dan vooral bij baby nummer vijf, Dien. Gedurende die zwangerschap was het al een drukke boel in huis met de twee jongens Fedde en Siep. Er was weinig tijd voor rust.”

Foto Jibbe

“Jibbe werd geboren na een zwangerschap van 23 weken en 3 dagen. Hij had een ernstige hartafwijking en een chromosoomafwijking.”

Beschrijf je bevallingen in 5 woorden

Fedde: heel vlot, intens, liefdevol, bedrukkend en onwetend.

Siep: nog vlotter, daadkrachtig, sterk, liefdevol en rustig.

Jibbe: stil, angst, tijdrovend, pijnlijk en trauma.

Loet: snel (!), heftig, ringoffire, vloeken en liefde.

Dien: als een raket (44 min), spanning, apathisch, heftig en liefde.

Wat dacht je toen je je jongens voor het eerst zag?

“Bij allemaal dacht ik: wat zijn jullie klein!”

Hoe ervaar je het moederschap?

“Ik zou liegen als ik zeg dat het appeltje-eitje is. Dat is ook absoluut niet het beeld dat ik wil schetsen op mijn profiel. Ik vind het behoorlijk aanpoten met onze vier mannen. Het verschil in leeftijden, interesses en behoeftes vraagt om continu schakelen. Maar zoals altijd gezegd wordt: ‘je krijgt er zóveel liefde voor terug’, en dat klopt honderd procent!”

Kolven in het ziekenhuis

“Geen perfect plaatje: lekker charmant kolven in het ziekenhuis, wat een feest.”

Wat vind je het moeilijkste aan moeder zijn?

“Het moeilijkste aan het moederschap vind ik om consequent te zijn. Wanneer ik ‘nee’ zeg tegen de kids denk ik al gauw dat het zielig is. Uiteraard weet ik dat het soms écht moet.”

Wat gaat je veel gemakkelijker af dan je dacht?

“Ik heb veel geduld. In mijn hoofd heb ik een enorme emmer, die niet snel overstroomt. Er kan héél veel gebeuren, maar ik zal niet snel ontploffen. Dit maakt het moederschap makkelijker.”

Hoe combineer je werk-privé?

“Mijn privéleven is deels in mijn werk verweven, zonder dat iemand in het gezin daar hinder aan heeft. Ik hoef voor werk momenteel niet het huis uit, dus ik ben fijn bij de kids. Wel ben ik op zoek naar een leuk baantje voor erbij in de zorgsector. Ik ben een gediplomeerd verpleegkundige.”

Gezinsfoto

“Een mijlpaal: met mijn vier jongens op de foto.”

Wie past er op je kinderen als jullie weg zijn?

“Ons sociale netwerk is groot, dus er is áltijd wel iemand die kan oppassen. Meestal kunnen de opa’s en oma’s bijspringen als opvang. Daarnaast hebben we twee jonge oppasmeiden die in huis kunnen komen als de jongens liggen te slapen.”

Welk moment in het moederschap vergeet je nóóit meer?

“De periode dat Dien zoveel huilde vergeet ik nooit meer. Hij was een huilbaby en brulde dag én nacht. Dit gecombineerd met de rest van het gezin was slopend! Met als gevolg dat ik dagen had waarbij ik het helemaal niet meer zag zitten en zwaar overprikkeld en overvraagd was. Gelukkig kunnen we dat hoofdstuk afsluiten. Hij huilt nu lang niet meer zoveel. De koemelk was de boosdoener van het gehuil.”

Welke gouden tip of wijze les zou jij een andere moeder graag willen meegeven?

“Houd je ballen laag! Men vraagt weleens: hoe houd jij je ballen hoog? Nou, niet. Als je de lat laag legt voor jezelf ervaar je ook geen druk. Het kan niet perfect en dat hoeft ook niet. Het komt zoals het komt en je doet het áltijd goed. Niet vergeten, medemama.”

Wat is absoluut een onmisbaar item in jouw luiertas?

“Eerlijk? Ik heb geen échte luiertas. Ik heb meerdere tassen, maar een luiertas zit daar niet tussen. Als ik ergens heen ga pak ik een willekeurige tas en gooi daar de fles, melkpoeder en een paar luier met doekjes in. Klaar is kees.”

Wat hoop je te laten zien met je Instagram-pagina?

“Aan mijn volgers wil ik het échte leven laten zien zonder filter. Het leven bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn. Dat laat ik ook terugzien in mijn feed. Het zijn gewoon plaatjes. Het is zoals het is.”

Welke momfluencer zou jij graag ook aan het woord zien in Instamom?

“Ik zou graag @huisjemerlin aan het woord willen zien. Zij heeft vast veel te vertellen als échte jongensmoeder van drie mannen, met de vierde opkomst. Naast haar drukke leven als moeder en ook nog eens zwanger, vindt er ook een grote verbouwing bij haar plaats.”

Volg deze Instamom op Instagram via @deviervankim