Ik wil mijn kinderen afmelden voor vandaag

Ik wil mijn kinderen afmelden voor vandaag

“Goedemorgen, met Annette, moeder van Jonah en Finn. Ik bel om mijn kinderen af te melden voor vandaag.” Het hoofd van de school vraagt of ze ziek zijn. “Tja, ze zijn verkouden maar niet zo erg dat ik ze normaalgesproken thuis zou houden, maar nu met dat coronavirus denk ik dat het beter is.” Gelukkig wordt er begripvol gereageerd en mogen mijn kinderen zonder enige moeite thuisblijven. Ik word zelfs nog gewezen op een website die lessen online heeft gezet, speciaal voor basisschoolkinderen die thuiszitten vanwege het virus. Ideaal!

Geschreven door Annette van den Berg

Broeinest van virussen en bacteriën

Het voelde voor mij niet goed om mijn kinderen naar school te sturen. Als het ergens een broeinest is van virussen en bacteriën dan is het wel een basisschool. Ik schreef eerder al hoe lastig het is om de hygienevoorschriften na te leven met kleine kinderen en daar zitten er letterlijk honderden bij elkaar. Niet alleen dat, het schoolplein staat vol met opa’s en oma’s die hun kleinkinderen halen en brengen, terwijl de ouders aan het werk zijn. Er lopen zwangere vrouwen of ouders en kinderen met een zwakkere weerstand rond en ’elkaar geen hand geven’ is hier absoluut niet toereikend genoeg.

Risicofactor?

Er wordt gezegd dat kinderen weinig last hebben van het virus, maar juist daarom vormen ze toch een risicofactor? Ze dragen het virus misschien ongemerkt met zich mee - die van mij zijn al een half jaar verkouden lijkt wel, dus een snotneus of een hoestbui meer of minder registreer ik al niet eens meer - en brengen het mee naar huis en niemand die er iets van merkt. Nee hoor, ik vind dat de scholen gesloten moeten worden. Geef die kinderen extra lang vakantie, ouders die daardoor thuis moeten blijven krijgen ouderschapsverlof en je haalt zo een groot risicofactor in een keer weg.

Vol goede hoop zit ik voor de televisie te wachten tot de persconferentie met Rutte en het RIVM begint. Nu gaan ze vast en zeker aankondigen dat per vandaag alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland hun deuren sluiten. Ierland, Denemarken, Israel, Italie, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen… allemaal hebben ze de beslissing al genomen. Dan kunnen wij toch niet achterblijven!?

Scholen sluiten

Tot mijn grote teleurstelling en verbazing blijven de scholen nadrukkelijk gewoon open. Wie thuis kan werken wordt gevraagd thuis te werken, de Tweede Kamer gaat zelf wel op slot voor bezoekers en evenementen met meer dan honderd bezoekers worden afgezegd. Maar onze scholen? Ach, die houden we gewoon open. Ik snap dat de relatief weinig ouders met kleine kinderen die in de zorg werken, hard nodig zijn op de werkvloer, maar is voorkomen van verspreiding niet beter dan genezen? Ik durf te wedden dat ze over een paar dagen alsnog de beslissing nemen om de scholen dicht te gooien, maar daar ga ik niet op zitten wachten.

De volgende dag hang ik weer aan de telefoon met school. “Ik wil mijn kinderen afmelden voor vandaag. Ze zijn nog steeds verkouden.” Klaar. Als de overheid niet de beslissing wil maken, dan doe ik dat wel voor mijn kinderen en mijn omgeving. Mijn kinderen blijven voorlopig thuis.

Beeld: iStock.com