Ik ben moeder en werk fulltime: nou en?

Ik ben moeder en werk fulltime: nou en?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat moeders, vaker dan vaders, zichzelf de vraag stellen of ze het wel goed doen. Zéker de moeders die fulltime werken. Ze vragen zich af: ziet mijn kind mij of de opvang vaker? Of: wat als ik nu heel veel van hem mis? Als fulltime werkende moeder is het voor mij maar wat herkenbaar.

Geschreven door Marloes

We hebben een zoontje van 2,5 jaar en na mijn zwangerschapsverlof ben ik direct weer fulltime aan het werk gegaan. Daar snapten veel mensen niets van, want waarom? En waarom is de vader niet fulltime aan het werk gegaan? Die afweging was bij ons heel makkelijk gemaakt: ik verdien meer, dus ga meer werken. Hij neemt een extra dagje vrij en de rest regelen we met opvang en oppas.

Als moeder fulltime werken

Niet alleen vind ik mijn werk heel erg leuk en doe ik het met veel plezier, ik vind het ook gewoon fijn dat ik ruim de tijd heb voor mijn werk. Collega’s die minder zijn gaan werken, krijgen hun werk niet af in die vier dagen en maken het dan buiten de kantooruren nog af, zónder daarvoor betaald te krijgen. Bij mij weten zowel mijn werkgever als mijn gezin waar ze aan toe zijn: ik werk 5 dagen en heb die tijd voor mijn werk. Als ik thuis ben, ben ik echt thuis.

Lees ook: 6 gouden tips voor werkende moeders

Leuker mens, dus leukere moeder

Naast de rust die voldoende tijd hebben voor je werk en het financiële plaatje geven, maakt fulltime werken mij ook een gelukkiger mens. Ik heb altijd mijn eigen broek opgehouden en ik vind mijn werk heel leuk. Ik haal daar voldoening uit en zou het zonde vinden dat niet meer te hebben, omdat ik thuis ‘moet’ zijn bij mijn kind. Fulltime blijven werken maakt mij een leuker mens én dus een leukere moeder.

Moeder zijn is niet de enige reden dat ik besta

Inmiddels hebben mijn man en ik het prima verantwoord naar onze omgeving, maar eigenlijk is het natuurlijk van de zotte dat we het moeten verantwoorden. Het maakt mij niet uit of een vrouw fulltime, parttime of stopt met werken zodra er kinderen zijn, maar we moeten wel af van de vooroordelen die daarbij horen. Want ja: het moederschap is prachtig en dat vind ik ook, maar het is niet het enige waarvoor ik leef. Moeder zijn is niet de enige reden dat ik besta. Dus laten we stoppen met vrouwen in een hoekje te zetten: ook moeders kunnen fulltime werken (als ze dat willen, hè).

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com