Renate geeft huisgemaakte tips hoe je het als mama volhoudt ten tijde van corona

Renate geeft huisgemaakte tips hoe je het als mama volhoudt ten tijde van corona

Mijn hart maakte een sprongetje van geluk toen ik twee weken geleden op zondag het schoolbericht binnen zag komen: ‘Morgen open.’ ‘Yes!!!,’ riep ik. ‘Jongens, jullie mogen!’ Direct overtuigend spelende dat ik super blij voor ze was, terwijl ik stiekem vooral mijn eigen zegeningen telde.

Geschreven door Renate

De afgelopen periode met als hoogtepunt de tweede lockdown is zwaar. Ik draai er niet om heen. Schrale troost? Ik ben niet de enige. Uit recent onderzoek van de Stichting Voor Werkende Ouders tijdens de lockdown blijkt dat 1 op de 3 ouders werken met kinderen thuis niet te doen vindt en meer dan 65% de combinatie werk en zorg zeer zwaar. Dat zijn best pittige cijfers.

Het is natuurlijk helemaal de bom dat basisscholen en kinderopvang weer open zijn, maar we zijn er nog niet. Snottebellen, coronatesten, quarantaine, het zijn allemaal bedreigingen voor de herwonnen rust. En dan is het nu ook nog eens voorjaarsvakantie. Een paar ‘huisgemaakte’ tips in tijden van corona deel ik graag met je.

Zorg goed voor jezelf

Wat mij op de been houdt, is de tip die ik ooit zelf kreeg: wees lief voor jezelf. Natuurlijk, gevoelsmatig zet je je kinderen op nummer 1. Maar wat hebben zij eraan als jij geregeld helemaal kapot bent? Het is net als de veiligheidsinstructie die je in het vliegtuig krijgt (je weet wel, dat ding met vleugels waar je ooit mee naar de zon vloog). In geval van nood zet je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en pas daarna bij je kind.

Iets meer schermtijd is ok

Nog even terug naar die zuurstofmaskers. We weten allemaal dat schermen in welke vorm of formaat dan ook zuurstof zijn voor onze kinderen. Hoewel dit feit mij regelmatig de adem beneemt en mijn kinderen mij vanwege hun schermtijd ‘belachelijk streng’ vinden, knijp ik nu vaak een oogje toe. Natuurlijk, om mijn eigen kont te redden en werk klaar te krijgen, maar ook omdat ik best snap dat er nu weinig alternatieven zijn.

Noise cancelling gadget

Een van de redenen dat ik maar twee kinderen heb, is het geluid dat ze produceren. Elke leeftijd heeft zijn eigen herrie, maar het is allemaal even erg. Vooral als je moet werken. Maar ineens zag ik die lelijke blauwe koptelefoon liggen die mijn zoon normaal gesproken in de klas op heeft om geluiden buiten te sluiten. Geluid dat hij overigens meestal zelf maakt, maar dat terzijde. Het kreng knelde op m’n hoofd, maar redde mijn leven. Er zijn ook gave noise concaelling gadets met dezelfde werking, dus trakteer jezelf als dat kan.

Stop per direct met perfectionisme

Deze tip kreeg ik van een therapeut die me hielp uit mijn burn-out te komen. Hoewel ik het eerst ontkende, bleek het hele feit van die burn-out daarnaartoe terug te brengen. Hoe dan ook, perfectionisme is een eigenschap die leuk lijkt, maar onhoudbaar is. Zeker tijdens een pandemie. Never waste a good crisis? Inderdaad: stop met alles perfect te willen (doen). En vraag je partner je daarbij te helpen.

Quality time met je lief

Oh ja, die tip wil ik niet vergeten: organiseer quality time met je partner. Ook al neig je naar zwijgend Netflixen op de bank met een vogelnest in je haar, kleed je af en toe leuk aan en zet een muziekje op. Voor Kerstmis kocht ik een platenspeler voor mijn man; sokken en onderbroeken had ‘ie al genoeg. Dat bleek een wereldactie. Op Marktplaats vonden we elpees die we al kochten en luisterden ver voordat we elkaar leerden kennen (hij Prince, ik Madonna). Een geweldige manier om elkaar opnieuw nóg beter te leren kennen. En ze zijn ook heel goed om mee te smijten, als je er even helemaal doorheen zit.

Lees ook: ‘Annette is blij: De scholen zijn open, de rust is terug in huis’

Renate is werkzaam voor Stichting Voor Werkende Ouders.

Beeld: iStock.com