Hoe jonger het kind, hoe groter de zorgen? Dit vinden jullie
Oma’s zeiden vroeger wel eens: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. Maar hoe ervaren jullie dat nu jullie moeder zijn? WIJ legde jullie deze stelling voor op Facebook: hoe jonger het kind, hoe groter de zorgen. Eens of oneens? Hieronder vind je een greep uit de reacties.
“Echt onzin. Zodra je kinderen hebt, blijf je bezorgd. Hoe oud ze ook zijn.”
“Omg, toen ze baby waren, waren de zorgen over het algemeen: eten ze goed, drinken ze goed, hebben ze genoeg vuile luiers? Nu met tieners in huis die geregeld drugs gepresenteerd krijgen, kan ik zeggen dat deze zorgen toch helemaal anders en echt erger zijn dan de baby-zorgen. Maar dat is voor iedereen anders.”
“Dat is per kind verschillend. Toen we de derde kregen, viel het toch best wel tegen het eerste jaar. We hebben bij de oudste twee bij elkaar nog nooit zoveel in het ziekenhuis gezeten als bij de jongste in zijn eerste jaar. Eigenlijk al tijdens de zwangerschap.”
“Iedere leeftijd heeft wel iets hoor. Als ze voor het eerst gaan buiten spelen is het eng, maar als ze voor het eerst gaan stappen ook.”
“Bij mijn jongste klopt dit helaas wel. Best veel zorgen na een vreselijke start en nu weer in de medische molen, maar bij mijn oudste absoluut niet. Het verschilt per kind, je maakt je altijd zorgen.”
“Dat ligt eraan of alles goed is met het kind. Bij onze zoon had ik meer zorgen toen hij een baby was dan nu hij 18 is.”
“Klopt. Onze dochter was nog geen 2 kilo (32 weken) toen ze geboren werd en heeft 6 weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan 4 op de NICU. En daar was ze een van de grootste. Nu ze groter is maken we ons ook wel eens zorgen, maar het is geen kwestie van leven of dood meer.”
“Oneens. Maar je groeit wel mee in het ouderschap. Zorgen over je kinderen houd je altijd. Zegt mijn moeder ook wel eens: ook al zijn ze het huis uit, zorgen maken doe je toch.”
“Toen onze jongste 5 weken was, grote zorgen gehad toen hij het rs-virus had. Ik denk dat het per kind en situatie verschillend is. Als een klein kind ernstig ziek is, heb je ook hele grote zorgen. Is een kind van 12 of 16 jaar doodziek, heb je ook hele grote zorgen. Toen ik mama werd, was mijn onbezorgde leven weg. Je bent toch altijd op je hoede of het wel goed gaat met je allergrootste trots?”
- “Oneens. Een kleine van 18 maanden en 2 grote kinderen van 17 en 15. Maar daar maak ik me veel meer zorgen over dan over mijn kleine meid. Het is wel echt zo: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. In mijn geval dan.”
Lees ook: Je kind aan een tuigje? Dit vinden jullie ervan