Hoe de impact van astma op een klein meisje mijn ogen opende

Hoe de impact van astma op een klein meisje mijn ogen opende

Astma bij kinderen. Voor mij voelde dit altijd als een ver-van-mijn-bed-show. Maar wist je dat astma de meest voorkomende chronische kinderziekte is in Nederland? Onlangs maakte ik het van dichtbij mee bij een vriendin. Als ik bij haar thuis kom, zie ik haar dochter uitgeteld op de bank liggen. Ze heeft die nacht ervoor weer een paar fikse aanvallen gehad. Niet veel later bevestigen artsen het vermoeden van mijn vriendin. Haar dochter heeft astma en moet hiermee leren leven.

Geschreven door Laura

Samen met Longfonds

BAM. Het nieuws slaat in als een bom. Ondanks dat dit te verwachten was gezien de symptomen die haar dochter de laatste tijd vertoonde. Haar meisje is al enige tijd regelmatig benauwd en vermoeid. ’s Nachts wordt ze soms met een piepende ademhaling wakker. En hoewel er gelukkig medicatie voorhanden is, zorgt dit alles voor een flinke bak vermoeidheid en stress binnen het gezin. “Het is vreselijk om haar zo te zien, in haar pyjamaatje happend naar lucht. Dit gun je niemand”, vertelt mijn vriendin als ik bij haar aan de keukentafel zit. Ik zie de tranen in haar ogen en heb ongelooflijk met haar te doen.

De impact van astma op het leven van haar kind is groot. Er zijn dagen dat haar dochtertje niet naar dansles kan, omdat ze te benauwd of moe is. Dagen dat ze haar vriendinnetjes mist, omdat ze niet kan buitenspelen vanwege de weersomstandigheden die haar klachten verergeren. Om dan nog maar niet te spreken over de spontane aanvallen en de emoties die het bij haar dochter oproept. Boos, verdrietig, bang, onzeker en moe, heel moe. Want waarom kan ik niet gewoon elke dag rondspringen zoals alle andere kinderen in mijn klas? Probeer dat maar eens uit te leggen aan een kind van zes jaar oud. Keer op keer.

Kun je astma bij je kind voorkomen?

Eenmaal thuis pak ik mijn zoontje uit de kinderwagen. Hij laat mij zijn mooiste tandloze smile zien en slaakt gekke gilletjes uit. Ik knuffel hem extra lang en vraag mij af of hij ook astma kan ontwikkelen en hoe ons leven er dan uit zou zien. Ik denk terug aan het dochtertje van mijn vriendin en krijg spontaan kippenvel. Kun je astma bij je kind voorkomen? Bij mijn vriendin komt het namelijk niet in haar familie voor. Ik begin wat op mijn telefoon te zoeken en kom er al snel achter dat je wel degelijk de risico’s op astma bij je kind kunt beperken. De precieze oorzaken van astma bij kinderen zijn niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook de leefomgeving en dan met name de luchtkwaliteit. Shit. Laten wij nu net in een stad wonen. Vlakbij de ring. Een fijnstof walhalla dus.

6 tips die het risico op astma bij je kind verkleinen

Via Longfonds kom ik een aantal bruikbare tips en adviezen tegen die ik graag van moeder tot moeder met je wil delen. Gewoon, omdat we niets liever willen dan onze kinderen gezond zien opgroeien. Ik weet het … de wereld is niet maakbaar. Maar we kunnen wel degelijk het risico op astma bij onze kinderen verkleinen. En geloof mij, dat wil je! De impact van astma kan enorm zijn. Op je kind, op jou, op je gezin. Het is de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland. En alle beetjes helpen toch? Dus hier een paar tips. Doe er je voordeel mee!

1. Vermijd drukke verkeersplekken

Wist je dat bij één op de vijf kinderen het ontstaan van astma is gerelateerd aan fijnstof en stikstofdioxide? Stikstofdioxide zit vooral in de lucht op plekken met veel verkeer. Een goede reden om dat drukke verkeersplein te mijden en wat vaker even om te fietsen of wandelen. Een beetje extra beweging is alleen maar goed. Doen! Het scheelt echt.

2. Blijf uit de buurt van sigarettenrook

Een absolute open deur, want roken is slecht en moet je al helemaal niet doen in de buurt van kinderen. Maar wees je hier eens bewuster van. Vermijd ook meeroken en voorkom derdehands rook (rookresten in kleding of op de huid). Hoe minder je kinderen hiermee in aanraking komen, hoe beter. Alle vormen van sigarettenrook zijn namelijk heel schadelijk. Juist voor kinderen.

3. Geef je borstvoeding? Hou vol

Wist je dat als je drie maanden lang borstvoeding geeft, je de kans op astma bij je kind aanzienlijk verkleint? Kortom, als het je lukt om dit te geven, houdt dit dan zeker vol. Loop je tegen problemen aan? Een lactatiedeskundige kan hulp bieden. Het gaf mij in ieder geval extra motivatie om door te gaan toen het even moeilijk werd.

4. Ventileer je huis en steek geen kaarsen aan

Ik stak thuis altijd kaarsjes aan. Gewoon voor de gezelligheid. Echter, het verslechtert de luchtkwaliteit in je huis. Net als koken onder een ‘slechte’ afzuigkap. Ook beter van niet. Zorg altijd voor goede ventilatie in huis. 24 uur per dag. Loop dit eens na. Hoe is het bij jullie in huis gesteld, kan het beter? Kan geen kwaad toch?! Schone lucht is sowieso ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. De kaarsjes laat ik in ieder geval nu links liggen en ik ventileer ons huis beter.

5. Haardvuur? Stook niet op hout

Een haardvuur aansteken is ontzettend gezellig, maar stook niet op hout. De luchtkwaliteit verminderd hierdoor aanzienlijk, omdat er veel fijnstof vrijkomt. En zoals je hierboven al kon lezen, vergroot dit het risico op astma juist.

6. Ga vaker naar buiten, zoek de natuur op

Heel eerlijk … bij mij kwam het voorheen wel eens voor dat ik een dagje niet naar buiten ging. Te slecht weer of gewoon geen zin. Fout! Maak elke dag een wandelingetje met je kind. Ook al is het een kort rondje. Nog beter: zoek de natuur op, het park, het bos of misschien woon je dichtbij het strand? Bezoek plekken waar veel schone lucht hangt. Zo ga ik nu vaker even het bos in met de kinderwagen. Het vergt iets meer gedoe, aangezien de stad dichterbij ligt voor ons, maar het is voor het goede doel en dat motiveert. Je merkt direct verschil als je bijvoorbeeld de zuurstofrijke boslucht inademt. Niet alleen goed voor de longen van je kleine, maar ook voor jou. Even ontspannen. Heerlijk. Maak er tijd voor. Adem in, adem uit. Doen!

Wil je meer adviezen lezen? Je kunt bij Longfonds een handige gratis flyer bestellen.

Beeld: iStock.com