4x hier krijg ik als mama dus jeuk van. Jij ook?

4x hier krijg ik als mama dus jeuk van. Jij ook?

Iedere moeder is anders, beleeft het moederschap anders en kijkt anders tegen dingen aan. Dat is prima en heel normaal. Maar van bepaalde beweringen en termen krijg ik persoonlijk dus jeuk, heel veel jeuk.

Geschreven door Henriet

1. De roze wolk - ammehoela!

Ik heb geen roze wolk gezien, heb er ook niet op gezeten. Door te beweren dat er een roze wolk bestaat, is het des te lastiger om de harde realiteit onder ogen te zien. Je voelt je haast een mislukkeling als je niet kunt zeggen dat je op een roze wolk zit. Helse weeën, hechtingen, kraamtranen, stuwing, borstontsteking, krampjes, slapeloze nachten - de eerste periode is gewoon heel zwaar en vreselijk uitputtend. Uiteraard zijn er ook mooie, onvergetelijke momenten, maar om dat een roze wolk te noemen - nee.

2. Koningskoppel - mag ik een bakje?

Ik hoor ouders wel eens vol trots praten over hun ‘koningskoppel’: een jongen en een meisje. Hun gezin is compleet, want ze hebben van elk geslacht één exemplaar geproduceerd. Tjonge, wat een prestatie! Niet dus. Want Moeder Natuur bepaalt geheel eigenhandig welk geslacht eruit komt ‘rollen’. Waarom zou je gezin compleet zijn, wanneer je een jongen en een meisje hebt? Ik heb twee meiden en ons gezin is hartstikke compleet. Tuurlijk mag je blij zijn met je zoon en dochter, maar noem dat alsjeblieft geen koningskoppel! Of moet ik mijn meiden dan maar ‘koninginnenkoppel’ noemen?

3. Moeder zijn is altijd een feest - de groeten!

Alle moeders die dat zeggen, vertrouw ik voor geen meter. Ze houden de schijn op en willen de buitenwereld laten geloven dat het in hun gezin altijd pais en vree is. Haha, laat me niet lachen, zeg! Bezorg je mede-moeders geen complex en geef gewoon toe dat bij jou ook wel eens de stoppen doorslaan. Dat je ook wel eens een achter-het-behang-plak-moment hebt. Want dat overkomt namelijk iedere moeder.

4. Mijn kind is nooit ziek - wacht maar!

Geloof me, elk kind moet weerstand opbouwen. Dat gebeurt via ziekte. Koorts, diarree, overgeven, verkoudheid, oorontsteking, noem maar op. Denk dus niet dat jouw kind supergezond en sterk is, omdat het nog nooit ziek is geweest. Waarschijnlijk heeft het nog geen kennisgemaakt met bacterierijke oorden, zoals crèche, peuterspeelzaal of kleuterschool. Ooit komt er een moment, waarop ze ziek worden. Dat hoort er gewoon bij.

Beeld: iStock.com