Het kruisweekend: dé tip tegen een relatiedip

Het kruisweekend: dé tip tegen een relatiedip

Naast goed voor jezelf zorgen en tijd maken voor jezelf is nog iets wat je moet bewaken: tijd voor je partner (als je die hebt). Het is namelijk het tweede dat te vaak moet wijken voor alle andere activiteiten op je to-do lijst. Terwijl ook hier geldt dat als jullie een goede relatie hebben en tijd voor elkaar maken, anderen (vooral de kinderen) hiervan profiteren.

Geschreven door Marjet

De cijfers liegen er niet om

Wees voorbereid, want de cijfers zijn niet zo leuk: 34% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding, 10 tot 15% ervan wordt gezien als een vechtscheiding en 83% van de jonge ouders geeft aan een relatiecrisis te hebben na de komst van de baby. De gevolgen voor kinderen zijn groot.

Je bent allebei moe, je slaapt slecht, je moet uitzoeken wie wat doet en wanneer. Je leven staat op zijn kop met het mooiste wat er is, maar ook wel het meest vermoeiende dat er is. Die roze wolk is niet zo roze als iedereen doet voorkomen. Het is gewoon zwaar, laten we daar eerlijk in zijn. Naast jouw unicorn space moet je daarom ook tijd maken voor je relatie. Dat hoeft niet gelijk door een uur te praten over wat er beter kan of elkaar diep in de ogen te kijken. Dat kan ook gewoon door samen een film te kijken met wat lekkere hapjes erbij. Of samen even een kopje koffie drinken buiten de deur, terwijl opa of oma bij de baby is.

Het kruisweekend

Mijn gouden tip: het kruisweekend. Onze agenda liep in het weekend altijd vol met afspraken met vrienden, want dat wil je natuurlijk ook gewoon blijven doen. Maar tegen de tijd dat het zondagavond was, waren we allebei helemaal kapot en dan moest de week nog beginnen. Dus hebben wij samen het kruisweekend afgesproken. Dan zetten we een groot kruis in de agenda voor een specifiek weekend en als mensen dan graag iets met ons wilden plannen, zeiden we dat helaas de agenda al helemaal vol zat. Zij hoeven niet te weten dat jij van plan bent dat hele weekend in je pyjama rond te lopen of spontaan te bedenken dat je uiteten gaat. Voor je omgeving is de boodschap helder: je kan niet en dus spreek je een andere keer af. Kruisweekenden zijn het einde.

Leuke dingen doen zonder de kinderen

In het kader van nog zo’n gouden tip: zorg ervoor dat je leuke dingen blijft doen samen, zonder de kinderen. Wij zijn weekendjes weg blijven plannen samen, omdat wij het heerlijk vinden om een nieuwe stad te ontdekken. Dat was in het begin gewoon een stad op 30 minuten afstand van ons huis. Of vraag een oppas, zodat je samen naar de bioscoop of een concert kan. Moraal van het verhaal: plan tijd samen in!

Lees ook: 7 tips om je relatie goed te houden met kleine kinderen

Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com/monkeybusinessimages