8x gratis uitjes voor kleine kinderen bij mooi weer

8x gratis uitjes voor kleine kinderen bij mooi weer

Het is heerlijk om met kleine kinderen naar buiten te gaan, vooral als het mooi weer is. Maar soms kan het een uitdaging zijn om leuke, betaalbare activiteiten te vinden die geschikt zijn voor de kleintjes. Gelukkig zijn er tal van gratis uitjes. Van speeltuinen tot speurtochten, er is voor ieder wat wils!

Geschreven door de Redactie

Dieren aaien op de kinderboerderij

Veel kinderboerderijen zijn gratis toegankelijk. Hier kunnen kinderen verschillende dieren van dichtbij bekijken en soms zelfs aaien. Hoe voelt de vacht van een varken? En de wol van een schaap? En hoe lang zijn pauwenveren nou eigenlijk? Super leuk om dat in het echt te ontdekken met je kleintje. Als je om bepaalde tijdstippen komt mag je soms zelfs helpen de dieren voeren.

Let op: dit uitje is niet geschikt als jij zelf zwanger bent, de ziekteverwekkers die sommige dieren bij zich dragen kunnen een schadelijk effect hebben op je ongeboren kind.

Picknick

Pak een picknickkleed, wat gezonde snacks en een sapje en geniet samen van de buitenlucht. Zoek een mooie plek waar je kinderen ook lekker kunnen spelen en rennen. Eten moeten jullie toch, dus dan kun je daar direct wat gezelligs van maken.

Kleine speurtocht met opdrachtjes

Organiseer een eenvoudige speurtocht in de tuin of in het park. Verzin kleine opdrachtjes zoals ‘Zoek een gele bloem’ en ‘Verzamel 3 schelpen’. Je kunt van te voren een leuke speurtochtkaart maken waar de kinderen op kunnen afstrepen wat ze al hebben gedaan. De kleine speurtocht is ook ideaal te combineren met een picknick.

Naar de speeltuin

Fiets eens een stukje verder naar een speeltuin waar jullie nog niet eerder zijn geweest. Kies een speeltuin die andere speeltoestellen heeft en je kleine kan weer nieuwe dingen ontdekken. Misschien is een natuurspeeltuin een idee, daar kan je kind vaak ook nog met water spelen.

Open dagen

Het hele jaar door zijn er open dagen bij instellingen en bedrijven waarvan sommige ook super leuk zijn voor kleine kinderen. Denk aan Nationale Monumentendag waarbij je de stoomtrein mag kijken of Hulpverlenersdag waarbij je kleine in een echte politieauto mag zitten.

Een dagje strand

Op blote voeten door het zand, schelpen zoeken en samen de mooiste zandkastelen maken. Als het echt goed weer is kan je ook heerlijk zwemmen.

De klimduin

Hier kunnen kinderen - en ouders - flink hun energie kwijt. Eerst de hele klim naar boven en daarna wie het snelst beneden is. Neem een emmertje en een schepje mee om na al het klimmen en rennen nog lekker in het zand te spelen.

Bezoek een manege

Is jouw kleine gek van paardjes? Bezoek dan eens een manege. Vaak mag je tijdens openingstijden een rondje door de stallen en de paarden aaien. Als je geluk hebt kan je ook nog samen kijken naar ruiters die aan het paardrijden zijn. Is weer eens wat anders dan de kinderboerderij.

Met deze extra ideeƫn heb je nog meer opties om van het mooie weer te genieten met je kleintjes, zonder dat het je iets kost!

Beeld: iStock.com/Sanja85