Dit is de tip der gouden tips voor alle werkende ouders

Dit is de tip der gouden tips voor alle werkende ouders

En dan word je gevraagd om de belangrijkste tips, de gouden tips, voor werkende ouders op papier te zetten … Heb je even? Waar begin je? Wat zijn eigenlijk gouden tips? Hoe doe ik het eigenlijk? Doe ik het dan altijd goed? Wel nee! Vraag maar aan mijn kinderen. Die hebben een waslijst met dingen die ik niet goed doe of heb gedaan. Toch vinden ze mij lief en vinden ze dat ik een goede ouder ben.

Geschreven door Marjet

In mijn werk als oudervertegenwoordiger leer ik nog steeds van ouders die ik spreek, die mij mailen of die mij aanspreken. Niets leuker dan dat. Als ouder leer ik ook nog steeds. Dus dan is de vraag: wat is dan een gouden tip? Moet iedereen dan hetzelfde doen? Daarmee bedoel ik: als het een gouden tip is, dan zou dat betekenen dat dat voor iedereen een gouden tip is. Maar zo werkt het dus ook niet.

We zijn allemaal anders

Wat voor het ene gezin goed werkt, werkt voor het andere gezin niet. Ik zie zelfs dat dit per kind verschilt. Een strenge en duidelijke aanpak is voor het ene kind fijn. Terwijl het andere kind iets meer ruimte nodig heeft om te ontdekken en te leren. Hetzelfde geldt voor gezinnen. De ene ouder wil twee dagen werken, de andere vier. De ene wil als zzp-er aan de slag, de ander in vast dienstverband. Bij sommige ouders mogen de kinderen in bed slapen, bij andere weer niet. De truc is te doen wat voor jou, je partner en je kind het beste werkt.

Lees ook: 7 gouden tips voor kersverse ouders

Vraag jezelf dit eens af

Nu zijn er heel veel mensen om je heen die graag advies geven over hoe je het ook kan doen. Hier zit dus wel een winstwaarschuwing bij. Jouw omgeving, of het je schoonmoeder, je beste vriendin of een wildvreemde op straat is, ze geven je graag gevraagd en ongevraagd advies. Dit is advies wat bij hun past. Je moet je dus bij elk advies afvragen; past dit mij bij? Wil ik dit ook? Heb ik hier wat aan? Of leg ik het naast me neer?

Mijn gouden tip

Dus mijn eerste gouden tip voor werkende ouders: doe wat voor jou, je partner, je kinderen goed is. Trek je niet te veel aan van de tips van anderen, zeker ook niet van die van mij, maar doe wat goed voelt voor jou en je gezin.

Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com