Een weekend bij papa slapen: 'Marlie wil maar niet bij mijn ex slapen'

Een weekend bij papa slapen: 'Marlie wil maar niet bij mijn ex slapen'

De papadag of eigenlijk de dagen die bij ons zijn vastgelegd in een ouderschapsplan. Die vastgestelde omgangsregeling van Marlie en mijn ex. Elke week een weekenddag, zodat papa wel een duidelijke rol bleef spelen, zo was het plan. In het begin hebben we het even gelaten voor wat het is, maar inmiddels is het plan weer kan kracht. Althans …

Geschreven door Sharon

Marlie wordt eind juli alweer drie jaar en naar de wens van mijn ex, hebben we de ‘om het weekend regeling’ weer ingevoerd. Bij deze regeling ‘hoort’ ook een overnachting, maar helaas lukt dat niet. Een derde poging leidde wederom tot een gevecht, tegen de slaap en een ontroostbaar, oververmoeid kind voor mijn deur in de nacht.

Alles is er, maar het lukt niet

Voorbereiding is er, uitleg is er, filmpjes over logeren, routines, juiste muziekje en gezellig naast papa in bed. Maar het lukt gewoon niet, dus voor nu hebben we afgesproken, dat ze op zaterdagavond thuis komt slapen en dan zondagochtend weer wordt opgehaald.

Aan de hand van deze rot ervaring, ben ik gaan zoeken. Immers worden de meeste omgangsregelingen zo ingezet, maar ik hoor weinig over kleine kinderen die niet bij papa willen slapen. Wel over wat oudere kinderen die dat om verschillende redenen niet willen.

‘Er gaat een wereld voor mij open’

Op de diverse sites kom ik informatie tegen, over de jurisprudentie ten aanzien van wat goed is voor een kind en lees ik een stuk van Joan Kelly en Michael Lamb. Dit wordt vaak ingebracht tijdens rechtzaken over voogdij, omdat het de onjuistheden van de theorie van F. Juffer aantoont.

Er gaat een wereld voor mij open en zij geven aan, dat een kind voor de leeftijd van vijf jaar, niet moet slapen bij de andere ouder. Ook dat deze kinderen gebaat zijn bij een ‘beter frequent dan lang’ regeling. Ze hebben kant en klare omgangsregelingen in hun boek staan, compleet met tabellen en uitleg.

‘Mijn moederhart had daar moeite mee’

Vanuit praktische overweging snap ik waarom mijn ex deze regeling wil inzetten. Mijn moederhart had daar moeite mee om twee redenen. Voor mijn gevoel is ze daar nog niet aan toe, omdat ze nog vaak de nabijheid zoekt in de nacht. Ze is wel heel stoer, maar ook nog een klein meisje met grote emoties.

En ja, ik vind het daarnaast ook heel moeilijk, dat ze dan tussen papa en zijn nieuwe vriendin in ligt. Laat ik heel duidelijk stellen dat ik dit niet projecteer op Marlie. Want ja … één keer in de zoveel tijd wil ik ook graag een keertje naar buiten na 19:00 uur. Om heel af en toe ook weer even Sharon te mogen zijn naast de alleenstaande mama van Marlie.

Voor nu slaapt mijn meisje lekker thuis bij mij … want stiekem vind ik de ochtenden het gezelligste met mijn knuffelige kwebbelkontje!

Meer informatie over scheiden vind je hier.

Lees ook: Uit elkaar: mijn kennismaking met het ouderschapsplan

Beeld: iStock.com