Een scherm de ideale afleiding voor je kind? Ik heb een goed alternatief!

Een scherm de ideale afleiding voor je kind? Ik heb een goed alternatief!

Soms heb je van die dagen waarop je van alles te doen hebt, maar je peuter hangt ondertussen zeurend aan je been. Of misschien wil je gezellig even bijpraten met een vriendin. Dan lijkt een schermpje vaak de snelste oplossing om even wat rust te krijgen. Maar is dat echt de beste manier om je kind te vermaken? Ik heb een goed alternatief!

Geschreven door Marjet

Achter een schermpje zitten kinderen even rustig en stil. Maar wat als ik je nou eens vertel dat dat scherm zorgt voor oogschade? Namelijk bijziendheid. Wist je dat kinderen tegenwoordig steeds jonger een bril krijgen? Daarbij kan veel tijd gebogen over een scherm doorbrengen ook leiden tot scheefgroei van de rug en nekwervels. En omdat je kind minder beweegt, zorgt het ook nog eens voor een slechtere motoriek. De zorgen bij artsen zijn groot. Als je dit allemaal weet, is dat schermpje dan nog steeds de ideale afleiding voor je kind?

Lees ook: Schermtijd: hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Luisteren in plaats van kijken

Tuurlijk, soms heb je gewoon een moment nodig waarbij je kinderen even zelf bezig zijn, zodat jij iets anders kunt doen. Ik heb een alternatief gevonden: zet een luisterboek aan! Dat kan met een ouderwets CD-tje, je vindt ze bij de bibliotheek (gratis voor kinderen onder de 18), online en ja ook via een app op je mobiel. Maar geloof mij, het is zondagen lang onze beste vriend geweest.

Zondagen lang is een luisterboek onze beste vriend geweest.

De ouderwetse cd-speler

Wij hebben een klein cd-spelertje en een aantal luisterboekjes gekocht. Soms moet je even een cd wisselen, dat is alles. En als ze het eenmaal zelf kunnen, wordt het nog makkelijker. Mijn kinderen hebben dagen achter elkaar naar die luisterboeken geluisterd. Terwijl ze lagen te chillen of gewoon aan het spelen waren. Dit kan al bij heel jonge kinderen. Naast dat het goed is voor hun taalontwikkeling , is het ook heel goed voor hun fantasie. Ook ideaal: in de auto op weg naar vakantie. Dus in plaats van dat scherm, zet een luisterboek aan.

Marjet is intiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal van ongeveer 500-800 woorden via redactie@wij.nl. Je mag er ook 2 á 3 foto’s bij sturen. Wil je graag anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com/Maximkostenko