Dit zouden alle werkende ouders boven hun bed moeten hangen
Na mijn eerste gouden tip voor werkende ouders over dichtbij jezelf blijven, is het tijd voor de volgende: doe de 6W’s. Ik hou altijd van dit soort afkortingen, omdat ik ze zelf makkelijk kan onthouden. Toch is dit er eentje die in de dagelijkse praktijk te vaak en te snel vergeten wordt. Bij deze een oproep: hang die 6 W’s boven je bed, plak het op je laptop of schrijf het op je keukenbord naast je boodschappenlijst. Ik zal je vertellen waarom ze zo belangrijk zijn.
De 6 W’s
- Wie
- Wat
- Waar
- Wanneer
- Waarom &
- Werkt het?
De 6 W’s kun je zien als een communicatiemodel, een soort vragenlijst. Je kunt ze stellen aan jezelf, aan je partner en je omgeving. Het dwingt je even stil te staan en zorgt ervoor dat je blijft nadenken en communiceren. Op het moment dat je over kinderen gaat nadenken mag je hier al mee beginnen. Wie gaat Wat, Waar en Wanneer doen? Waarom doe je dat zo? En Werkt het dan ook?
Waarom is dit zo belangrijk?
Zoals hierboven al aangestipt, zorgen de 6 W’s voor hét gesprek tussen jou en je partner, als alleenstaande met jezelf én met je village (want it takes a village to raise a child). Het is een gesprek wat je echt vaak mag voeren. Niet alleen bij de komst van je eerste, maar ook als je weer aan het werk gaat, na 3 maanden dat je aan het werk bent, na een jaar, na 2 jaar, na … je snapt het concept. Het gaat erom dat je deze vragen vaak stelt aan jezelf en aan elkaar.
Ik geef je een paar voorbeelden:
- Wie werkt er wanneer?
- Wie brengt en haalt de kinderen wanneer?
- Waar ga je de kinderen naartoe brengen voor een avondje weg met z’n 2-en?
- Wat doen we met sporten?
- Wat doen we met onze vrije tijd?
- Waarom werk jij 3 dagen en ik 5?
- Wie kan mij helpen bij het ophalen als ik vast sta in de file?
- Wie gaat er naar huis als een kind ziek is?
- Werkt het ook zoals we het hebben bedacht? En wat werkt dan wel?
Als je in Nederland uit elkaar gaat en kinderen hebt, ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Gek genoeg denken we hier niet over na bij de komst van een kind, terwijl we weten dat 83% van de ouders relatieproblemen ervaart na de geboorte van een kind. Goede afspraken maken, tijd voor elkaar en jezelf nemen zijn hierbij cruciaal. Dus mijn tweede gouden tip voor werkende ouders: denk aan die 6W’s, spreek ze uit en gebruik ze vaak.
Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders. Lees ook haar vorige blog waarin ze de tip der tips voor werkende ouders deelt.