Dit vonden jullie van je kraamverzorgende

Dit vonden jullie van je kraamverzorgende

De geboorte van je kind is een bijzonder moment, waarbij je leven voor altijd verandert. Naast vreugde, brengt het ouderschap ook talloze vragen en onzekerheden met zich mee. Dit is waar je kraamverzorgende in beeld komt: als steun, helpende hand en iemand waar je met al je vragen terecht kunt op de dagen na je bevalling. Op onze socials vroegen wij naar jullie ervaringen met je kraamverzorgende. Van een kraamverzorgende die zei: “Joh, Google dat zelf maar even”, vergeten ontbijtjes tot echte toppers. Jullie maakten het allemaal mee. Een greep uit de reacties vind je hieronder.

Geschreven door Redactie

Slechte ervaringen: ‘Ik voelde me totaal niet gehoord’

Iedereen zal wel eens een mindere dag of week op zijn werk hebben. Helaas is dat in het beroep van kraamverzorgende erg vervelend voor het gezin waar je op dat moment moet werken. Gevalletje van even de schouders eronder en zorgen voor een succesvolle kraamweek, of toch niet …? Als we jullie reacties zien, hadden niet alle kraamverzorgers zin om jullie kraamweek tot een feestje te maken.

Merel: “Ik heb een hele bizarre kraamweek gehad, voelde mij niet gehoord en er werd niet naar mijn wensen geluisterd, ik was net 20 en kende mijn vriend in de kraamweek precies een jaar. Inmiddels ben ik alleenstaande mama. Ik baal onwijs dat er niet naar mij geluisterd is. Mijn kraamweek had dan een stuk fijner kunnen zijn.”

Suzanne: “Na een bevalling via een keizersnede bleek het thuis helemaal niet goed te gaan. Ik kreeg daarbij geen hulp waardoor ik onzeker werd. Ik vroeg informatie over borstkolven en de Baby Brezza, echter kon ze me daar niet mee helpen en moest ik maar even Google’en. Verder was mijn partner ook thuis. De kraamverzorgende vroeg wat ik verwachtte van haar, dus ik gaf aan ‘gewoon lekker sociaal een praatje’ en mij op tijd tot rust roepen, omdat ik snel te veel wilde. Verder had ik de vraag of ze de was wilde bijwerken. Ik was al een week niet thuis geweest vanwege een inleiding van vier dagen en daarna nog eens drie dagen ziekenhuis vanwege mijn keizersnede. Dit vond ze geen probleem, zelfde als schoonmaakwerkzaamheden. Ze is die middag vol op de was gedoken en heeft verder geen drinken of eten aan me gegeven.

Ze heeft één fles gegeven en ik de andere borst, maar dit lukte me niet. Helaas kreeg ik weer geen hulp. Verder was ze niet echt spraakzaam en hing er een ijzige stilte. Ik zou haar zes dagen van 8.00 tot 17.00 uur hebben. Ze vergat gewoon letterlijk mij een ontbijtje te brengen, dit heeft mijn partner uiteindelijk gedaan. En ook mijn lunch van die dag vergat ze. Gelukkig heb ik daarna een andere gekregen die alles meer dan goed heeft gemaakt.”

Jill: “Wij hadden de afgelopen keer vier verschillende kraamverzorgenden. Verschrikkelijk vond ik dat!”

Gelukkig zijn er ook toppers

Deze versie van de kraamverzorger gunnen we jullie allemaal: de topper! De eerste dagen thuis met een klein afhankelijk baby’tje en dan ook nog al die hormonen in je lijf, ja dat kan best pittig zijn. Gelukkig werden er ook veel fijne ervaringen gedeeld!

Naomi: “Ik heb zo’n fijne tijd gehad. Onze kraamverzorgster is nog twee keer bij ons geweest. Een echte vakidioot van dezelfde leeftijd als ik. We hebben nog steeds contact met elkaar.”

José: “Onze kraamhulp was een topper. Nog steeds contact mee! Afgelopen februari is onze zoon stil geboren met 38+6 weken zwangerschap, toen ook kraamhulp. En deze meid was ook geweldig en ook nog steeds contact mee. Beide meiden waren van mijn leeftijd.”

Jacoline: “Bij onze eerste was het zo bijzonder. Het werd al snel ’tante’ Jantsje en het voelde heel vertrouwd. Het klopte gewoon. Bij de tweede hebben we dankzij een Formule 1-fan-kraamverzorgster de winst van Max Verstappen gezien in december ‘21! Zij beneden op de bank, wij lagen een dutje te doen totdat er wel heel enthousiast geroepen werd beneden. Ik was met de kleine precies op tijd om hem over de finish te zien rijden.”

Mer: “Met de eerste kraamverzorgster HEEL fijn gehad en dat was vooral heel fijn na m’n traumatische bevalling.”

Lieke: “Zo fijn! Lekker nuchtere kraamverzorgster gehad. Geen wollig advies, juist lekker nuchter en rustig!”

Stephanie: “Ik had twee dames. Eentje was in opleiding en de ander zat al een hele tijd in het vak. De dames hebben mij zo goed bijgestaan. De kleine kwam te vroeg met twee weken waardoor drinken moeilijk ging aan de borst en we uiteindelijk met een spuitje zijn begonnen en toen de fles. Ik kolfde, wat veel pijn deed vanwege hevige krampen, maar wilde niet opgeven. Ze moest en zal moedermelk drinken. De dames steunden me, gaven me goede adviezen en waren super lief. En leuk met mijn oudste dochter. Na maand dronk de kleine opeens uit de borst, zo’n mooi moment. Ze doet dat nu 6 maanden later nog. Jammer dat de kraamverzorgsters dat niet meer hebben meegemaakt, want door hun steun zijn we de eerste tijd goed doorgekomen.”

Geen match met je kraamhulp? Dit kun je doen

Kraamverzorgsters bieden hulp bij het geven van borst- of flesvoeding, het verzorgen van de baby, en ze bieden ondersteuning bij huishoudelijke taken, waaronder lichte schoonmaaktaken. Naast deze dingen zijn zij er ook voor medische zaken, zoals het controleren van eventuele hechtingen, maar ook om de gezondheid van jou en de baby in de gaten te houden. Het is dan wel prettig als jullie goed met elkaar zijn. Ze hoeft niet je beste vriendin te zijn, maar als je het vervelend vind om haar in je omgeving te hebben, is het wel tijd om aan de bel te trekken.

Een kraamweek hoort een bijzondere periode te zijn, waarin je als kersverse moeder lekker gepamperd wordt. Ook kan het best een dingetje zijn als iemand - waar jij je niet prettig bij voelt - je hechtingen down under steeds checkt of je moet helpen met douchen. Als er problemen zijn, probeer het eerst te bespreken met je kraamverzorgende om te zien of ze kunnen worden opgelost. En anders kun je het best contact opnemen met de kraamzorgpraktijk. In Nederland is het meestal zo dat je dan een andere kraamhulp krijgt. Voel je niet bezwaard, het gebeurt nu eenmaal dat er soms geen klik is, terwijl het doel van de kraamzorg is om jou een positieve, fijne kraamweek te geven.

Lees ook: Naomi over de eerste keer écht zonder kraamzorg (help!)

Beeld: iStock.com/Tom Merton