Zucht & smile: de struggles tijdens een fotoshoot met je gezin

Zucht & smile: de struggles tijdens een fotoshoot met je gezin

Misschien herken je het wel. Als moeder maak je overal foto’s van; de eerste hapjes , een lief speelmoment en een dikke knuffel voor papa. Zelf sta je er dan een stuk minder vaak op en áls je op de foto staat met je kinderen is het meestal een selfie. Story of my life. Ondertussen zie ik regelmatig op social media mooie foto’s van gezinnen voorbij komen, gemaakt door een fotograaf. Dat wil ik ook!

Geschreven door Nadia

Fotoshoot gewonnen

Een aantal fotografen met een stijl hebben die ik mooi vind ben ik gaan volgen op Instagram. En ergens eind vorig jaar deed één van die fotografen een winactie waarbij je een shoot kon winnen. En je raadt het al; ik won! Wat een geluk, helemaal blij spreek ik af dat we in april met haar - de fotograaf - gaan shooten in de Kennemerduinen.

De voorbereidingen

De datum van de shoot komt al dichterbij en ik begin met de voorbereidingen; welke poses vind ik mooi en niet te geposeerd, welke outfitjes voor de kinderen en mezelf, en wat wil mijn man aan? Ik heb een bepaald idee in mijn hoofd en shop voor mijn zoon een extra trui en voor mijn dochter laat ik nog leuke haaraccessoires maken die past bij het kleurenpalet.

Kleurenpalet & inspiratiebord

Yep, ik heb een kleurenpalet bedacht voor onze gezinsshoot. Ik heb zelfs een heel inspiratiebord gemaakt op Pinterest, de perfectionist in mij wil alles geregeld hebben. Ik wil warm rode en oranje tinten gecombineerd met wit en crème, eventueel een beetje groen of blauw om het niet te soft te maken. Natuurlijk moeten er ook back-up outfits mee voor de kinderen, aangezien we buiten gaan shooten in een bos/duin gebied. Met kleuters weet je het maar nooit, maar ik kan van alles bedenken wat er kan gebeuren waardoor ze er niet meer tiptop uitzien. Normaal niet zo erg, maar wel tijdens een fotoshoot.

Wat kan er misgaan?

  1. Ze vallen waardoor ze óf vies zijn, of misschien wel een gat in hun maillot of broek hebben.
  2. Ze rennen door de bosjes en blijven hangen, hun kleding is vervolgens vies of gescheurd.
  3. Tussendoor krijgen ze honger of dorst en morsen op hun kleding …
  4. Een luier die niet goed zijn werk doet om welke reden dan ook en luierlekkage staat ook niet zo flatteus op foto’s.

Goed, dit zijn 4 redenen waarom ik dus voor allebei een extra kledingsetje meeneem.

De dag van de fotoshoot

Zondag hebben we de fotoshoot, maar de hele week regent het, het is grauw en koud. Die week refresh ik elke dag het weerbericht in de hoop op mooi weer. Op zondagochtend trek ik de gordijnen open en zie zowaar een blauwe lucht en een zonnetje! Dat het wel keihard waait is niet anders. Alle kleding en accessoires heb ik in een big shopper gedaan, de kinderen zijn helemaal mooi, mijn make-up zit goed, geen huid die opeens denkt dat we 16 zijn en een puistjes uitbraak heeft. Nee, helemaal tevreden!

In de gang vraag ik de kinderen om hun schoenen aan te doen, maar mijn zoon van drie wil absoluut zijn schoenen niet aan. Hij wil laarzen aan. Omdat ik de sfeer goed wil houden spreek ik met hem af dat hij in de auto zijn laarzen aan mag, maar dat als we bij de locatie zijn hij zijn schoenen aan doet. En we hebben een deal. Hij blij, ik blij.

Schoenen vergeten, help!

We stappen in de auto en na 55 minuten rijden komen we aan bij de locatie; Zuid-Kennemerpark. Nog steeds een strakblauwe lucht met een zonnetje. Mijn zoon springt uit de auto en vraagt om zijn schoenen, zoals we hadden afgesproken. “Oh. My. Neeeee … IK BEN ZIJN SCHOENEN VERGETEN!” Ik, de persoon die deze shoot helemaal uitgedacht heeft, is de schoenen van haar zoon vergeten, waardoor hij nu met zijn groene regenlaarzen met legerprint op de foto moet. Het is te koud om hem op blote voetjes te laten lopen, oh wat baal ik. Ik laat het meteen maar los, want er is niets meer aan te doen en ik ben allang blij dat hij geen laarzen heeft met felgekleurde Disneyfiguren erop. Het kan altijd erger denk ik maar.

Je mag je kinderen niet omkopen … of toch wel?

De locatie van de shoot is echt prachtig, we hebben een soort grote kuil in de duinen gevonden waar de wind ons een beetje met rust laat. De kinderen willen liever een hut bouwen dan op de foto en mijn zoon wil zijn capuchon niet af doen. Je kunt hem buiten uittekenen in zijn rode jas, capuchon op en handjes in zijn zakken, alleen is dat niet echt wat ik wil zien op de foto’s. We beloven de kinderen dat het niet lang zal duren en dat we na de foto’s een hut gaan bouwen en een ijsje halen op de terugweg.

Ondertussen vlieg ik heen en weer tussen poseren en snoetenpoetsers pakken om neuzen schoon te vegen. Maar omdat ze alle aandacht krijgen zorgt dat ervoor dat ze goed meewerken, maar ze slepen ook halve bomen naar onze fotoplek, want ‘mooi als ik erop sta!’ Ik wil hun enthousiasme niet verpesten, want ze zijn zo vrolijk in de weer. De fotografe is ook een held, zij geeft ze aandacht in hun ideeën en geeft ze het gevoel dat ze ook inspraak hebben door er ook foto’s van te maken. Hierdoor doen ze leuk mee. Bij de laatste setting die ik nog graag wil, hebben ze niet zoveel zin meer en dus we gooien onze laatste troef in de strijd: ‘Als jullie nog even goed meewerken krijgen jullie allebei een nieuw LEGO setje.’ (Mom hack: die heb ik laatst gekocht in de 2+1 gratis actie voor als ik eens onverwachts cadeautjes nodig heb.)

Lees ook: Tips om mooie foto’s te maken van je kind

Eind goed, al goed

Mijn zoon en dochter staan weer knap te stralen en werken mee als echte fotomodellen. Het staat erop, zij staan er prachtig op. Terwijl ik nog even met mijn man op de foto ga, beginnen zij alvast aan de hut en zoals beloofd halen we daarna een lekker ijsje.

Hut bouwen

Onze gebouwde hut

Nu nog twee weken wachten op het eindresultaat, maar we hebben in ieder geval een grappig verhaal over waarom mijn zoon met regenlaarsjes op de foto staat. En een les geleerd, je kunt alles plannen, maar toch loopt het niet altijd zoals je wilt.

Beeld: iStock.com