Annette: Je zag de ouders op het schoolplein denken: zes weken geen school, alweer ... help!

Annette: Je zag de ouders op het schoolplein denken: zes weken geen school, alweer ... help!

Hoera, de zomervakantie is ook bij ons begonnen! Normaal gesproken is dit altijd zo’n moment waar we hard naartoe hebben gewerkt na een druk schooljaar. Lekker uitslapen, genieten van tijd met elkaar en op vakantie gaan, maar deze corona-zomer ziet er heel anders uit dan normaal!

Geschreven door Annette van den Berg

De corona-zomer

Op de laatste schooldag haal ik Finn en Jonah op bij het schoolplein. De kinderen zijn uitbundig - ‘hoera, ik hoef niet meer naar school, het is zomervakantie!’ - maar de ouders staan een beetje ongemakkelijk netjes 1,5 meter uit elkaar. Yeahhh, zes weken geen school … alweer … ik had eindelijk het huis weer even voor mezelf en nu zit iedereen weer thuis … zes… weken … lang … helppp.

Voor mijn gevoel hebben de kinderen, en mijn man die docent is, het hele jaar al vakantie. Goed, er moest af en toe wat huiswerk gemaakt worden, maar in groep 1 en 3 viel dat hartstikke mee. De lente was ook heerlijk warm en zonnig, dus tijdens de lockdown hebben de kinderen vooral buiten in de tuin gespeeld. Op eventjes ziek zijn na leek het wel alsof we de zomervakantie al hebben gehad!

Wat gaan we doen?

Nu zitten we weer zes weken thuis. Zonder huiswerk of andere opdrachten dit keer. Normaal gesproken zouden we met het hele gezin familie bezoeken in Ierland, maar omdat mijn schoonmoeder een kwetsbare gezondheid heeft, besluiten we dat risico dit jaar niet te nemen. We blijven lekker in Nederland en boeken een weekje vakantie op Ameland.

Dan blijven er nog vijf weken over om drie kleine jongens te vermaken! En wie zegt dat kinderen genoeg hebben aan ‘een emmer en een schepje’ in de tuin, die heeft het mooi mis. Op mooie dagen kunnen ze zichzelf uren vermaken in de zandbak of het zwembadje, maar ze hebben ook momenten waarop ze zich stierlijk vervelen en hun grootste missie lijkt om nieuwe manieren te zoeken om elkaar te irriteren. Dus we zullen meer achter de hand moeten hebben!

Anders dan anders

Uitstapjes maken, zoals een dagje naar de dierentuin, ziet er nu ook heel anders uit. Je moet van tevoren een dag of een tijdsvak reserveren, anders mag je niet naar binnen. Een middagje fietsen in de omgeving kan natuurlijk wel, maar onderweg spontaan neerploffen bij een restaurantje voor wat drinken met een heel gezin mag dan weer niet. Of mag dat inmiddels weer wel? De regels veranderen steeds en ik moet toegeven dat ik het nieuws niet meer zo intensief volg.

We moeten het deze zomer maar een beetje nemen zoals het komt en per week bekijken wat mogelijk is. Waar ik in ieder geval wel van ga genieten is de rustige ochtenden, zonder gehaast om iedereen op tijd op school te krijgen. Dat is voor mij al zomervakantie vieren. En verder wens ik alle andere ouders met basisschoolkinderen veel succes toe deze vakantie!

Beeld: iStock.com