'Dit slaapritueel werkt perfect en zorgt voor betere nachten'

'Dit slaapritueel werkt perfect en zorgt voor betere nachten'

Als moeder van twee jonge kinderen weet ik als geen ander hoe belangrijk slaap is, en dan heb ik het niet alleen over de kinderen. Als je kinderen goed slapen, slaap je als ouder ook een stuk beter. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een uitgerust en energiek gevoel, maar ook voor een betere concentratie, stemming en gezondheid. En dat alles heeft dan weer invloed op de sfeer overdag! Een vast slaapritueel kan hierbij enorm helpen. In deze blog deel ik daarom graag mijn tips voor het creëren van een slaapritueel voor jouw kleintjes.

Geschreven door Nadia

Rust, ritme en regelmaat

In het leven van kleine kinderen zijn de drie R’en heel belangrijk; rust, ritme en regelmaat. En die drie kun je allemaal perfect toepassen op het slaapritueel. Het is slim om al vroeg te beginnen met het creëren van een slaapritueel. Hoe jonger je kleintje is, hoe makkelijker het gaat om een vast ritueel aan te leren. Ook als je kind al wat ouder is, is het nog goed mogelijk om een fijn slaapritueel aan te leren. Met een slaapritueel zit er meteen ritme én regelmaat in de avond en dat geeft rust. Heel prettig voor het slapengaan. Al lijken vaders hier een andere mening over te hebben, als ik zie dat de papa bij ons nog hele stoeipartijen en kussengevechten aan het houden is voordat de kinderen in bed liggen …

Valkuil: voorkom haasten

Kies een tijdstip waarop je kind naar bed gaat en probeer dit op de meeste dagen aan te houden. Dit helpt je kleintje om zich voor te bereiden op het slapen. Zelf ben ik niet op de minuut precies, soms loopt het avondeten net even anders. - Hallo dochter die haar bord niet leeg wil eten - Ik heb daarom altijd een tijdspanne van een half uurtje, bijvoorbeeld als om 19:00 de bedtijd is kan het een kwartiertje eerder zijn, maar ook later. Bij mijn kinderen zorgt dat niet voor problemen in hun ritme. Door net wat meer de tijd te nemen in plaats van te haasten (omdat het al 19:00 uur is) blijft de rust in huis bewaard. Zelf neem ik altijd de tijd om naar bed te gaan, ook omdat dit het enige momentje is waarop niemand meer iets van mij hoeft.

Volg een vaste volgorde in je slaapritueel

Net zoals jij dat waarschijnlijk hebt, is het voor een kind ook fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het handig om elke avond hetzelfde slaapritueel in dezelfde volgorde te doen. Dit werkt voor ons perfect.

  1. Wij kleden de kinderen meestal beneden om van kleding naar pyjama en toen ze kleiner waren dronken ze dan ook een fles warme melk.
  2. Daarna gaan we naar boven om handen te wassen en tanden te poetsen, in de zomer wassen we dan ook de voetjes. Want met zwarte voetjes in bed, dan blijf ik wassen!
  3. Alles schoon? Dan nog even plassen op de wc voor de kinderen die zonder luier slapen en vervolgens lezen we een verhaaltje voor, zingen we altijd hetzelfde slaapliedje en krijgen onze zoon en dochter nog een knuffel en een kus.
  4. Voordat wij naar beneden gaan doen we hun nachtlampje aan die automatisch na 20 minuutjes uit gaat. En omdat we dit bijna elke avond zo doen geeft dat duidelijkheid en structuur, wat kinderen fijn vinden.
  5. Als ze wat ouder zijn kunnen ze zelf doorgaan in het ritueel, ze weten dan zodra ze boven zijn dat ze zelf vast hun handen kunnen wassen of beginnen met tandenpoetsen. Ik poets de tandjes altijd nog even na om te kijken of alles weer ‘schoon en glimmig’ is zoals mijn dochter dat zo leuk zegt.

Zo creëer je een prettig slaapritueel

Als ik kijk naar het naar bed brengen van onze kinderen ben ik op gewone avonden meestal een half uur bezig met twee kinderen. Mijn zoon van 3 en dochter van 4 gaan tegelijkertijd naar bed. Ons ritueel is niet van te voren bedacht, maar is automatisch zo gevormd. Ik snap dat je misschien wel een slaapritueel wilt creëren en daarom heb ik een aantal ideeën waar je aan kunt denken.

Dingen die je kunt doen tijdens het creëren van een prettig slaapritueel:

  • Badderen of douchen
  • Tandenpoetsen
  • Handen en voeten wassen
  • Samen de (komende) dag bespreken
  • Vertel jouw kind als het in bed ligt iets positiefs zoals ‘Ik ben zo trots op jou, dat jij vanmiddag van die hoge glijbaan durfde’ of ‘Wat heb je vandaag toch weer lief geholpen met koken, daar ben ik heel blij mee!’
  • Rustgevend muziekje opzetten
  • Lichten dimmen of gebruik maken van een nachtlampje of zoutlamp
  • Verhaaltje voorlezen
  • Liedje zingen
  • Knuffelen en kus geven
  • Knuffels allemaal goed neerzetten
  • Kussen opschudden
  • Over de rug aaien tot je kind ontspannen is

Lees ook: Dit was de oplossing voor de helse slaapproblemen van mijn dochter

Ontdek wat goed werkt

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei; slapen is belangrijk, dus kijk vooral wat voor jouw kind prettig werkt. Ik vind badderen in de avond altijd veel gedoe, dus dat doen we meestal in de ochtend en dat werkt bij ons prima. Daarom zit badderen niet in ons ritueel, maar misschien wordt jouw kind wel heel rozig en ontspannen en is het juist wel slim om dat in jullie slaapritueel op te nemen.

Voel een beetje aan wat werkt en als je de gouden combi hebt gevonden, zullen jullie nachten een stuk beter gaan. Lees ook deze bedtijdritueel-tips van slaapdeskundige Stephanie. Slaap lekker allemaal.

Beeld: iStock.com