De vernieuwde adviezen bij borstontsteking werken echt véél beter

De vernieuwde adviezen bij borstontsteking werken echt véél beter

Weet jij wat een bevroren maandverbandje en een bak kwark met elkaar te maken hebben? Dan heb je vast al eens een beginnende borstontsteking gehad. Die krengen zijn vre-se-lijk pijnlijk en een absolute hel om doorheen te komen. Wanneer mijn baby zachtjes tegen mijn borst slaat en ik opeens door de grond ga van de pijn, weet ik alweer hoe laat het is. Op mijn borst zit inderdaad een vuurrode plek en ik krijg verhoging. Toch krijg ik dit keer een compleet ander medisch advies, waardoor de borstontsteking een verrassende wending krijgt.

Geschreven door Annette van den Berg

Middenin de nacht zit ik jankend van de pijn mijn borst stevig te masseren. Koude en warme kompressen wisselen elkaar af en met een hete naald prik ik een vermoedelijke melkblaar kapot. Die verstopping moet loskomen voordat het erger wordt! Mijn slaperige baby kijkt me aan met een blik van “hoezo maak JIJ MIJ wakker? Dat was niet de afspraak.” Met grote tegenzin hapt ze wat verveeld naar m’n borst, maar na drie slokjes valt ze alweer in slaap. Drie jaar geleden had ik voor het laatst een beginnende borstontsteking en met de adviezen van toen in mij achterhoofd ga ik weer aan de slag. Flink duwen op de verstopte plek, baby anders aanleggen, de ontstoken borst goed leeg laten drinken en vaker aanleggen. Desnoods de boel tussendoor helemaal leeg kolven.

Tegenovergesteld advies

Eindelijk lijkt die harde schijf weg te zijn, maar mijn hele borst voelt beurs. Ik kan mijn arm niet eens bewegen of ik ga door de grond van de pijn. Ook krijg ik weer last van lichte stuwing door het extra aanleggen. Dit helpt duidelijk niet. Onzeker bel ik ’s avonds laat een borstvoedingsorganisatie om een vrijwilliger om advies te vragen. “Ik denk dat de verstopping eruit is, maar mijn borst doet nog steeds pijn en is vuurrood. Moet ik verdergaan met masseren of er juist afblijven?” Tot mijn grote verbazing krijg ik compleet andere adviezen dan ik de afgelopen tien jaar gehoord heb. “Het internationale advies bij een borstontsteking is sinds afgelopen zomer gewijzigd. Het advies is nu het tegenovergestelde van het vorige advies. Niet meer masseren, niet vaker aanleggen en niet tussendoor kolven.”

Averechts effect

Ook de redenering is compleet anders dan voorheen. “We gaan niet meer uit van een verstopping in een melkklier, maar van een zwelling door de ontsteking die een melkklier dicht duwt. Flink masseren kan de ontsteking verspreiden naar een groter deel van de borst, iets wat je juist moet voorkomen. En vaker aanleggen zorgt alleen maar voor meer melkproductie, wat niet gunstig is bij een borstontsteking.” Oke, ik neem de proef op de som, ook al voelt het onwennig na jaren ander advies te hebben gekregen. In plaats van weer een hele nacht bezig te gaan met kolven en masseren, neem ik een ontstekingsremmer. Ik laat mijn volle zere borst met rust en ga slapen. Ik leg de baby op de normale tijden aan en blijf een dagje in bed.

Het werkt!

Wonder boven wonder is mijn borst na twee dagen weer helemaal normaal. Zoals die vrijwilliger al had voorspeld is mijn melkproductie zelfs wat afgenomen, de pijnlijke plek is verdwenen en met rust en een ontstekingsremmer heeft mijn lichaam de klus zelf geklaard. Wat een wereld van verschil met de vorige adviezen. De nieuwe richtlijnen hadden me de afgelopen jaren heel wat ellende kunnen besparen. En wat fijn dat er vrijwilligers zijn die dag en nacht bereikbaar zijn om je door deze momenten heen te loodsen. Zonder hen had ik de borstontsteking alleen maar erger gemaakt.

Beeld: iStock.com