Annette: Mijn menstruatieproblemen opgelost met een wekelijks spuitje vitamine

Annette: Mijn menstruatieproblemen opgelost met een wekelijks spuitje vitamine

Menstruatieproblemen. Wie mijn blogs gevolgd heeft de afgelopen vijf jaar weet dat ik er al vaker over geschreven heb. Sinds mijn allereerste zwangerschap is mijn menstruatie, net als bij veel vrouwen, heel hevig geworden. Weinig aan te doen, volgens de gynaecoloog. Toch is mijn probleem nu opgelost en ik ben zó opgelucht, dat ik mijn ervaring graag deel met anderen die in hetzelfde schuitje zitten.

Geschreven door Annette van den Berg

Laat ik beginnen met duidelijk maken dat ik geen arts ben en geen passend medisch advies kan geven. Als je menstruatieklachten hebt, ga dan altijd eerst naar je huisarts of gynaecoloog. Wat je hier leest is dus puur en alleen mijn ervaring die misschien voor meer vrouwen de moeite waard is om te onderzoeken in overleg met je arts.

De menstruatie is nooit een feestje, maar wanneer ze zo hevig worden dat het bloed letterlijk langs je benen stroomt, wordt het wel heel vervelend. Drie dagen lang lig ik op bed tijdens mijn menstruatie of loop ik in een pyjamabroek door het huis. Als ik opsta uit bed moet ik eerst roepen of de wc vrij is, voordat ik met mijn handen tussen m’n benen gedrukt naar de wc moet sprinten. Voor mijn zwangerschappen had ik hier nooit last van. Naast het bloedverlies heb ik de dagen ervoor ook het gevoel dat ik op watten loop en hangt er een soort mist in mijn hoofd.

De bloedingen leken pannen tomatensoep

De gynaecoloog is er duidelijk over: slijmvlies weghalen, anticonceptie proberen of alles laten verwijderen. Alles ziet er keurig uit en het vele bloedverlies komt waarschijnlijk gewoon doordat mijn baarmoeder wat is opgerekt tijdens de zwangerschappen. Vervelend, maar niks aan te doen. Weghalen is voor mij geen optie en slijmvlies weghalen lijkt me ook geen pretje. Dan blijft er nog maar een optie over en dat is anticonceptie proberen. Ook dat was geen succes. Het bloeden werd er minder door, maar de overige klachten namen juist toe. Na het een jaar proberen, besloot ik ermee te stoppen. Terug naar de gevreesde vloedgolven, of “pannen tomatensoep”, zoals ik een andere moeder herkennend hoorde zeggen.

Tot mijn grote verbazing is mijn menstruatie weer normaal! Beter dan het de afgelopen zeven jaar ooit is geweest. Geen extreem bloedverlies meer, gewoon weer de deur uit kunnen op de hevigste dagen en ’s nachts lekker door kunnen slapen zonder er vijf keer uit te hoeven om de boel te verschonen. Dit is nu al een paar maanden zo en ik ben dolgelukkig! De reden voor de normale menstruaties? Vitamine B12-injecties.

Wekelijks spuitje vitamine blijkt de oplossing

Sinds een aantal maanden krijg ik wekelijks vitamine B12-injecties, omdat ik vermoedelijk een tekort heb. Het is niet in mijn bloed aangetoond, maar die waarde was niet betrouwbaar omdat ik supplementen met B12 erin geslikt heb. Het vermoedelijke tekort is vastgesteld op basis van de reeks vage klachten die ik had, waaronder ‘op watten lopen’, ‘mist in mijn hoofd’, ‘paniekaanvallen’, ‘angstig’, ‘aanhoudende moeheid’ en… daar stond hij in het lijstje symptomen: ‘hevige menstruaties’.

Wie had ooit gedacht dat zoiets simpels als een vitamine de boosdoener kan zijn van zware menstruaties! Die mogelijke oorzaak is mij in ieder geval nooit verteld door een arts of een gynaecoloog en dat ik het tegenkwam in het lijstje symptomen van B12-tekort was een toevallige ontdekking. Grappig genoeg was het ook een van de eerste dingen die normaliseerde toen ik eenmaal begon met de injecties. Met deze ervaring ga ik terug naar mijn huisarts in de hoop dat als er volgende keer iemand als ik tegenover hem zit, er ook gekeken wordt naar een eventueel B12-tekort. Het zou de volgende uitgebluste moeder een hoop ellende kunnen besparen!

Beeld: iStock.com