Annette: Je kind op de mond kussen, is dat seksistisch?

Annette: Je kind op de mond kussen, is dat seksistisch?

Met stomme verbazing bekijk ik alle online ophef over ouders die hun kind op de lippen kussen. Nu was het Jim Bakkum die zich erover uitsprak: ‘Ik las deze week een aantal keer dat er dus mensen zijn die hierop tegen zijn. Voor al die mensen: Kussss!!’, schrijft hij bij een post waarop te zien is dat ‘ie z’n dochter kust.

Geschreven door Annette van den Berg

Die kritiek komt wel vaker voor. Vorig jaar kreeg Hilary Duff het zwaar te verduren. Er was een foto waar te zien is dat ze haar zoontje kust. Mensen die het niet alleen ‘verwarrend’ noemen voor haar zoontje, maar zelfs ‘ongezond’. EUH, WAT?! Als moeder van drie kleine jongens weet ik hoe waardevol die kleine kusjes zijn en vooral ook: hoe onschuldig!

Celebrities aan de online schandpaal

En ook Victoria Beckham werd al eens aan de online schandpaal genageld, want zo’n kus waarbij de lippen elkaar raken is toch wel ‘heel erg seksueel getint en beschadigd dat arme kindje voor eeuwig’. Nu kun je denken, ach dat is gewoon de mening van een paar zeurdozen op het internet, maar terwijl ik in de auto rijd, vang ik een interview op de radio op over dit onderwerp. Een of andere psycholoog heeft hier blijkbaar een heel boek over geschreven en is ook van mening dat een kus op de mond van je kinderen echt niet acceptabel is.

Verwarrend voor seksuele bewustzijn

“Zo’n kus is altijd erotisch getint en is extreem verwarrend voor het kind”, merkt de psycholoog op. Een paar boze bellers zijn het niet eens met deze zware veroordeling en delen mijn mening; er is niets zo onschuldigs als een kinderkus. Zij denken er niet eens bij na! In hun enthousiasme of hun momentje vol genegenheid geven ze de ene keer een kus op de wang, de andere keer op de mond. Niet zo gek toch, dat zien ze papa en mama toch ook doen? En zelfs tussen de ouders zijn niet alle kussen op de mond seksueel getint. De hoge pief laat zich echter niet uit het veld slaan en vertelt de boze vader aan de telefoon dat zo’n kus nooit onschuldig is en erg schadelijk is voor het kind.

Ook de Amerikaanse dr. Charlotte Reznick kon er haar mond niet over houden en merkte op dat “wanneer een kind 4, 5 of 6 jaar oud is zijn/haar seksuele bewustzijn begint te ontwikkelen en een kus op de lippen voor hen stimulerend kan werken” en dat “als je begint met zoenen op de lippen, wanneer stop je dan? Het wordt gewoon erg verwarrend zo.” Blijkbaar weet deze dokter zelf niet goed wanneer zo’n normale grens overschreden wordt.

Kleine kusjes in je hart sluiten

De volgende keer als mijn 2-, 5- of 7-jarige knulletje mij weer vol onschuld een plakkerige kus op mijn mond wil planten, laat ik hem dat gewoon doen. En wie daar moeite mee heeft of aanstoot aan neemt, moet zichzelf maar eens afvragen waarom ‘ie zoiets puurs als smerig bestempelt. Dat zegt meer over hen, dan over al die ouders die gewoon al die kleine kusjes in hun hart sluiten.

Beeld: iStock.com