Annette: Een kwart minder vroeggeboortes tijdens de coronacrisis. Wat een schitterend nieuws!

Annette: Een kwart minder vroeggeboortes tijdens de coronacrisis. Wat een schitterend nieuws!

De tweede lockdown is weer begonnen. Gelukkig nog niet zo heftig als de eerste keer in maart, want de scholen blijven vooralsnog open. Door een zee van doemberichten in de kranten springt er opeens een bericht op dat mijn aandacht grijpt. Eindelijk, een positief bericht. Tijdens de coronacrisis zijn er opvallend veel minder vroeggeboortes geweest!

Geschreven door Annette van den Berg

Als ‘prematuurtje’ blijf ik altijd een speciaal plekje in mijn hart houden voor baby’s die te vroeg geboren worden. Vijfendertig jaar geleden werd ik twee maanden te vroeg geboren. Mijn ouders, die hun eerste kind vastgebonden in een couveuse zagen liggen, kregen te horen wat geen enkele ouder wil horen: “Verstuur nog maar geen geboortekaartjes, want we weten niet of ze het redt”.

Piepklein mensje achter glas

Nu zit ik hier en ik kan het navertellen, al weet ik er gelukkig zelf natuurlijk niks meer van. Ik ben wel opgegroeid met de verhalen. De zorgen rondom mijn geboorte, het minuscule luiertje waarvan mijn ouders een voorbeeld hebben bewaard en de vele vergeelde foto’s van een piepklein mensje, wat achter glas en plastic ligt weggeborgen onder een felle lamp. Vastgebonden met zachte handboeien, zodat ik niet steeds de snoertjes uit mijn neus en van mijn borst trok.

Ook bij mijn eigen zwangerschappen voelde het elke keer weer als een overwinning als ik die magische grens van zeven maanden zwanger haalde. Gelukkig zijn alle drie mijn jongens netjes op tijd geboren.

23% minder vroeggeboortes sinds de coronacrisis

Bij het lezen van het nieuwsbericht voel ik de tranen branden. Tot 23% minder vroeggeboortes sinds de coronacrisis is begonnen. Wauw, dat is gewoon een kwart minder dan normaal! Dat is een opvallende en belangrijke daling! Het doet me goed dat de onderzoekers hierdoor kansen zien, om nog meer te leren over waarom vroeggeboortes plaats kunnen vinden en hoe ze zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

De eerste voorzichtige conclusies die ze trekken, is dat het te maken zou kunnen hebben dat zwangere vrouwen meer lichamelijke rust hebben gepakt door meer thuis te blijven. Ook de aangescherpte hygiënemaatregelen zoals afstand bewaren, vaker handen wassen en ontsmetten worden geopperd als mogelijke oorzaak van de sterke daling.

Een lichtpuntje in de sombere tijd

Virussen en bacteriën kunnen namelijk ook leiden tot een te vroege bevalling. Ze geven aan de komende twee jaren nog wel bezig te zijn met het onderzoek, maar voor mij is het bericht een lichtpuntje in een zee van grijze en sombere nieuwsberichten waardoor de media dit jaar gedomineerd worden. Minder prematuurtjes die hun leven beginnen met een gevecht voor hun bestaan! Wat fijn dat al deze ellende ook iets moois heeft gebracht!

Lees ook: Is mijn kind gewoon verlegen of heeft hij toch een achterstand?

Beeld: iStock.com