Als je moeder oma wordt

Als je moeder oma wordt

Er zijn momenten in je leven die je nooit meer vergeet, zoals aan je eigen moeder vertellen dat je zwanger bent. Grote ogen gevuld met tranen van verbazing, trots en liefde kijken je aan. Het moment is daar. Jij wordt moeder, zij oma. Een onvergetelijk kippenvelmoment, want dit grote nieuws doet wat met je als mens.

Als moeder en kind ben je onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mooie woorden die ik hiervoor wel kende, maar eigenlijk niet echt begreep. Soms moet je het eerst voelen om het echt te kunnen begrijpen. En dat is precies wat er gebeurt als je moeder wordt. Het is iets ongelooflijk groots. Iets wat boven jezelf uitstijgt. En ook je omgeving wordt hierdoor geraakt.

Onvergetelijk moment

En dat brengt me weer terug bij het begin. Ik weet nog goed hoe ik mijn moeder de weken voor mijn zwangerschapsbekendmaking fopte door net te doen alsof ik wijn dronk. Des te groter was de verrassing een week later toen het nieuws zich openbaarde via een ingelijste echofoto met de tekst: Lieve opa en oma, ik ben jullie kleinkind! Mijn moeder staarde secondenlang naar het lijstje. Ze wist niet wat ze zag! Hoe had ik dit voor haar geheim weten te houden, 12 weken lang?! De tranen vloeide van geluk, ook bij mijn vader die ik nog nooit zo heb zien huilen. Ik voelde toen direct in al mijn vezels: dit is iets groots. Iets onomkeerbaars. Alles is vanaf nu anders.

Jij moeder, zij oma

Mijn hele zwangerschap stond mijn moeder voor me klaar. Ze hielp waar ze kon en tijdens mijn verlof kwam ze mij regelmatig gezelschap houden tijdens de toch wel eenzame lockdown. Een paar uur na de bevalling belde ik haar om te vertellen dat ze oma was geworden. Weer zo’n onvergetelijk moment. De emoties van vreugde en geluk waren door de telefoon voelbaar. Ze ging vlug de ballonnen opblazen, want de vlag moest uit. Of dat al mocht? Natuurlijk mam, doen! Hoe zuur was het dat ze toen niet naar het ziekenhuis mocht komen en dagen moest wachten voordat ze haar eigen kleinkind dan eindelijk vanaf 1,5 meter afstand mocht aanschouwen (ja we waren voorzichtig met corona). Ik zal die blik in haar ogen nooit vergeten. Ze was zo trots, maar ook verdrietig dat corona deze afstand veroorzaakte. Het volgende bezoekje mocht ze hem toch vasthouden en dat deed ze met al haar liefde. Ook opa was sprakeloos. Weer die ogen, alsof ze wilden zeggen: wat is hij mooi en wat zijn we trots op je.

Magische transformatie

Als je moeder wordt, betekent dit veel meer dan zorgen voor een kind dat je intens liefhebt. Het betekent ook dat je nog meer respect hebt voor je eigen moeder. Ook zij heeft een bevalling meegemaakt, ook zij heeft die gebroken nachten doorstaan, die kwetsbaarheid gevoeld, die onzekerheid of je het allemaal wel goed doet en het besef gehad dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Ook zij heeft het allemaal doorstaan. En nu helpt ze jou, waar ze kan. In mijn geval als oppas, adviseur en luisterend oor. Hoe je het ook wendt of keert: als je moeder oma wordt, is dat een haast magische transformatie, waarbij ze liefdevol waakt over het kind van haar kind.

Met deze wijsheid in pacht roep ik alle moeders daarom op: zet je eigen moeder binnenkort eens flink in het zonnetje. Bijvoorbeeld op Moederdag (8 mei). Misschien doe je er niets aan of geef je al jaren dat verplichte bloemetje of flesje parfum. Gooi het dit jaar eens over een andere boeg. Organiseer een verrassingsontbijt of brunch en vertel aan haar hoeveel respect je voor haar hebt nu ook jij moeder bent. Of geef haar een tastbare herinnering door een mooie dames armband met de initialen van haar kleinkind te geven of een ketting met naam, maak een fotocollage met de leukste foto’s van haar kleinkind, schrijf een mooie gedicht of knutsel met je kind een uniek cadeau. Wat je doet maakt niet uit. Het gaat om het gebaar en dat je er aandacht aan hebt besteed. Dat heeft deze moeder van een moeder namelijk dik verdiend.

Geschreven door Dionne

Beeld: iStock.com