Als enige de baby mee op een uitje met vriendinnen, succes!
‘Je neemt de baby toch wel gewoon mee?’. Als jij als één van de eerste van je vriendinnen moeder bent geworden, herken je deze zin meteen. Want: ‘dat kan toch gewoon prima’?!
Afgelopen weekend was zo’n geval, de verjaardagsborrel van vriendin. 29 prachtige jaren oud, ergens in een bruine kroeg in Amsterdam, vanaf een uurtje of 4.
Iets plannen met je baby
Echt te gek leuk en gezellig zo’n borrel, maar baby’s hebben nogal een handje van ‘ik doe lekker wat ik wil vandaag’ en van te voren toezeggen of je er wel of niet met baby bent is dan wat lastig. Plus rijst de vraag, zit je daar zelf eigenlijk wel op te wachten tijdens zo’n borrel? Met je baby in een kroeg staan is nou niet het toppunt van ontspanning. Zeker niet als je er eentje hebt zoals ik die heel graag de wereld wil ontdekken.
Baby meenemen naar de kroeg
Eigenlijk zit je er gewoon niet op te wachten. Je begint het daarom op tijd in te masseren bij je vrienden, ‘Henkie zit niet altijd perfect op schema, dus wellicht zijn we later’ of ‘Henkie zit niet zo lekker in zijn vel, we kijken even aan of we komen’. Binnen no time krijg je de opmerking naar je hoofd ‘je neemt de baby toch wel gewoon mee!?’.
Babyknuffelen én wijn drinken
Natuurlijk zitten je kinderloze vriendinnen er wél op te wachten. De romantische gedachte van babyknuffelen én wijn drinken, de perfecte combi. Voor hen ja, voor mij? Niet helemaal. Toch, ondanks het ongemak en het feit dat ik er eigenlijk niet altijd op zit te wachten nemen wij onze baby wel vaak mee naar van alles, zolang hij zelf aangeeft dat te trekken. Hangerig, huilerig of zeurderig? Dan vertrekken we.
9-stappenplan voor een borrel met baby
Dus natuurlijk ga ik graag met hem pronken op een borrel met mijn besties. Maar dat gaat helaas niet zonder slag of stoot …
1. HET schema
Wat zal het worden vandaag? Uurtje eerder, uurtje later wakker? Hét slaapschema bepaald of jij op tijd ergens aanwezig gaat zijn. Meneer uurtje later wakker, dan uurtje later op de borrel, jammer dan. Baby’s wakker maken daar doe ik niet aan.
2. De dagindeling
De drukte van een café is nogal wat, dus het bepaald van te voren al de dag. Geen gekke drukke dingen in de ochtend, dan is er hopelijk een lekkere lange middagslaap en kan meneer uitgerust mee op pad.
3. Een big ass luiertas
Wat ga je allemaal tegen komen in de kroeg? Een spuitluier, onder gekwijlde trui, vallende tuitbeker, hongerig kind? Wees voorbereid, dan sta je daar een stuk relaxter.
4. Entertainment is nodig
Niet geheel onbelangrijk, maar een baby van bijna 9 maanden blijft niet anderhalf uur braaf op schoot zitten en dus is ook de nodige entertainment mee op pad. Lees: knisperboekjes, blokken, sleutelbos.
5. Outfitstress
Niet te warm aankleden. Straks, in een volle kroeg, achter je kind aan kruipend, gutst het zweet van je af.
6. Teleurgestelde medeborrelaars
Zo rond 8/9 maanden kan je kind wat eenkennig worden, zeker in een drukke ruimte waar allemaal reuzen je aanstaren en willen aanraken (stel je even voor), dus het is zeker geen garantie dat jan en alleman kan babyknuffelen.
7. Glasvrije zone
Alles breekbaar buiten bereik. Dus ook je eigen glas wijn en de borrelhappen. Handig.
8. Continue bemoeienis
Mensen hebben altijd wat te zeggen over je baby. Van ‘goh wat lijkt hij niet op jullie’ tot ‘kruipt hij nog steeds niet’ of ‘wat is zijn achterhoofdje kaal zeg’. Just suck it in.
9. Vroegtijdige exit
Eenmaal ter plekke is het maar de vraag hoe lang (zeker aan het einde van de dag) het vol te houden is. Niemand, en jij zelf al helemaal niet, wordt blij van een vermoeide zeurderige baby. Dus het moment dat daar sprake van is: pak je biezen en ga!
Ook je verhaal delen?
Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.