8x deze struggles heeft elke moeder

8x deze struggles heeft elke moeder

Laatst op een feestje sprak ik weer wat mensen. Het overgrote deel mensen met kinderen, die groep groeit gestaag om mij heen. En dan wat luttele uurtjes later gesprekken op gang waar je normaal gesproken geen tijd (meer) voor hebt. Hoe vaak we niet lachend en nippend aan een wijntje tot de conclusie kwamen dat ā€˜het ook overal hetzelfde isā€™. Vrijwel alle ouders -moeders in het bijzonder- hebben dezelfde struggles:

Geschreven door Judith

1. We zijn altijd moe

Het maakt niet uit of je een baby, 4 jonge of 2 oudere kinderen hebt, iedereen is moe. Het lijkt wel dat zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, je er bijna automatisch vanuit kunt gaan dat je de komende 12(?) jaar chronisch vermoeid bent. Kan ook door een heleboel andere aandacht vragende factoren komen, maar het is wel erg opvallend dat vooral ouders nooit volledig uitgerust zijn.

2. We hebben permanent wallen

Deze is natuurlijk inherent aan #1 en meer een conclusie uit mijn eigen observaties, want ja, ik heb ze ook en dan let je er op. Elke mama lijkt donkere kringen onder haar ogen te hebben, die een soort van nooit meer weg gaan. Ik ben er nog niet helemaal achter of we ze moeten wegwerken met liters concealer of gewoon moeten accepteren. Wat vind jij?

3. We hebben een grandioos gebrek aan me-time

Weet je nog? Vroeger, toen je alle tijd had voor de meest toffe/spannende/suffe/nutteloze projecten en ideeĆ«n (en dan ook nog moe zijn daarna, haha)? Of gewoon even een dagje niksen? Ik weet bijvoorbeeld zelf niet eens meer wat mijn hobby’s zijn en op dit moment bezig met een langlopend onderzoek daarnaar. Want ja, hĆ©Ć©l soms is er een momentje dat ik zomaar ‘iets’ kan doen wat ik zelf wil. Maar wat?!

4. We zijn altijd aan het worstelen met iets van onze kinderen

Er is bijna non-stop wel iets aan de hand. Je ene kind weigert melk uit een fles, de ander wordt maar niet zindelijk en dan krijgen ze tot overmaat van ramp ook nog even de waterpokken. Iedereen die ik sprak deze zomer heeft wel een klein of groot dingetje om zich zorgen over te maken.

5. We werken keihard om de ballen omhoog te houden

Het is gewoon ook niet niks, wat wij ouders allemaal voor elkaar boksen. Van al je taken en verantwoordelijkheden op je werk, naar hoofd facilitaire dienst in je eigen huis tot de hoofdrol spelen in het leven van je peuter. Maar eigenlijk kunnen en willen we het ook niet zo graag loslaten. Je weet zelf het beste hoe je iets wilt aanpakken en laat dat maar eens aan iemand anders over… lastig.

Lees ook: Ben ik de enige die niet alle ballen hoog kan houden?

6. We hebben moeite om tijd te vinden met man/vrouwlief

Die heerlijke romantische etentjes, avondjes en vakanties, voor de meesten zijn ze een uitzondering geworden. Voor je het weet heb je alleen nog maar gesprekken over praktische zaken voor BV Gezin. Wie haalt wanneer de kinderen uit school, wanneer kan wie sporten en wie belt de kinderopvang voor die extra dag? En dat terwijl we met z’n allen altijd tegen elkaar zeggen dat tijd voor elkaar zo belangrijk is en dat je aan je relatie moet blijven werken.

7. We balen van onze slechte momenten

Bij iedereen glipt er weleens een iets te felle reactie doorheen. Je vindt van jezelf dat die schreeuw echt niet nodig was en baalt vervolgens van je eigen gedrag. Het lastige is, is dat er altijd momenten zijn dat je eigen grens bereikt is. Alles voorbij die grens bestaat vooral uit zelfbeheersing of het gebrek daaraan. En zoals een goede vriendin laatst tegen me zei: moeders kunnen niet altijd pieken.

8. We doen ALLES voor onze kinderen

Aan het einde van de dag zijn we blij dat iedereen weer safe and sound in z’n bedje ligt. We kijken altijd terug op de mooie momenten. Die onvergetelijke glimlach van je dochter op de schommel, je zoon die de meest geniale uitspraak deed of je baby, die zo lekker tevreden voor zich uit zat te brabbelen. En daar gaat het om, die kleine (Ć©n grote) geluksmomentjes die we elke dag weer kunnen pakken!

Beeld: iStock.com