7 geboortetradities over de hele wereld

7 geboortetradities over de hele wereld

Van baargoud tot de placenta begraven: in ieder land en in iedere cultuur kom je andere geboortetradities tegen. Ben je op zoek naar een cadeautje voor een kersverse mama? Of wil je de geboorte van jouw kleintje nét even anders vieren? WIJ verzamelde verschillende geboortetradities van over de hele wereld.

1. Quarantaine

Als je dacht dat je alleen voor corona in quarantaine moest, dan heb je het mis. In Mexico gaan vrouwen 40 dagen na de bevalling in la cuarantena (quarantaine - al klinkt het gezelliger) om het herstel van de bevalling te bevorderen. In die periode blijft ze binnen en mogen er geen klusjes gedaan worden. Vrienden en familie komen langs om voor het huishouden en eten te zorgen.

2. Baargoud

Baargoud is een traditie die je in verschillende landen ziet. Van origine is het een cadeau dat de pas bevallen vrouw op haar kraambed krijgt van haar partner, een cadeau voor moeder dus. Het idee is dat dit een ‘extra beloning’ is van het doorstaan van de zwangerschap en bevalling. Nu is een mooi sieraad natuurlijk altijd een goed idee, ook als je niet de partner bent van de bevallen vrouw, maar bijvoorbeeld de moeder of een vriend(in). KAYA sieraden heeft prachtige, gepersonaliseerde sieraden. Met een mooi sieraad geef je een herinnering aan de zwangerschap en door de personalisering is de kleine echt altijd bij de moeder in kwestie. Wat dacht je van een armband met naam van de baby?

3. Placenta als band tussen kind en land

In Hawaï gaat de placenta niet weg, maar mee naar huis. Er wordt daar een ceremonie georganiseerd door de families van de baby en dan wordt de placenta begraven. Dit om een eeuwige band tussen het kind, geboorteland en hun voorouders te creëren.

4. Massage

In Maleisië laten vrouwen zich na de geboorte masseren om hun kraamvloed te laten verdwijnen, maar ook om de baarmoeder en vagina tot normale grootte terug te brengen. Daarnaast wordt de buik verstevigd en de bloedsomloop verbeterd. Zo’n massage duurt soms wel twee uur. Zou het werken?

5. Thuisblijven

Die quarantaine in Mexico is niets vergeleken bij het huisarrest in China. Vrouwen moeten daar niet alleen een maand binnenblijven, maar mogen die eerste 30 dagen ook niet douchen, in bad en mogen geen rauw of koud voedsel eten. De bedoeling is dat ze heel veel liggen en het vooral niet koud krijgen. Op die manier zou de vrouw het snelste herstellen van de impact van de bevalling en zwangerschap. Heftig!

Lees ook: Herstel na bevalling: dit zijn de klachten

6. Navelstreng bewaren

In Japan bewaren sommige mensen de navelstreng van hun baby’tje. Ze laten deze drogen en doen hem in een kleine, houten doos om - zo is de gedachte - daarmee de band tussen moeder en kind te beschermen. Is weer eens wat anders dan een woonaccessoire op het zijtafeltje in je woonkamer.

7. Placenta begrafenis

Bij nummer 2 zagen we al dat Hawaïanen de placenta begraven om zo een eeuwige band te houden tussen baby, grootouder en land, maar in West-Afrika gebeurt dit om andere redenen. Daar zien ze de placenta als een overleden tweelingbroertje- of zusje en wordt een echte begrafenis georganiseerd voor de placenta.

Beeld: iStock.com