7 omatypes: op wie lijkt jouw (schoon)moeder het meest?

7 omatypes: op wie lijkt jouw (schoon)moeder het meest?

Oma’s zijn fantastisch! Of het nu is omdat ze af en toe eens oppassen, omdat ze vaste oppasdagen hebben, omdat ze jou erdoorheen slepen als je het even niet meer ziet zitten of omdat je ziet dat je kleintje zo gek op oma is: we zijn maar wat blij dat ze er zijn. Maar net zoals jij in een moederrol bent geschoten, zo schoot jouw (schoon)moeder in een omarol. Welke van de 7 omatypes is jouw (schoon)moeder? Let op: bevat humor!

1. De overbezorgde oma

Dit type oma is heel lief, maar soms een tikkeltje té. Ze is altijd bang dat haar kleinkind niet goed slaapt, niet goed eet of dat het met jou als moeder niet goed gaat. Ze belt je zo’n beetje iedere dag en als ze bij je is, zijn zinnen als: ‘Zou je dat wel doen?’, de meest gehoorde.

2. Van de oude stempel oma

‘Vroeger was alles beter’ is haar motto. De huidige adviezen van het consultatiebureau en andere experts slaat ze in de wind, want vroeger ging het zo en dat is hoe het volgens haar nog steeds moet. En al die spullen die je tegenwoordig hebt? Da’s nergens voor nodig!

3. Ik doe mijn eigen ding oma

Als deze oma oppast, geef je op een briefje mee wat er die dag moet gebeuren. Als je aan het einde van de dag vraagt of dat ook gebeurd is, is het antwoord nee. Deze oma doet het op haar eigen manier. ‘Precies om 12 uur slapen? Neejoh!’ ‘Een fruithapje om 10 uur? Heeft ze van mij om 2 uur vanmiddag gekregen’.

4. Extreme verwen oma

Als kind kwam jij nooit iets te kort, integendeel. Het is daarom geen verrassing dat ze haar kleinkind enorm verwend. Altijd als je daar komt, heeft ze een kadootje voor je kleintje en als ze een dagje mag oppassen, kan en mag alles. ‘Het leuke van oma zijn, is dat je niet hoeft op te voeden. Ik mag mijn kleinkind extreem verwennen’, is haar gedachtegoed.

5. Altijd drukke oma

Deze oma is met pensioen, maar heeft het DRUK. Handwerkclubjes, sportlessen, vriendinnenafspraken, etentjes: haar sociale leven is groter dan dat van jou als moeder. Een dagje oppassen plannen is behoorlijk lastig en een afspraak maken ook. ‘Ik kom nu maar even langs, want morgen heb ik geen tijd’ lijkt haar lijfspreuk.

6. Ik heb geen eigen leven oma

Deze oma belt ’s ochtends vroeg al of het kind goed geslapen heeft, komt vaak langs met maaltijden of cadeaus en wil het liefst iedere dag van de week oppassen. Het allerliefste zou ze een camper neerzetten bij jullie voor de deur, om 24/7 met haar kleinkind te kunnen zijn.

7. De leuke dingen oma

Waar ze als moeder vroeger weinig tijd had voor leuke dingen (want er moest zo veel gebeuren), probeert ze die schade nu in te halen bij haar kleinkind. Wekelijks wil ze met jouw kind naar de speeltuin, het theater, een indoorspeelpark of een pretpark. ‘Kom we gaan wat leuks doen’ is de lijfspreek van deze energieke oma.

Lees ook: ‘Mijn moeder wil niet oppassen op haar kleinkind’

Beeld: iStock.com