7 goede voornemens die je als moeder nu waarschijnlijk al hebt opgegeven

7 goede voornemens die je als moeder nu waarschijnlijk al hebt opgegeven

We zitten zo’n beetje halverwege de eerste maand van 2022, dus hoogtijd om de balans op te maken wat betreft goede voornemens. Ben je al gezonder gaan eten? Meer gaan sporten? Dikke kans dat het helemaal niet gelukt is, want op 15 januari stoppen de meeste mensen alweer met hun voornemens.

Dat stoppen met je goede voornemens is niets om je voor te schamen trouwens. Uit onderzoek blijkt dat 25% al binnen 2 weken na de start faalt en dat slechts 8% van alle mensen die eraan begint, het effectief en langdurig volhoudt. Erg? Nee. Laten we er gewoon om lachen. En bedenk: je kunt iedere dag weer opnieuw beginnen.

1. Meer me-time

Als je moeder bent, stond dit vast bovenaan je goede voornemenslijst: meer me-time. Tijd om een boek te lezen, tijd om een serie te kijken, om rustig door je telefoon te scrollen terwijl je op de wc zit óf om eens uitgebreid je benen te kunnen scheren en een maskertje te nemen. En hoe goed je het ook afspreekt met je partner en hoe strak je het ook plant, er lijkt altijd iets (een kind, een huishoudelijke taak, een belangrijk appje, een klagende partner - we noemen maar wat hè;-)) tussen te komen.

2. Minder snel geïrriteerd zijn

Je lontje is kort, want je slaapt steevast te weinig, en daarom kun je soms wat kribbig uit de hoek komen. Tegen de hond die de hele tijd om je heen blijft lopen, tegen je kind die écht genoeg geslapen heeft, genoeg gegeten heeft en geen schone luier hoeft, maar toch blijft zeuren en natuurlijk tegen je partner. Want ja, die loopt dan ineens weer in de weg en heeft niet gedaan wat je hem vroeg (maar je herinnert je ook niet echt meer dat je het vroeg #mombrain). Voornemen: minder snel geïrriteerd zijn. De eerste keer lukte dat vast nog goed (“Schat, laat maar even liggen dat lego. Niet in je mond. Nee”), de tweede keer minder (“Waarom huil je nou weer? Je hebt net gegeten, gepoept en geslapen”) en de derde keer word je toch weer geïrriteerd (KAN IK NOU NOOIT EENS RUSTIG ZITTEN?!). Geeft niks mama, komt vanzelf weer goed.

3. Meer sporten

Nouja sporten … Beweging is ook al goed. Een stukje wandelen iedere dag zou in theorie moeten lukken, toch? Die eerste dagen ben je vast ook wel gegaan. Maar ja, toen regende het, toen was er een ziek kind, toen was er een crisissituatie die iets te maken had met de bank en chocolade en toen nam je je voor om het in het voorjaar nog eens te proberen. Wat is januari ook voor maand om ‘meer te gaan bewegen’? Zeker nu de sportscholen dicht zijn. Nee hoor, maart is veel beter.

4. Iedere dag ontbijten

Moeder + ochtend = hectiek. Daarbij wordt je eigen ontbijtje nog wel eens vergeten, dus het is een prima voornemen. Een ontbijt eten. En dan niet een halve boterham met pindakaas die er nog ligt van je peuter, maar een voedzaam ontbijt (niet in de laatste plaats omdat je dan ’s middags wél uit de snoeppot kunt blijven). Maar helaas. De eerste twee ochtenden stond je een kwartier eerder op, maar die derde dag lag je bed te lekker, de vierde dag was er chaos met een spugend kind, een man die zijn autosleutels kwijt was en jij die je laptop nog moest halen van boven en toen ineens had je wederom niet ontbeten. Misschien de avond van tevoren klaarzetten?

5. Telefoon vaker wegleggen

Ligt die kleine éindelijk te slapen en zitten jij en je partner gezellig samen op de bank, zit je de hele tijd op je telefoon te scrollen. Niet leuk, dus niet meer doen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Als die serie aanstaat en je krijgt een appje, ben je ineens weer verzeild op Instagram waar je nu de ex van je nichtje van 3 jaar geleden stalkt. Hoe ben je hier nou weer terechtgekomen? En waarom is die vent in de serie ineens dood terwijl er net nog helemaal geen sprake van was? Time flies when you’re scrolling.

6. Meer slapen

Iedere ouder heeft dit voornemen. Meer slapen. En natuurlijk kun je vroeger naar bed gaan, maar die nachtrust heeft helaas met zoveel meer factoren te maken dan je bedtijd. Krijsende baby’s of peuters, bijvoorbeeld. Of een partner die snurkt. Buurjongens die ineens vuurwerk afsteken terwijl het al twee weken ná oud & nieuw is. En dan is er nog dat eeuwig doorwerkende brein, waar geen meditiatieapp tegenop kan. Kortom: deze was gedoemd om te mislukken.

7. Fotoalbums maken

Superleuk hoor, die mobiele telefoons waar de camera’s zo goed van zijn dat je absoluut geen andere meer nodig hebt, maar het was toch een stuk makkelijk toen je de rolletjes móest laten ontwikkelen. Zo had je de foto’s tenminste in je hand en dan plakte je ze wel in een fotoboek. Nu zijn er allerlei digitale fotoalbum-samenstel-sites en hoewel dat super makkelijk is (en eigenlijk ook best leuk om te doen), bestaat er een grote kans dat je op de derde verjaardag van je kleintje nog steeds zijn eerste jaarboek moet afmaken. Maar: dit hoeft dus niet per se in de eerste twee weken van januari. Hier heb je een heel jaar voor. Succes!

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com