6x hier heeft niemand het over als je een baby hebt

6x hier heeft niemand het over als je een baby hebt

Je weet pas hoe weinig je weet over het moederschap (of ouderschap) tot je zelf ouder wordt. Sinds ik moeder ben, heb ik al wel honderd keer gedacht: ‘Ja maar híér heeft niemand het ooit over!’ Daar ga ik verandering in brengen, dacht ik. Daarom speciaal voor jullie: zes dingen die niemand je vertelt als je een kind krijgt.

Geschreven door Evelien

1. Hoe vlijmscherp babynageltjes zijn

Ik wist wel dat een volgroeide baby nageltjes had, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat het geen perfect gemanicuurde nagels zijn. Sterker nog, nadat de navelstreng was doorgeknipt, kon ik bij wijze van spreken meteen door met nagels knippen. Had ik dat maar gedaan. Een volgende ontdekking was namelijk dat babyhandjes al verrassend snel iets kunnen vastgrijpen. Zoals de huid van je arm of je tepel. Met - je raadt het al - die vlijmscherpe nageltjes. Au!

2. Hoe euforisch je je kan voelen als je alle babyspuug op het spuugdoekje in plaats van op jezelf, je baby en de meubels hebt zitten

Voordat ik een kind kreeg, kon ik een euforisch gevoel krijgen van sporten. Of het afronden van een ingewikkeld project. Na de geboorte van mijn dochter werd ik vooral euforisch als zij en ik een keer niét helemaal onder de spuug zaten. Met degene die heeft bedacht dat de grootte van een washand voldoende is voor een spuugdoekje, moet ik een hartig woordje spreken. Tip 1: een badcape is een goed alternatief. Lekker groot en ook net wat dikker dan een hydrofiele doek. Fijn als jouw baby’tje flinke golven produceert. Tip 2: juich nooit te vroeg. Er kan altijd een tweede of derde golf komen.

3. Hoeveel werk het kost om een voorraadje melk aan te leggen

In december beviel ik van mijn dochter. Met carnaval was ik voldoende hersteld om een aantal dagen de bloemetjes buiten te zetten. Dochterlief logeerde een paar dagen bij oma. Ik gaf nog borstvoeding, dus ik moest vooraf wel ‘even’ een voorraadje aanleggen. Hoe makkelijk dat gaat, verschilt per vrouw. Mij viel het in elk geval behoorlijk tegen. Ik ben letterlijk weken bezig geweest om genoeg melk klaar bij elkaar te kolven voor die paar dagen logeren.

Lees ook: 10x wat je wilt weten over kolven

4. Het feit dat jouw borsten er geen boodschap aan hebben dat jij je kind even niet hoeft te voeden

Met het aanleggen van zo’n voorraad ben je er nog niet. Nog zoiets waar je nooit iemand over hoort. Leuk dat je kind uit logeren is en jij in de lampen hangt, maar die borsten van jou trekken zich daar niets van aan. Dus je hebt de keuze: de kroeg in met je kolftas, ontploffende borsten of toch maar op tijd naar huis voor een ‘pump ’n dump’ (kolven nadat je alcohol gedronken hebt en dan de melk weggooien).

5. Álles kan vies worden en er zijn vele gradaties tussen schoon en vies

Iemand die op kraamvisite kwam zei op een gegeven moment tegen me: “Hé, wat zit daar bij haar duim?” Nietsvermoedend opende ik het handje van mijn dochter en zag tot mijn ontsteltenis allerlei vieze pluisjes in de plooien van haar hand. Ik had er echt nooit bij stilgestaan dat babyhandjes vies kunnen worden. Over vies worden gesproken, vroeger waren mijn kleren ‘schoon’ of ‘vies’. Ondertussen weet ik dat daar allerlei gradaties tussen zitten. Eén van mijn favorieten: ‘Baby heeft erop gespuugd maar ik heb het er een soort van afgepoetst, dus het kan nog wel’. Of ‘Volgens mij zitten hier vlekken op, maar door het printje zie je het niet en het ruikt nog prima, dus het kan nog wel’.

Ze blijven komen: dingen die niemand je vertelt

De inzichten hierboven deed ik op in de eerste maanden na de geboorte. Ondertussen is mijn dochter iets meer dan een jaar oud. Veel van de openbaringen en struggles van die eerste periode zijn voorbij. Dat betekent niet dat daar geen nieuwe openbaringen voor in de plaats komen. Misschien niet dagelijks, maar toch zeker met enige regelmaat. Zo heb ik sinds een paar maanden iets ontdekt en ik heb zomaar het vermoeden dat dit iets van blijvende aard is.

6. Je vrije dag is geen rustdag meer

Ik werk parttime en heb één dag in de week in mijn eentje de zorg voor mijn dochter, een mama-dag. De eerste maanden is dat nog best een relaxt dagje, dan slaapt je baby vooral. Daar komt al gauw verandering in. Opeens is die vrije dag echt geen rustdag meer. Man, wat is dat hard werken! Mijn dochter is overwegend vrolijk, een beetje ondeugend maar zeker niet lastig. En toch ben ik de dag na mijn mama-dag bijna blij dat ik ‘gewoon weer lekker naar mijn werk kan’. De vraag “En, lekker genoten van je vrije dagje?” zal je mij dus niet meer zo snel horen stellen aan een andere ouder. 😉

Ook jouw verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com/morrowlight