6 goedbedoelde adviezen voor moeders waar jullie helemaal niets mee doen

6 goedbedoelde adviezen voor moeders waar jullie helemaal niets mee doen

Goedbedoelde adviezen - het leven staat er bol van. Zeker het leven van een moeder. WIJ vroeg zich op Facebook af: welke goedbedoelde adviezen gooide jij meteen de prullenbak in? Een greep uit de reacties (we vonden het zelf hilarisch om door te lezen).

Laten we wel wezen: we weten heus dat mensen het zeggen om aardig te zijn. Maar ehm, soms is het gewoon bloedirritant. Want je zit helemaal niet te wachten op hoe de buurvrouw van je nichtje haar beste vriendin dat deed. Je wil het op jouw manier doen. En da’s helemaal goed.

1. Laten huilen

Laten huilen of troosten? Het is een veelgehoord dilemma. ‘Lekker laten gaan’, roepen critici, ‘Natuurlijk niet’, zeggen veel moeders. Jullie lappen dat advies vaak aan je laars: “Als de kleine ’s nachts huilt, moet je het in bed laten liggen en zo troosten. Nou doei, ik pak haar op en geef haar de veiligheid en een knuffel. Sterker nog: als ze blijft huilen, slaapt ze lekker bij mij in bed.”

2. Blijf borstvoeding proberen

‘Blijf het proberen, dan lukt de borstvoeding uiteindelijk wel’. “Nou, vast wel”, zegt deze moeder: “Maar wat als je vaginaal en met een keizersnee bent bevallen, twee premature en dysmature kinderen krijgt die met alles geholpen moesten worden, twee liter bloed hebt verloren én het HELLP-syndroom hebt. Dus nee, mijn lichaam had geen tijd om melk te maken.”

3. Na de geboorte meteen in eigen kamer

Ook zo’n heikele kwestie: wel of niet in z’n eigen kamertje slapen? “Nou, ik dacht het niet’, zegt deze mama. “Hij slaapt nog steeds bij ons op de kamer. Bovendien is het veel handiger met borstvoeding geven ’s nachts.”

4. Niet te veel vasthouden hoor

Dit is een advies dat komt vanuit vroeger: mensen zijn bang dat ze hun kinderen op die manier te veel verwennen. Bij deze moeder kwam het dan ook van haar oma (91). “Ik mag niet te veel frunniken en knuffelen met mijn dochter van m’n oma. Maar daar trek ik me natuurlijk niets van aan.” Groot gelijk, ze zijn maar een keer zo klein als nu.

5. Mosterd op de duimen

Dit vonden wij wel een heftig advies: de dokter zei dat deze moeder maar mosterd op de duimen moest smeren, zodat ze die niet meer in haar mond zou stoppen. “Het ging over mijn zes maanden oude dochter, die net haar handjes/duimen aan het ontdekken was en ook nog last had van doorkomende tandjes. Het ergste: we kwamen voor iets totaal anders bij de arts.”

6. Niet op pad gaan met je kleine

Vasthouden aan een ritme wordt als heel belangrijk gezien als je kinderen hebt. Op tijd slapen, op tijd eten en vooral in z’n eigen bedje, de hele dag. Maar daar zijn niet alle ouders het mee eens. “Ik nam mijn kleine overal mee naartoe en hij deed het super. Dus wat nou niet op gaan? Kijk naar je kind en doe wat goed voelt!”

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com