5x zo maak jij zelf het leukste speelgoed

5x zo maak jij zelf het leukste speelgoed

Winkels liggen er vol mee en ook op internet heb je mega veel keuze in speelgoed voor je kinderen. Waarschijnlijk heb je zelfs al meer speelgoed in huis dan dat je zou willen. Van houten speelgoed tot hysterisch elektrisch spul en alles ertussenin. Maar zelf speelgoed maken is eigenlijk veel leuker! Vandaag deel ik vijf ideeën met je.

Geschreven door Nadia

Kartonnen hut

Karton is echt ideaal om mee te knutselen, je kunt gemakkelijk aan dozen komen via de supermarkt of misschien heb je recent iets besteld dat in een grote doos kwam. Voor kleine kinderen is een hut of een verstopplek echt magisch! Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt, zet je de doos gewoon neer en is dat het óf ga je los met gekleurde stiften en gekleurd papier? Alles kan. De doos is in no-time omgetoverd tot een schattig huisje met ramen en bloembakken. En na een paar dagen spelen zet je hem ook zo weer bij het oud papier. Opgeruimd staat netjes.

Kartonnen hut

Shake it, baby!

Deze maakte ik toen mijn dochter in de fase zat dat ze zichzelf op haar buik ging voortbewegen; de rammelende koker. Ik gebruikte een lege Pringles koker en vulde die met rijst en ongekookte pasta, je kunt er ook andere voorwerpen in stoppen zoals bierdopjes, als het maar geluid maakt! Ik had zelf een gekleurd papiertje versierd met wat doodles en die om de bus heen geplakt en de dop er mega goed op vast geplakt. Vervolgens vond mijn dochter de rammelende bus zo interessant dat ze hem een zetje gaf en zichzelf er vervolgens achteraan schoof.

Let op! Laat je kind hier niet alleen mee spelen, mochten die kleine handjes de bus open krijgen en een stukje harde pasta in hun mond stoppen moet je direct kunnen ingrijpen natuurlijk.

Sensory board

Als je kleintje op ontdekkingstocht gaat zul je merken dat ze ook opeens texturen interessant vinden, je haar, je trui en de stof van de bank worden uitgebreid aangeraakt. Extra leuk om een heel bord met verschillende texturen voor je kind te maken voor sensorisch spelen.

Zorg dat je ergens een groot stuk karton of een houten plank tevoorschijn tovert en zoek vervolgens allemaal verschillende dingen die je erop kunt maken. Denk aan een stukje van een oude spijkerbroek, een lapje fluffy stof, een schijfje hout, een steen, een ziplockbag waar je iets vloeibaars in doet, de harde kant van een schuursponsje, het kan van alles zijn, als het maar anders voelt. Knip de stofjes in mooie vormen zoals hartjes, sterren en rondjes en wie weet kun je zelfs nog iets met kleuren. Reken maar dat jouw kleintje hier zoet mee zal zijn!

Lees ook: 5x waarom een sensory bin een musthave is

Muziek instrumenten

Muziek maken is heel goed voor je kind, je hoeft niet direct een heel orkest in huis te halen maar een paar instrumenten kun je heel gemakkelijk zelf maken. Een oude koektrommel, pan of een lege doos tover je om in een trommel en plastic flesjes die je vult met kralen kunnen gemakkelijk als samba doorgaan. Misschien klinkt het nog verschrikkelijk, maar het is in ieder geval leuk om je kleintje bezig te zien en het bevordert de ritmische en muzikale ontwikkeling.

Muziek instrumenten

Kartonnen verkleedkleding

Als je kind al een beetje ouder is en zelf kan lopen is een verkleedpak van een kartonnen doos heel leuk. Prikkel de fantasie van je kind door hem of haar om te toveren tot een robot! Snijd een gat voor het hoofd en voor elke arm, beplak of schilder de doos zodat je kind zich iemand anders kan wanen. Je zou ook nog een tweezijdig pak kunnen maken, de ene kant robot en de andere kant politie! Laat je creativiteit de vrije loop.

Kartonnen verkleedkleding zelf speelgoed maken
Beeld: iStock.com/ozgurcankaya, lkercelik, ediebloom, PeopleImages