4x quality time met je baby waar je intens gelukkig van wordt

4x quality time met je baby waar je intens gelukkig van wordt

Zo klein zijn ze nooit meer. Elke dag groeit je mini baby een beetje en voor je het weet loopt er een kind van 6 door het huis. Het klinkt zo cliché, maar geniet daarom extra van die mini-baby fase. Die is zo bijzonder. Met je baby maak je nog geen gezellige bezoekjes aan de bioscoop, maar kun je wel op andere manieren samen genieten en een liefdevolle band opbouwen. In de eerste fase van het leven leg je de basis voor de rest van het leven!

Geschreven door Nadia

1. Samen douchen en badderen

Onder de douche staan, heerlijk! De rust en het warme water dat over je lichaam stroomt zorgen ervoor dat je lekker kunt ontspannen. Waarom zou je dat als papa of mama altijd alleen doen? Ook voor de kleintjes is dat heerlijk ontspannend. Daarbij is het huid-op-huid contact wat je met je baby hebt ook heel goed voor de hechting tussen jullie.

Samen douchen en badderen mag meestal al in de eerste week na de geboorte. Het is handig als er de eerste keer iemand bij is om je te helpen, maar daarna zal het douchen een fijn momentje voor jullie samen zijn. Als je het lastig vindt om je kleintje goed vast te houden als jullie allebei nat zijn, kan je een hydrofiel over je arm doen. Dan glibberen die babybilletjes wat minder over je arm. Zodra je kind wat ouder wordt kun je ook samen spetteren in bad. Bad eendjes voorbij laten varen en spetteren met het water, wat een plezier!

2. Babymassage

Bij een massage denk je toch direct aan genieten? Wist je dat je jouw baby ook kunt masseren? Zo raak je vertrouwd aan elkaar, je hebt contact met het hele lijfje en je hebt de volledige aandacht voor je baby. Door de tijd te nemen om je baby te masseren voelt de kleine zich geliefd en geborgen.

Een babymassage is echt gericht op aanrakingen en natuurlijk niet op het losmaken van spieren. Je kunt je baby masseren door aaibewegingen te maken met een hele lichte druk, hierdoor bouw je niet alleen een band op, maar geef je de kleine ook een lichamelijke boost. Het verbetert de bloedsomloop, het immuunsysteem en het helpt tegen buikkrampjes. Ook kan een fijne massage voor bedtijd ervoor zorgen dat je baby door de ontspanning langer slaapt. Als je niet precies weet hoe je jouw baby kunt masseren kan je hiervoor een korte cursus volgen, ik heb dit ook gedaan en wist hierdoor ook welke bewegingen extra goed waren. En het was ook nog eens heel leuk om dit samen met andere moeders en even oude baby’s te doen.

3. Aan de wandel

De eerste weken na je bevalling kan je op sportief gebied nog niet heel veel doen, maar een wandeling in de buitenlucht mag wel. De kleine in de kinderwagen en gaan, lekker door de wijk, door het park of langs het water. Onderweg hoort je kind allerlei geluidjes, maar ligt toch warm en veilig in de wagen met zicht op jou. Zing ondertussen liedjes voor je baby of vertel wat je onderweg allemaal ziet en hoort. Naast dat het een fijn momentje samen is, ben jij lekker in beweging en is het ook nog eens gezond al die frisse buitenlucht.

4. Dansend met de draagdoek

Met je baby in de draagdoek of draagzak heb je je handen vrij. Je kunt direct van alles gaan doen, maar je kunt ook een rustig muziekje aanzetten en met je baby door de kamer dansen. Je kleine ligt heerlijk tegen je aan en hoort mooie muziek. Baby’s zijn gek op klassieke muziek heb ik mij laten te vertellen, dus pas je disco-dansmoves even aan naar een meer klassiek stapje om ervoor te zorgen dat het ook relaxed is voor de kleine in de draagdoek.

Natuurlijk mag je je baby ook gewoon tillen. Leg je gezicht tegen het hoofdje en neurie een beetje mee. Kijk hoe je baby reageert op de verschillende bewegingen, misschien wieg je je kleine spruit wel in slaap. Het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je baby om al vroeg kennis te maken met bewegen en muziek. En een paar minuutjes per dag of wat langer, het is aan jou, maar samen genieten van muziek en bewegen is leuk voor allebei.

Lekker samen kroelen en bezig zijn met je kleintje, want ze zeggen niet voor niks ‘Geniet er maar van nu ze zo klein zijn’.

Beeld: iStock.com