3 moeders ontkrachten kwetsende vooroordelen over bevallen via een keizersnede

3 moeders ontkrachten kwetsende vooroordelen over bevallen via een keizersnede

Rondom een keizersnede bestaan nog steeds behoorlijk wat vooroordelen. Zo krijgen vrouwen die met een keizersnede zijn bevallen nare opmerkingen te horen. ‘Je bent er maar makkelijk van afgekomen’ of ‘Je bent niet écht bevallen’. Kwetsend, natuurlijk. Drie vrouwen delen hun ervaring over bevallen met een keizersnede en maken korte metten met een aantal kwetsende vooroordelen.

Een keizersnee is helemaal niet pijnlijk

Kirsten (33) kreeg na haar keizersnee te horen dat ‘het niet zo pijnlijk was als een vaginale bevalling’. “Toen een kennis op kraamvisite kwam zei ze dat mijn keizersnee bevalling niet zo pijnlijk kon zijn geweest als haar vaginale bevalling. De grootste onzin natuurlijk! Mensen denken misschien dat je wordt verdoofd, de baby geboren en je bijkomt in de uitslaapkamer, maar zo werkt het niet.

Een keizersnee is een flink operatie, waar zes weken hersteltijd voor staat. Toen de verdoving was uitgewerkt had ik pijn aan de wond. In de dagen trekt dat bij sommige mensen weg, maar mijn kleintje is nu 3 en mijn buikwond is nog steeds een pijnlijke plek. Het borstvoeding geven was ook vervelend na de keizersnee, want mijn baarmoeder trok samen, dus dat deed extra pijn aan de wond. Bovendien had ik voordat de keizersnee uitgevoerd werd al weeën gehad. Dus pijnloos? Absoluut niet!”

Via een keizersnee bevallen is de makkelijkste weg

Sommige mensen denken dat een bevalling met een keizersnee ‘een keuze voor de makkelijkste weg is’. Mischa (27) kreeg het te horen na haar bevalling. “Omdat je met een keizersnee geen weeën hoeft op te vangen en niet hoeft te persen, denken mensen dat het makkelijker is dan een vaginale bevalling. Er was iemand die tegen mij durfde te zeggen dat ik het zware werk niet zelf hoefde te doen, dus er makkelijk van af ben gekomen. Dan snap je er niets van, hoor.

Na de keizersnee had ik heel veel last van van alles, waardoor ik veel meer moeite moest doen om de hechting met onze dochter tot stand te laten komen. De eerste kostbare momenten met ons meisje was ik nog buiten westen en de borstvoeding op gang brengen was hard werken. Bij een vaginale bevalling gaat dit vaak meteen goed. Na een keizersnee heb je juist een inhaalslag te maken en het woord ‘makkelijk’ past daar écht niet bij.”

Ik zou het nooit doen, zo’n keizersnee!

Ergens heerst nog steeds het beeld dat een keizersnee een keuze is, zo ondervond ook Jeske (36). “Natuurlijk had ik liever vaginaal bevallen van ons zoontje, maar helaas. Het was niet alsof ik een keuze had, terwijl veel mensen dat wel denken.

Tijdens de kraamvisite was er een nichtje dat zei: ‘Ik zou dat nooit doen hoor, zo’n keizersnee’. Alsof ik dat wél graag wilde? Ik vond het vreselijk, maar het was te gevaarlijk voor de baby om de bevalling vaginaal door te zetten. En het enige wat ik écht wilde, was ons zoontje gezond en wel ter wereld brengen. Dus nee: ik zou het ook nooit doen, zo’n keizersnee, maar als het moet? Dan doe je het wel!”

Lees ook: Overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnee

Ook een ervaring delen?

Wil jij graag een ervaring of gebeurtenis met andere mama’s delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan, vermeld dit erbij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com