10x jullie grootste irritatie als moeder

10x jullie grootste irritatie als moeder

Via onze Instagrampagina vroegen we naar jullie grootste irritaties als moeder. En dat onderwerp leeft nogal, want we kregen ongelooflijk veel reacties. De redactie van WIJ las ze allemaal door en maakte een verzameling. Daarom een top 10: hier zijn jullie als moeder hélemaal klaar mee.

Een beetje klagen in het leven, maakt het soms net iets dragelijker. Net als weten dat je niet alleen bent. Natuurlijk zijn deze irritaties klein leed, dat weten we heus. Over het algemeen ben je natuurlijk hartstikke blij en dolgelukkig met je kind. Maar soms … Neem de irritaties dan ook met een flinke korrel (of misschien wel een pot) zout.

Grootste irritaties als moeder

 1. Met stipt 1 op nummer: ongevraagde adviezen
  Veel mama’s geven aan dat ze die ongevraagde adviezen van andere mama’s, familieleden of vriendinnen niet echt in dank afnemen. Van: ‘Dat anderen altijd een mening hebben en die uiten’ tot ‘Mensen met hun ongevraagde (vast goedbedoelde) adviezen’.
 1. Voor alle mama’s (en papa’s) herkenbaar: huilen
  Het hoort erbij en als het goed is komen ze zelfs huilend ter wereld, maar hallo hé: waarom heeft niemand een volumeknop bij de baby gegeven? Reacties waren onder andere: ‘Als kinderen huilen om niets’ en - deze voelen we - ‘Gekrijs. Huilen, oké, maar dat gekrijs.’ En, het meest irritante is natuurlijk: ‘Gehuil en dan niet weten wat er is. Dan kun je er ook niets aan doen.’ Houdt ‘ie maar niet op met huilen? Hier vind je tips om je baby te troosten.

 2. Troepje hier, troepje daar, troepje overal
  Ook een ergernis van veel moeders: áltijd, overal rommel. Je hebt net iets opgeruimd, draait je om en ja hoor, daar gaat de inhoud van je ladekast, speelgoeddoos óf - nog erger - kledingkast. Overigens wordt die rommel niet alleen veroorzaakt door spelen. Een mama schreef: ‘Drinkbeker en eten op de grond gooien, gewoon om te kijken of het geluid maakt.’ Die kleine weet natuurlijk niet dat mama er dan weer met de poetsdoek overheen kan. ‘De rommel na het eten’ is sowieso een ergernis voor mama’s, blijkt uit de antwoorden.

 3. Luisteren? Ho maar
  Voor de iets oudere kiddo’s: ‘Als je vraagt of ze iets willen doen de oren dicht zitten. Maar als je vraagt ‘wil je een snoepje’, dan luisteren ze prima.’ Sowieso bleek luisteren een irritatiepuntje van veel moeders te zijn: ’10.000 keer vragen of er álsjeblieft opgeruimd kan worden’. Grote kans trouwens, dat je kind vooral in de peuterpuberteit helemaal niet luistert.

 1. ‘MAMAAAAAA’
  Overigens vinden kinderen het óók heel vervelend als jij als moeder niet direct luistert. ‘Dat je kind alles tien miljoen keer herhaalt als je niet snel genoeg reageert’, was een van de irritaties. Maar ook: ‘Dat alles altijd ‘mama, mama, mama’ is, ook als papa gewoon in de buurt is.’

 2. De vragen die je níet moet stellen
  En dan nog een irritatie over iets wat moeders niet meer aan moeders moeten vragen: ‘Geef je borstvoeding’ en ‘Zo, je eerste is nu een jaar geworden. Wanneer komt de tweede?’. Gewoon. Niet. Doen.

 3. Spuug!
  Een ergernis van zo’n beetje alle mama’s. Van: ‘Melk teruggeven’ tot ‘Spuug! Alles altijd onder die zure melkspuug’. Tja, het hoort erbij. Maar leuk is anders. Dít kun je doen om je spugende baby te helpen.

 4. De was, een never ending story
  Wat het huishouden betreft: áltijd de was moeten doen. ‘Er lijkt altijd ergens wel een wasje te liggen. Is het niet de romper van m’n baby, dan zijn het wel de overhemden van m’n man die onder het spuug zitten.’ Doe je voordeel met de tips van coach Nikolien.

 1. Me-time? Wat moet ik doen dan?
  En dan heb je eindelijk tijd voor jezelf. En dan? ‘Dan heb ik die tijd voor mezelf en heb ik m’n God geen idee wat ik zonder de kids moet doen. Suf, hè?’

 2. Slaap
  Of eerder: het gebrek aan slaap. Van: ‘Nooit langer dan vier uur door kunnen slapen’ tot ‘Nachtvoedingen’ tot ‘Altijd moe zijn’ en ‘Kinderen die alle vermoeidheidssignalen laten zien, maar in bed alleen maar gezellig gaan staan en gaan zitten krijsen.’ Slapen als je een kind hebt, zal nooit meer hetzelfde zijn. Behalve als ze dan straks de deur uit zijn. Alhoewel: dan lig je weer wakker van andere zorgen.

Volg WIJ op Instagram: Voor leuke quotes, interessante artikelen, handige tips en grappige reels.

Beeld: iStock.com