Van veilig in ziekenhuis tot thuis bevallen: keuzevrijheid bevalling

Van veilig in ziekenhuis tot thuis bevallen: keuzevrijheid bevalling

Marlies Koers deelt haar ervaringen als verloskundige. Deze keer vertelt ze over een moeder die na een ziekenhuisbevalling koos voor een thuisbevalling. “Toen ik aankwam, lag ze al relaxed te dobberen in haar bevalbad.”

Nog nooit zijn we zoveel thuis geweest als het afgelopen jaar. Veel zwangeren lijken het fijn te vinden. Ze blijken toch meer huismus te zijn dan ze dachten en brengen uren door op de bank met een serie, of ze poetsen en wassen alsof hun leven ervan afhangt door de nesteldrang.

Ik merk in de praktijk dat al deze uren thuis zijn, er ook voor zorgt dat de zwangeren meer vertrouwen krijgen in hun eigen huis en omgeving. Het aantal thuisbevallingen stijgt, ook onder vrouwen die in eerste instantie in het ziekenhuis wilden bevallen.

Ziekenhuisbevalling of thuisbevalling?

Zo ook Fieke, zwanger van haar tweede. In het eerste gesprek vertelde ze dat ze poliklinisch wilde bevallen. Bij haar vorige bevalling was ze overgedragen omdat ze pijnstilling wilde. De autorit naar het ziekenhuis - heftig puffend door de weeën - vond ze toen verschrikkelijk.

Wel voelde ze zich veilig in het ziekenhuis en de bevalling was een prima ervaring, dus daar wilde ze weer bevallen. Geen gedoe en in alle rust er naartoe rijden, zodra de weeën zouden beginnen. Voor ons natuurlijk helemaal prima.

Meer thuisbevallingen door corona

Halverwege de zwangerschap merkte ik dat Fieke begon te twijfelen aan haar eerdere keuze. Ze stelde vaker vragen over thuisbevallen en welke benodigdheden je klaar moet hebben staan. Toen ik vroeg of ze twijfelde aan de plek van bevallen, vertelde ze dat ze het geen fijn idee vond om in deze coronatijd naar een ziekenhuis te gaan. Met verse antwoorden op zak ging ze weer huiswaarts. Verder twijfelend wat ze zou doen.

Elke week dat de uitgerekende datum dichterbij kwam, werd de onzekerheid en twijfel minder. Fieke hoorde bij de zwangerschapscursus dat de bevalling het beste zou gaan op een plek waar ze het meest ontspannen zou zijn. En dat ze bij een thuisbevalling minder kans heeft op een medische ingreep, zoals een infuus om de weeën op te wekken of een pompje voor pijnbestrijding.

Een badbevalling in eigen huis

Deze informatie - samen met de vele uren thuis zijn door de toen geldende coronamaatregelen - zorgde voor een ommezwaai. Het vertrouwen in haar eigen lijf én de thuissituatie groeide met de dag. Vlak voor de uitgerekende datum hakte Fieke de knoop door: ze wilde toch thuis bevallen. In alle haast huurde ze een bevalbad, de GeboorteTENS lag klaar en de bal werd opgepompt.

En precies toen alles thuis klaar stond, belde ze dat de weeën waren begonnen. Ze klonk zelfverzekerd en blij, ze had er zin in! Bij aankomst lag Fieke heerlijk dobberend in het warme water in het bad. Tussen de weeën door wees ze naar de vensterbank en de tafel, waar flesjes cola, water en een enorme voorraad aan snoep en koek uitgestald stond.

Keuzevrijheid bevalling in Nederland

“Allemaal … voor … jullie”, pufte ze, doelend op mij en de kraamverzorgster. Ik grapte dat het wel een minibar leek. “Als jullie nog uren hier naast me moeten zitten, dan moet ik wel goed voor jullie zorgen”, lachte ze. Fieke kreeg al snel persdrang toen ze op haar hurken ging zitten. Binnen no time beviel ze van een gezonde baby. De glimlach op haar gezicht was voor mij onbetaalbaar.

Twee bevalervaringen. Zo verschillend, maar allebei goed. Wat is de keuzevrijheid in Nederland toch fijn!

Deze column heeft in magazine WIJ gestaan en is geschreven door verloskundige Marlies Koers. Marlies is ook WIJ Deskundige.

Beeld: iStock.com