Poepen tijdens je bevalling? Deze moeder ervaarde het zo

Poepen tijdens je bevalling? Deze moeder ervaarde het zo

Een bevalling is heftig en prachtig tegelijk. Een gebeurtenis die je never nooit meer vergeet. Toch kan bevallen ook een tikje gênant voelen, bijvoorbeeld als je moet poepen tijdens je bevalling. Dat is overigens heel normaal, het hoort er bij en sommige vrouwen merken het niet eens. Deze moeder merkte het wel en ze is er open over. “Nadat ik gepoept had voelde dit als een enorme opluchting. Daarna voelde ik ineens het hoofdje en toen ging alles heel snel.” Lees hieronder haar bevallingsverhaal.

Op maandagmiddag besluiten mijn man en ik met onze oudste nog een dagje naar de Efteling te gaan. Ik ben op dat moment veertig weken zwanger en denk bij mezelf: dit kan nog wel. Aan het einde van de dag zijn er toch wel een aantal gemeende weeën te constateren, dus lopen we maar zuchtend terug naar de auto.

Serieuze weeën komen op

Die avond en nacht is er geen vuiltje aan de lucht, ook de volgende dag verloopt alles voorspoedig. Tot het einde van de middag. De weeën worden toch wat serieuzer.

Tijdens de weeën Chinees eten

Mijn vader komt langs en gaat op onze oudste dochter passen. Mijn moeder en schoonmoeder zijn ook dit keer bij de bevalling aanwezig. Aangezien mijn schoonmoeder een uur rijden van ons vandaan woont en rond etenstijd hier arriveert, kiezen we ervoor om Chinees te halen met z’n allen. Alles nog zo gewoon mogelijk.

Kletsen, wiegen en weeën wegpuffen

Mijn oudste wordt weggebracht en de weeën worden sterker. De verloskundige is inmiddels gearriveerd en ook onze kraamhulp zit aan tafel te wachten tot de bevalling zou starten. Eigenlijk is het best gezellig zo denk ik bij mezelf, terwijl ik kletsend en wiegend in mijn stoel, mijn weeën weg zit te puffen.

Aandrang voor kind, bleek aandrang om te poepen

Tegen middernacht wordt het serieuzer. Boven op het bed in de zolderkamer lukt het me niet om de laatste centimeter weg te zuchten. Ik krijg het gevoel dat ik moet poepen. De verloskundige zegt dat ik moet gaan persen, omdat dit de aandrang is. Nee, dit is niet mijn kind, ik moet echt poepen! Al waggelend ga ik met negen centimeter ontsluiting naar beneden. Ik kom in de badkamer. Omdat ik te bang ben dat mijn kind in de wc geboren gaat worden, stap ik de douchecabine in. Daar moet ik mijn ontlasting laten gaan. Wat een opluchting! En dan voel ik ineens het hoofdje van mijn kind.

Bevallen op het luchtbed

Omdat ik het bed boven niet meer ga halen, loop ik naar de kamer van mijn oudste dochter. Daar ligt het luchtbed van mijn schoonmoeder. Met volle kracht persend in een wee, laat ik mezelf op het luchtbed vallen. En in diezelfde perswee komt onze prachtige dochter ter wereld. De verloskundige was nog nét op tijd om achter het luchtbed te knielen om haar op te vangen. Je zou denken dat een meisje dat in deze snelheid geboren wordt heel druk is, maar ze is de rust zelve.

Ook je verhaal delen?

Heb jij ook een bijzondere bevalling meegemaakt en wil je die graag met andere mama’s delen? Deel dan je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Verhalen worden anoniem geplaatst. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com