Nog geen week verlof en dan wordt je baby geboren

Nog geen week verlof en dan wordt je baby geboren

Na een drukke tijd, met verbouwen en verhuizen kreeg ik eindelijk zwangerschapsverlof. Nu zou dan toch echt de rust moeten komen. Toch?

Nou ja, rust… In mijn eerste week verlof kon ik die slecht vinden. Ik ging bomen snoeien, de laatste dingen ophangen in de babykamer en waren nog voldoende verhuisdozen. Op woensdag hadden we nog een controle bij de verloskundige, daar gaven we aan dat we dachten dat het eerder zou komen. Ze zei dat het waarschijnlijk niet zo’n vaart zou lopen. Eerste kinderen laten meestal langer op zich wachten.

Rustdag

Op zondagochtend werden we gebeld door vrienden of mijn vriend mee wilde naar een intiem concert en we daarna met z’n allen wilden gaan eten. Ze hadden een kaartje over en als hij het leuk vond, kon ik gezellig met de vrouwen thuisblijven. Het leek mij een goed plan, nu zou het nog kunnen. En dan kon ik eindelijk écht een rustig aan gaan doen en lekker thuisblijven. Ik zou die dag alleen nog even een kapstok en eetkamerlamp ophangen met mijn vader.

Grapjes over baby

Toen dit gedaan was, grapte hij nog: “Nou, nu is alles gedaan en kan de baby komen.” Mijn moeder wenste mij nog succes, maar we dachten ook wel te weten dat die baby nog niet zou komen.

Toen mijn ouders weg waren en mijn vriend al bij het concert was, heb ik dan ook maar lekker een pizza voor mijzelf besteld, want ik had echt geen zin meer om te koken. Het duurde wel lang voordat het bezorgd werd, dus ik belde maar eens. Excuses en het zou zo geleverd worden.

Plop: vliezen gebroken?

Na weer even gewacht te hebben voelde ik ineens een plop en schoot van de bank. Ja hoor, ik voelde echt wat lopen. Zijn mijn vliezen gebroken? Ik ben snel naar de wc gegaan, maar toen ik daar goed en wel ontkleed was, ging de deurbel: de pizzaboer. Ik trok alles in rap tempo weer aan en nam de pizza aan. De bezorger ging nog uitgebreid excuses maken voor het lange wachten, maar ik wilde naar de wc!

Verloskundige bellen begin bevalling

Omdat ik niet wist of het ingedaald was, heb ik snel alle spullen bij elkaar geraapt en ben op de bank gaan liggen. De pizza stond naast mij en al liggend probeerde ik nog wat te eten, terwijl ik de verloskundige belde. Ik had dezelfde verloskundige aan de lijn die we die woensdag hadden gezien. En ze zei meteen: dat hebben jullie dan goed aangevoeld.

Vriend op speaker tijdens onderzoek

Zij adviseerde om wel gelijk mijn vriend te bellen, omdat de vliezen waarschijnlijk wel waren gebroken. Bij hen was het concert voorbij en ze zouden nét aan tafel gaan om te eten. Ik heb nog even getwijfeld of ik hem moest appen of bellen. Uiteindelijk belde ik hem en gaf aan dat mijn vliezen gebroken waren. “Grapje zeker”, riep hij. Toen duidelijk werd dat het geen grapje was, is hij zonder te de auto gestapt om een half uur terug naar huis te rijden. Maar er was storm, dus hij kon niet veel harder rijden dan normaal en moest voorzichtig doen.

Ziekenhuisbevalling met 36+5

De verloskundige was inmiddels bij mij en was mij aan het onderzoeken, maar mijn vriend stond op speaker. Zo kon hij alles toch meemaken. Omdat ik 36+5 weken was, moest ik naar het ziekenhuis. Maar, we werden gewaarschuwd, het zou best nog even kunnen duren. De weeën waren nog niet op gang.

Weeën zijn begonnen!

Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen werd ik onderzocht en kreeg ik de bevestiging dat mijn vliezen inderdaad waren gebroken. Ik werd overgebracht van de verloskamer naar de afdeling, waar ik nog even lekker mocht gaan slapen. Na een half uur waren we geïnstalleerd en bleek dat de weeën toch echt waren begonnen. De volgende ochtend is onze dochter gezond en wel ter wereld gekomen.

Beeld: iStock.com