En dan begint je bevalling tijdens oud en nieuw op je eigen feestje

En dan begint je bevalling tijdens oud en nieuw op je eigen feestje

Het is je eerste zwangerschap en je bent uitgerekend op 31 december. Maarja, slechts 4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Dus bevallen op de 31e gaat jou waarschijnlijk niet overkomen. Het Oud en Nieuwfeestje bij jou thuis gaat gewoon door. Maar dan … gebeurt het toch. Het is maar goed dat deze moeder tóch een plan B heeft gemaakt. Lees hieronder haar bevallingsverhaal.

Op 30 december begon ik wat ‘krampen’ te krijgen. Omdat het de eerste zwangerschap was, wist ik niet precies wat ik zou moeten voelen en wanneer het echte weeën waren. De ‘krampen’ kwamen en gingen en waren goed draaglijk. Dit duurde de gehele dag en nacht.

Krampen op Oudjaarsdag

Op 31 december zouden we oud en nieuw bij ons thuis vieren met vrienden en familie. De voorbereidingen waren dan ook in volle gang. De ‘krampen’ waren er nog steeds en werden met momenten ook wat heftiger. Na vele adviezen om Oud en Nieuw te verplaatsen naar een andere locatie, bleef ik toch eigenwijs en wilde het dan ook gewoon lekker thuis vieren. Voor de zekerheid belden we de verloskundige, die kwam om 17.00 uur langs voor controle.

Krampen bleken weeën

Ja, de ‘krampen’ waren dus toch de weeën, die al meer dan 24 uur duurde. De verloskundige gaf aan dat naar verwachting de bevalling ‘vandaag’ niet meer zou gebeuren. Ik had bedacht dat ik het prettig vond om Oud en Nieuw toch gewoon bij ons thuis te vieren, omdat ik dan eventueel even op de bank zou kunnen liggen en rust kon nemen.

Dus zo gezegd zo gedaan, vanaf 20.00 uur kwam iedereen binnen en begon het feest. Al vrij snel begonnen mijn weeën wat meer door te zetten. Na het opwarmen van de oliebollen ging ik even op de bank hangen en rust nemen, zodat het wat rustiger zou worden. Dat werd hem niet.

Steeds meer pijn

Om 21.30 uur werden de weeën heftiger, ze kwamen sneller achter elkaar en begonnen steeds meer pijn te doen. Ik besloot wat extra rust te pakken en in bed te gaan liggen. Mijn vriend en moeder kwamen om de beurt naar boven om bij me te zitten en me te ondersteunen.

Weeënapp

Mijn weeën kwamen steeds vlugger, rond 23.00 uur kwamen ze om de 4 minuten en duurden ze een minuut lang. Ik hield dit bij op een app. Omdat de verloskundige had gezegd dat deze fase ongeveer een uur moest duren, begon ik steeds opnieuw te tellen als er een keer een periode van 6 of 7 minuten tussen zat.

Plan B in werking gezet

Toen mijn vriend bovenkwam en de weeën app zag, belde hij meteen de verloskundige. Die gaf aan direct langs te komen. Dit was het moment dat ‘plan B’ in werking werd gezet. Beneden waar het feest in volle gang was werd verteld dat de bevalling nu toch aan het door zetten was, dat de verloskundige onderweg was en dat iedereen dus toch zou moeten vertrekken. Ongeveer twintig personen hebben toen alles gepakt en zijn vertrokken naar het huis van vrienden, 300 meter verderop in de straat. Ze liepen allemaal met kratten bier, drankjes, hapjes, statafels en barkrukken, het vuurwerk werd gepakt en zelfs de vuurkorf ging mee de straat over naar het volgende adres.

Van thuisbevalling naar ziekenhuisbevalling

Toen de verloskundige binnenkwam, was alles net opgeruimd. Bij controle bleek de hartslag van de baby wat zwakker te zijn, een thuisbevalling zat er daardoor niet meer in. We stapten iets over half 12 in de auto’s op weg naar het ziekenhuis. Net voor de klok 12 uur sloeg lagen we geïnstalleerd op de kamer. Gelukkig nieuwjaar!

Kwartier persen

Onze vrienden en familie die door aan het feesten waren, zaten in spanning te wachten op een telefoontje en leefden allemaal met ons mee. De hartslag van de baby was gelukkig weer helemaal in orde op het moment dat we in het ziekenhuis waren. Na een heftige weeënstorm werden mijn vliezen gebroken en ging het erg snel. Na ongeveer een kwartier persen werd onze zoon Xavi om 02.34 uur geboren. Helemaal gezond en met een gewicht van 3950 gram. Hij was de eerste baby geboren in 2020 in Eindhoven.

Een mooier begin van het nieuwe jaar hadden we ons niet kunnen wensen. Een Oud en Nieuw die wij, maar ook onze vrienden en familie, nooit meer zullen vergeten en waar we ieder jaar met een grote lach op terug kijken.

Ook je verhaal delen?

Heb jij ook een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s delen? Stuur je verhaal (ongeveer 800 woorden) naar redactie@wij.nl. Bij publicatie neemt de redactie contact met je op. Anoniem blijven is mogelijk.

Beeld: iStock.com