Zoveel keuzes: van borstvoeding en vaccineren tot welke kindernaam en kinderwagen

Zoveel keuzes: van borstvoeding en vaccineren tot welke kindernaam en kinderwagen

Het begint al tijdens je zwangerschap. Nog voor je goed en wel beseft dat er een mini mensje in je buik groeit, worden er al allerlei vragen op je afgevuurd waar je over na moet denken. Dat is gedurende je zwangerschap, rondom je bevalling en als nieuwe papa en mama niet anders.

Geschreven door Maartje van Harlingen

Denk aan: wel of geen NIPT test? Willen we het geslacht weten? En als we dat dan weten, vertellen we dat dan ook aan onze omgeving? Wil ik die 22 wekenprik? Ga ik in het ziekenhuis bevallen of toch thuis, als de keuze aan mij is? Welke kinderwagen? Welke kinderstoel? Wat moet er allemaal aangeschaft worden en waarom kies ik een bepaald product wel of juist niet? De naam… en ga zo maar door.

Borstvoeding, vaccineren, kolven, kinderdagverblijf

Dan het ouderschap. Wil ik borstvoeding geven of toch een flesje? Wil ik kolven of toch kunstvoeding? Zo ja, welke kunstvoeding kies ik dan? Wil ik wel of niet vaccineren en als ik besluit het wel te doen, wil ik dan het normale vaccinatieprogramma volgen of toch een aangepaste en wat zijn daar dan precies de voor en nadelen? Wil ik de kleine naar een kinderdagverblijf, naar opa en oma, naar een gastouder of besluit ik misschien wel huismama te worden?

Dan zijn dit nog maar de algemene vraagstukken, zo heeft ieder ook nog eens zijn eigen situatie met afwegingen en keuzes. Overal zijn duizenden artikelen over te vinden en iedereen vindt er iets van. Met Truus van drie huizen verderop aan de ene kant en een hooggeleerde professor aan de andere kant. Hoe maak je dan de juiste en bestaat er zoiets als een juiste keuze?

Verhitte social media discussies

De verhitte discussies op social media over bijvoorbeeld borstvoeding of vaccineren, het lijkt wel oorlog! Het grappige is dat zich twee kampen lijken te vormen, maar dat beide kampen precies hetzelfde doel hebben: het beste voor hun kind. Het doet me denken aan die afbeelding, misschien ken je hem wel. Twee mensen kijken naar een 6/9 en de één is er heilig van overtuigd dat het een 6 is en de ander dat het een 9 is. Vanuit hun gezichtsveld hebben ze beide gelijk. Zie daar maar eens een discussie over te voeren.

Ik vind de waaromvraag die ik dan krijg heel opvallend

Ik ben een rastwijfelaar. Ik zoek alles tot in den treure uit, luister naar ieders mening, wil elk artikel lezen en overal informatie inwinnen voor ik mijn weloverwogen keuze maak. Nu kan ik je vertellen, wanneer je net moeder bent geworden en dit bij ieder wissewasje doet, heb je nergens anders meer tijd voor. Als ik één ding geleerd heb van de afgelopen periode is dat wel mijn gevoel te volgen. Natuurlijk zoek ik nog wel dingen uit, maar geen weekenden lang meer. Soms wel net te lang, maar hé, in deze coronatijd moet je iets… Ik doe het in ieder geval niet meer tot ik er hoofdpijn van heb!

Wat ik dan wel opvallend vind, is dat je dan vaak de ‘waaromvraag’ krijgt. Waarom kies je daar wel of niet voor? Als mijn antwoord dan is: ‘Omdat mijn gevoel zegt dat dit de juiste keuze is’, word ik dan serieus genomen of moet ik met onderbouwde argumenten komen?

Moederinstinct volgen

Ik wil geen negatieve energie steken in verhitte discussies, ik wil een ander niet overtuigen hetzelfde te doen, ik wil een ander niet veroordelen omdat hij/zij een andere keuze maakt. En ik wil zeker niet het gevoel krijgen dat ik mij moet verantwoorden voor de keuzes die ik maak. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel aangevoeld als sinds ik zwanger was en moeder werd. Het is de kunst om dat gevoel te gaan vertrouwen, want ik geloof erin dat dit gevoel er nooit naast zit. Ons hoofd zal ons misschien wijs willen maken van wel, maar uiteindelijk wordt steeds weer duidelijk waarom de keuze die ik maakte de juiste was.

Beeld: iStock.com