Voorbereiden op kraamvisite? Met deze tips blijft het leuk
Als je bevallen bent staan familie en vrienden te trappelen om je kleine spruit te bewonderen. Of jij daar net zoveel zin in hebt, verschilt per bevalling en per persoon. Om te zorgen dat kraamvisite leuk en gezellig is heb ik een paar tips voor je op een rijtje gezet.
Allereerst wil ik je zeggen dat mensen die zelf (nog) geen kinderen hebben zich soms niet bewust zijn van de dingen die zij ‘fout’ doen. Ze hebben vast de beste bedoelingen, maar juist daarom is het handig om vooraf wat dingen door te geven aan het komende bezoek, zodat niemand zich ongemakkelijk voelt.
Spreek kraamvisite af
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch hoor ik om mij heen wel eens verhalen over kraamvisite die onaangekondigd op de stoep staat. Ontzettend enthousiast en met mooie cadeaus staan ze voor je deur, helemaal klaar om jouw pasgeboren baby te ontmoeten. Super lief dat mensen jullie kleine trots graag willen zien, maar als jullie net een middagdutje willen doen, een badje nemen of misschien willen uitrusten van een zware nacht is visite niet fijn. Wegsturen doe je toch ook niet zo snel. Zet daarom op het geboortekaartje al dat mensen eerst contact moeten opnemen om een afspraak te maken, je hebt hier ook leuke gedichtjes voor.
‘Wil je mijn vingertjes en teentjes komen tellen? Eerst mama of papa even bellen.’
Spreek tijden af die handig zijn voor moeder en kind en spreek eventueel direct een eindtijd af. Zo weet je dat je bezoek niet uren blijft plakken. Normaal is het gezellig om je tante met drie neefjes de hele middag over de vloer te hebben, maar in je kraamweek is dat te heftig. Ik merkte dat ik snel overprikkeld was door drukte en dat wil je niet hebben in je kraamperiode. Als je een dag niemand over de vloer wilt hebben omdat je moe bent of geen zin hebt, ook prima, geef het aan. Het is belangrijk om je als nieuwe moeder op jezelf en de kleine te kunnen focussen en lekker in je vel te zitten. En als laatste; maak gebruik van de dagen dat je kraamhulp er nog is, dan hoef je zelf niet te lopen voor thee, koffie en beschuit met muisjes. Een kraamhulp kan ook visite die te lang blijft wat makkelijker weer de deur wijzen zonder dat er iemand beledigd is.
Aanraken en hygiëne
Oh, ik moest er echt niet aan denken dat iemand mijn pasgeboren baby aanraakte met vieze handen. En dan bedoel ik niet eens vieze handen die zichtbaar vies zijn, maar eigenlijk alle ongewassen handen vond ik vies en waren voor mij een bron van bacteriën. Iedereen kon bij binnenkomst even hun handen wassen en wij hadden ook een pompje desinfectie handgel op tafel en bij de box staan. Dit zit niet voor niets in je kraampakket dus maak er gebruik van! Je weet tenslotte nooit wie er wel of niet zijn handen wast na een toiletbezoek … Let ook op de kinderen die mee zijn, niet dat zij eerst met handen in hun mond en/of neus zitten en vervolgens de baby liefkozend aaien in het gezicht.
Als ons kraambezoek de baby wilde aanraken hadden we dit ook het liefst op plekken waar kleding zit, dus niet in het gezichtje. En hoe lief onze kleine ook is, kusjes geven was bij ons not done. Met oog op dingen als een koortslip of bacteriële huidinfecties vonden we dit een te groot risico. Dit zeiden we ook gewoon tegen ons kraambezoek en op een enkeling na begreep iedereen ons. Het zijn dingen waar sommige mensen niet bij stilstaan en dan kun je het beter gewoon zeggen om lastige situaties te voorkomen. Want zo’n mooie, kleine baby wil iedereen wel knuffelen en kussen!
Mag iedereen je baby vasthouden?
Of je iedereen je pasgeboren baby laat vasthouden is iets wat je op je eigen gevoel moet besluiten. Ik merk dat dit heel wisselend is, bij sommige kraamvisites krijg je de baby ongeveer direct op schoot na binnenkomst en bij andere kraamvisites blijft de baby veilig bij mama of ligt in de box. Hier moet je echt als ouder naar je eigen gevoel luisteren en natuurlijk naar je baby. Vind jij het prima als het bezoek jullie kleintje op schoot heeft, maar merk je dat de baby onrustig of huilerig wordt? Doe het dan liever niet, het zijn dan teveel prikkels. De overgang van buik naar wereld is natuurlijk al heel wat, en als ze dan ook steeds in andere armen liggen met andere warmte, andere geur en een andere stem, kan dat teveel zijn. Het kan ook dat jouw baby het allemaal prima vindt. Kijk gewoon wat jullie prettig vinden en je kunt ook per persoon kijken. Je moeder is waarschijnlijk iemand die de baby eerder vast mag houden dan de buurvrouw, gewoon jouw gevoel hierin volgen. Dan komt het goed!
Tips als jij op kraamvisite gaat
Ben jij deze keer de gelukkige die op kraamvisite mag? Dan heb ik een paar tips voor je uit mijn eigen ervaring;
- Spreek van te voren af wanneer je mag komen. Niets vervelender dan kraamvisite die op een onhandig moment voor de deur staat. En kom natuurlijk ook niet te laat.
- Wil je een cadeau meenemen? Zelf vraag ik altijd wat de ouders nog nodig hebben of willen hebben. Dan voorkom je dat de kersverse ouders met een berg rompertjes en knuffels zitten terwijl zij nog een leuk zwembroekje kunnen gebruiken voor babyzwemmen.
- Blijf niet te lang hangen, zeker als de baby net geboren is. Een half uurtje kan dan al voldoende zijn. Peil zelf een beetje de situatie of je wat langer kunt blijven.
- Heb jij zelf ook kinderen? Informeer eerst of zij mee kunnen of dat ze op een later moment kennis mogen maken met de baby.
- Draag geen sterke parfum. Ik rook zelf alles echt heel sterk tijdens en na mijn zwangerschap. En het is ook heel stom als jouw pasgeboren baby opeens naar de parfum ruikt van je kraamvisite. Dat eigen babygeurtje is veel lekkerder!
- Neem eventueel een portie avondeten mee, een gezond soepje of een pasta. Dat kunnen de ouders dan gemakkelijk opwarmen, scheelt ze weer koken. Dit vond ik echt heel fijn in de eerste periode! Of bied aan om de was op te hangen of iets anders waar ze op dat moment hulp bij kunnen gebruiken.
- Laat de trotse mama lekker haar verhaal doen - als zij dat wil - en geef niet teveel advies in de trant van ‘Je moet écht…’
- Pak de baby nooit ongevraagd op, als dit mag zullen de ouders het je zelf aanbieden.
Zo, nu ben jij op de hoogte van de belangrijkste dingen en kun je je klaarmaken voor alle kraamvisite die jullie kleinste familielid komt bewonderen. Veel plezier!
Lees ook: Alles over de 7 soorten kraamvisite