Van oefenhapjes naar eerste hapjes. Maartje deelt tips

Van oefenhapjes naar eerste hapjes. Maartje deelt tips

Mijn eerste kind, het eerste hapje. Ik vond het niet per se een topcombi. Jullie kennen me inmiddels misschien een beetje. Ik zoek dingen tot in het oneindige uit. Tja, je voelt hem al aankomen: er zijn zoveel meningen en methodes rondom de eerste hapjes van je kind. Hoe word ik hier wijs uit?

Geschreven door Maartje van Harlingen

Tussen de vier en zes maanden kun je beginnen met oefenhapjes volgens de professionals. Mijn vraag was toen: als tot één jaar borst- of flesvoeding de hoofdvoeding is, waarom zou ik dan al met vier maanden beginnen met oefenhapjes? Voor mij hét startsein om een zoektocht te beginnen.

Wanneer beginnen met hapjes?

Al snel ontdekte ik de verschillende meningen op dit gebied. Zo adviseren borstvoedingsorganisaties om met zes maanden te beginnen. Maar waarom dan met flesvoeding al wel met vier maanden? Ik zocht verder en kwam terecht bij de darmrijping en darmontwikkeling van baby’s. Over één ding zijn we het samen eens: met zes maanden wordt het in ieder geval tijd om te starten met oefenhapjes.

Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om te kijken naar jouw kind. Het ene kind zal er sneller klaar voor zijn dan het andere kind. Tekenen waar je op kunt letten zijn: zijn of haar interesse in eten. Zo keek Lev letterlijk de happen uit mijn mond en volgde mijn lepel overal. Ook kun je letten op smakgeluiden. Hier ging alles zijn mond in, van vingers tot vuisten en van speelgoed tot papa en mama. Een ander teken kan zijn dat je kind vaker om voeding vraagt en dus niet meer genoeg lijkt te hebben aan hetgeen wat hij/zij krijgt.

Al deze tekenen kan ik afvinken. Wanneer ik zelf wortel of broccoli at, gaf ik hem soms een heel klein stukje van mijn eten en zo leerde we samen wennen aan het idee dat een baby meer tot zich neemt dan alleen melk. Dat klinkt een beetje gek hè? Maar zo ervaarde ik het wel, ook ik moest eraan wennen. Kleine baby’s worden grote baby’s. Uiteindelijk besloten we met vijf maanden te starten met eerste hapjes en het heel rustig op te bouwen.

Welk eerste hapje kies je dan?

Ik ervaarde met Lev een positieve ervaring met fruit (lekker zoet). Echter, ik wilde hem niet teveel verwennen, want misschien gaan de groente er dan niet zo makkelijk meer in. Ik koos voor wortel omdat dit een zoete groente is. Hij vond het een geweldig! Naast het feit dat dit erin ging als zoete koek (mama het inmiddels lachworteltjes noemt, omdat hij het uitgilt van plezier), kreeg hij er gelukkig ook geen last van.

Dit gaf mij vertrouwen, hij is er klaar voor. Ik begon met een klein lepeltje en bouwde dit langzaam op naar één keer per dag één ijsblokje. Per vijf dagen wisselde ik van groente. Een baby heeft tijd nodig heeft om te wennen aan een bepaalde smaak. Hij vindt tot nu toe alles een feestje. Nadat meneer gegeten heeft, ziet het er ook uit alsof er een flinke party plaatsgevonden heeft. Werkelijk alles zit onder. Dit komt omdat hij zelf zijn lepel wil vasthouden en het zelf in zijn mond doen.

Mama moet wel opletten, want hoever zo’n lepel in zijn mond kan, dat snapt hij nog niet helemaal. Toch geniet ik er enorm van om hem zo te zien kliederen (ik ben nogal een poetsmoeder) en vertel mezelf dat dit goed is voor zijn ontwikkeling en dat ook ik hiervan moet leren. Kinderen horen te kliederen en te ontdekken … Let it go!

Van groentehapje naar fruithapje

Na zo’n drie weken begin ik met fruit toe te voegen in de ochtend. Weer weinig en weer afwachtend hoe hij en zijn lichaam hierop reageren. Voor mij voelt het goed om het op deze manier te doen. Misschien vinden anderen het overdreven, maar het werkt … Geen krampjes, geen obstipatie, geen gevecht met eten, maar een positieve en plezierige ervaring waar we allebei van genieten.

Rapley-methode proberen

Wanneer je besluit om vanaf zes maanden te beginnen, bestaat er ook nog de Rapley-methode (ook wel: kleintjes methode). Dit is een speelse manier om op hun eigen manier kennis te maken met eten. Deze methode wordt pas aangeraden vanaf zes maanden, omdat de motorische ontwikkeling van een kind dan pas voldoende ontwikkeld is. Leuk om je eens in te verdiepen. Wanneer je toch eerder wilt beginnen, kun je natuurlijk ook starten met pureren en met zes maanden alsnog overstappen op de Rapley/kleintjes methode. Ook kun je kiezen voor een combinatie.

In ieder geval blijft in het eerste jaar melk de hoofdvoeding. Daarom worden het ook oefenhapjes genoemd. Het is dan ook nog niet per se belangrijk om te letten op alle vitamine en mineralen die een baby binnenkrijgt, omdat je kind deze nog uit de melk haalt. Op het moment dat de borst of flesvoeding afgebouwd wordt, wordt het pas echt belangrijk om te kijken naar wat jouw kind nu precies nodig heeft. Voor je begint, verdiep je nog even in welke producten je je baby juist wel en welke je beter niet kunt geven.

Tot slot, doe ik het goed? Maak ik de juiste keuzes? Geen idee! Ik heb mijn onderzoek gedaan, wil niet haasten en doe wat goed voelt. Onze kleine man kan tenslotte zijn hele leven nog hapjes eten.

Beeld: iStock.com