Te vroeg geboren #6: de afloop, de impact en blij nieuws

Te vroeg geboren #6: de afloop, de impact en blij nieuws

Als ik nu terugkijk is de babytijd echt razendsnel voorbijgegaan. Een normale kraamtijd hebben we niet gehad, maar genoten hebben we wel. Ons kleine mini mensje is later nog geopereerd aan een liesbreuk, maar heeft verder niet meer in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig! Ze heeft het heel goed gedaan.

Geschreven door Kayleigh Smits

En dan begint het normale leven weer. Ik ben weer aan het werk gegaan, dat was drie maanden nadat ze thuis gekomen is. In totaal ben ik zes maanden thuis geweest. Ik geniet van mijn werk en geniet van mijn vrije dagen met haar.

Van prematuur naar actieve dreumes

Inmiddels is ons kleine meisje alweer 1,5 jaar. Van het prematuur zijn merk je nog weinig. Ze is actief, vrolijk, erg ondernemend en ondeugend. Ze loopt aan een handje en klimt overal op. Ze zegt al woordjes en zwaait naar iedereen. Eten gaat als een speer. Ze maakt ons leven nog leuker. Ze is ons wonder.

Haar oogje is helemaal goed gekomen en een paar weken geleden kregen we het goede nieuws dat er niets meer te zien was op de echo. We zijn inmiddels gestopt met de medicatie. Ze weegt nu 7400 gram en is 69 centimeter. Ze is klein, maar compenseert dit met haar vrolijke gedrag en pit.

Ik voel me goed en met veel liefde mogen wij hopelijk tussen eind juni en begin juli ons tweede kind verwelkomen. Ik ben namelijk zwanger! Ik vind het super spannend. Helemaal na alles wat we hebben meegemaakt.

De impact

Ik geeft eerlijk toe, ik kan het nog niet helemaal een plekje geven. Telkens als we in een ziekenhuis komen, ben ik blij dat ik mijn kleine meid gewoon mee naar huis kan nemen. De impact is nog steeds voelbaar.

Veel mensen denken dat, als je eenmaal thuis bent met je te vroeg geboren kind, alles weer normaal is. Dat is absoluut niet zo. Zolang jezelf dit niet hebt meegemaakt, zal je ook nooit weten hoe het voelt en is. Ik heb veel geleerd van deze roerige tijd. Het zijn dingen waar ik kracht uithaal, maar ook dingen die ik eigenlijk liever niet wilde weten. Maar de conclusie? Ik ben er sterker van geworden.

Opnieuw zwanger

Mijn huidige zwangerschap vind ik spannend. Ik ben nu 12 weken en ondanks dat ik me goed voel, kan ik niet echt genieten. Bij elke echo ben ik bang dat we slecht nieuws krijgen. Dat ze zeggen dat het hartje niet meer klopt of dat er iets niet goed is. Elke avond slik ik bloedverdunners in de hoop dat het wat doet voor de placenta. Ik sta onder strenge controle en alles gaat via een academisch ziekenhuis.

We tellen de weken af. Ik zou heel blij zijn als we dit kleine mensje in onze armen kunnen sluiten. ā€˜Lekker genietenā€™ is wat iedereen nu tegen me zegt. Misschien komt het nog, maar ik ben bang dat die roze wolk er voor mij niet helemaal in zit na alles wat we hebben meegemaakt.

Ga naar vorige deel

Steun Strong Babies en onderzoek naar vroeggeboorte

Steun onderzoek naar vroeggeboorte

Wist je dat er dagelijks 50 baby’s in Nederland te vroeg worden geboren? Dit heeft een grote impact op zowel het kind als de ouders. Strong Babies is een landelijk initiatief dat zich inzet om vroeggeboorte in Nederland terug te dringen.

Wil jij ook iets doen? Doneer en steun onderzoek naar vroeggeboorte. Of kom zelf in actie.

Steun Strong Babies

Beeld: iStock.com