Papa Jerry en de grote sokkenverdwijntruc

Papa Jerry en de grote sokkenverdwijntruc

Bo Lily is één, hoera! Niet echt een baby meer en dat merk je. Nog steeds hartsmeltend schattig, maar ze begint toch ook al een echt mensje te worden. Een echt mensje dat de mandarijnen op de fruitschaal aanwijst nadat ze de banaan die je haar wilde geven uit je handen heeft geslagen. Een echt mensje dat rustig een half uur kan zitten spelen met een kartonnen doos terwijl ze omkomt in Duplo en Fisher Price. En een echt mensje dat opzettelijk, om jou te pesten, rotgeintjes met je uithaalt.

Geschreven door Jerry Hormone

Zo’n rotgeintje dat ondertussen door Bo tot kunst verheven is, is de grote sokkenverdwijntruc. Als een vingervlugge goochelaar maakt ze een afleidend handgebaar en poef! weg zijn haar sokken. In het niets verdwenen. Je speurt de grond af. Zoekt tussen de kussens op de bank. Kijkt voor de zekerheid of ze niet ergens op het plafond liggen. Nee, nergens te bekennen. Dus je vraagt: “Bo, waar zijn je sokken nou toch gebleven?” Waarop zij een gezichtje trekt van ik-weet-het-ook-niet en haar lege handjes laat zien. Als ze na dat toneelstukje van geveinsde onschuld en onwetendheid de sokken niet meteen achter je oor vandaan tevoorschijn tovert, kun je in la of wasmand op zoek naar verse.

Timing is everything

Essentieel bij de grote sokkenverdwijntruc is het uitkiezen van het juiste moment. Timing is everything. Wat dat betreft is het net comedy. Want sokken in rook doen opgaan is het leukst als we net de deur uitmoeten en er haast bij is. Er moet nog even snel een uiterst belangrijke brief gepost worden voordat de bus gelicht wordt. Of medicijnen tegen verschrikkelijke jeuk opgehaald worden voordat de apotheek sluit. Dat soort dingen.

Een ander belangrijk aspect dat niet over het hoofd moet worden gezien bij het uitvoeren van de grote sokkenverdwijntruc: de locatie. Want wat is er nou leuker dan in de supermarkt je sokken foetsie maken? Dat papa er ook buiten pas achter komt, weer naar binnen kan en dan alle gangpaden af kan struinen, in de ijdele hoop jouw zandkleurige sokken terug te vinden op de zandkleurige tegels … Of liggen ze misschien tussen het groente en fruit? In het vriesvak naast de vissticks? En ook nu is timing niet geheel onbelangrijk, want het rotgeintje wordt nóg rottiger (en dus geiniger) als je het op een zaterdag doet, als het extra superdruk is in de winkel! Kijk papa in al dat gedrang van mensenlijven en winkelwagentjes zijn verstand eens verliezen!

Tegenwoordig heb ik in iedere zak van elke jas een extra bolletje sokken zitten. Als liefhebbende vader wil ik natuurlijk voorkomen dat Bo het slachtoffer van haar eigen rotgeintje wordt en koude voetjes krijgt. Hartsmeltend schattig grijnst ze me toe als ik haar een nieuw paar aantrek. “En ze nu niet meer laten verdw…?! Bo, waar zijn je sokken?!”

Over Jerry

Jerry Hormone is schrijver, muzikant en columnist voor Nieuwe Revu. Hij kreeg samen met zijn Laura onlangs een dochter: Bo Lily. In magazine WIJ schrijft hij iedere editie een column over zijn ervaringen als vader.

Beeld: iStock.com