8 momhacks die je moet weten als je een baby hebt

8 momhacks die je moet weten als je een baby hebt

Als first-time mom zijn er soms dingen waarvan je denkt: wist ik dit maar eerder! Zoals die keer dat je een romper vol gele poeplekkage over het hoofd van je baby uit doet, omdat je niet weet dat het ook anders kan. Omdat ik inmiddels twee baby’s en twee kraamverzorgsters mét tips verder ben, deel ik deze slimme momhacks graag met je. Ze maken het leven met je pasgeboren baby echt makkelijker!

Geschreven door Nadia

1. Men neme 3 billendoekjes voordat gij de luier opent

Een pak babydoekjes lijkt helemaal handig, trek het ene doekje eruit en de andere komt automatisch naar boven. Maar ik heb dus te vaak gehad dat ik niet alleen één doekje uit het pakje haal maar dat er een hele slinger aan doekjes uit komt. Je baby, onder de poep, ligt ondertussen ook nog te draaikonten, dus met één arm probeer je je baby vast te houden en met die andere arm loop je als een wilde te slingeren aan dat pak zodat er toch asjeblieft een doekje loskomt. Het pakje vliegt alle kanten op en meer en meer doekjes komen eruit, maar ze komen niet los. Aaaargh. Nee. Dat overkomt mij niet meer. Voor het verschonen trek ik de eerste drie doekjes er vast uit en als ik mij klaarmaak om een mega poepluier te verschonen haal ik er vast vijf uit. Dan weet ik zeker dat ik de eerste ellende weg kan vegen en daarna een stuk rustiger in gevecht kan gaan met de billendoekjes.

2. Romper met enveloppehals

Een vervolg op die poepluier van hierboven, en dan bedoel ik die verschrikkelijk luier die al overlopen is met gele poep. Die echte newborn-poep. De romper van je kleintje is aan de onderkant al helemaal doordrenkt en moet dan nog uit. Maar wacht, voordat je die vieze romper over dat mooie koppie trekt en meteen de haartjes vies maakt; de romper kan ook naar beneden uit. Ja, echt! De enveloppehals zorgt er namelijk voor dat je halsopening van de romper verder open kan en dan trek je hem zo over de schoudertjes naar beneden. Een stuk frisser voor je baby!

Babykleertjes aan het sorteren

3. Douchen met je baby

Kleintjes vinden het heerlijk om samen met je te douchen, warm water en ondertussen huid-op-huid contact. Een heerlijk quality-time momentje al zeg ik het zelf. Toch vind ik dat hele gladde lijfje soms wel erg glad, zeker als ze nog maar een paar dagen oud zijn kan het ook een beetje spannend zijn om samen te douchen. Je kan daar speciale mega washandjes voor kopen die over je hele arm schuift, maar je kunt ook gewoon een hydrofiele doek over je arm leggen om ervoor te zorgen dat jullie wat minder glibberen.

4. Douchen zonder baby? MAND!

In de eerste weken met je newborn komt er vast een moment dat jij lekker even wilt douchen, maar dat je alleen bent met de kleine. Ik kreeg van mijn eerste kraamhulp een hele handig tip, die ik dan ook vaak heb ingezet. MAND! Ik bedoel natuurlijk de wasmand. Vul de wasmand met een paar schone handdoeken zodat er een lekker bedje ontstaat en leg je kleine daarin, naast de douche. Dan kunnen jullie elkaar zien. Dit kan alleen als ze echt klein zijn, omdat je niet wilt dat ze gaan klimmen en uit de wasmand vallen. Deze tip kan je ook gebruiken als je samen gedoucht hebt en jij jezelf nog moet afdrogen. Dan doe je de kleine een lekkere badcape om en kun je, als je zelf droog bent, verder gaan met aankleden.

Een baby in een mandje

5. Nachtelijke flesvoeding

Ik gaf zelf borstvoeding, maar na een paar maanden stapte ik over op flesvoeding. Prima, maar in de nacht waren mijn baby’s niet gewend om ‘zo lang’ te moeten wachten op hun drinken. De borst was tenslotte altijd klaar en op temperatuur. Ik liep dan te klooien met thermosflessen die dan toch weer niet zo goed hadden gewerkt als ik hoopte en dan moest ik in de badkamer alsnog warm water halen. Goed, heel gedoe waar je in de nacht geen zin in hebt. Ook als je een newborn mom bent die direct voor flesvoeding kiest, is elke minuut slaap goud waard, dus die moeder wil ook niet lang klooien met de juiste temperatuur melk. Mijn tip? Koop een waterkoker met temperatuur regelaar óf een flessenwarmer die in een paar seconden jouw fles op temperatuur brengt. Deze flessenwarmer vond ik heel goed!

6. Kledingsetje in ziplock voor onderweg

Spugen, doorlekken of werd het een knoeiboel met eten? Zorg dat je altijd een setje nieuwe kleding mee hebt. Extra handig als je een compleet setje in een ziplock zakje klaar hebt liggen. Je hoeft alleen het zakje te pakken, de schone kleding eruit en de vieze kan er meteen in! Ook handig als je twee kleine kinderen hebt, dan kun je per kind een zakje in de luiertas doen.

7. Sleutels aan een speenkoord

In de luiertas zit van alles, billendoekjes, speentjes, kleding, luiers. Het lijkt soms wel een bodemloze put, handig omdat je alles bij je hebt, maar minder handig als je daar ook steeds je sleutels in gooit en ze niet meer snel terug kan vinden. Een speenkoord met een klip om daar je sleutels aan te hangen staat leuk en is ook nog eens handig!

Speenkoord met sleutel

8. White noise

‘White wat?’ Dit is iets waar ik nog nooit van gehoord had, zowel de naam als het geluid niet, maar wat een uitvinding! Als mijn kleintje niet kon slapen zocht ik een filmpje op met ‘White noise’ en dan de variant met een zwarte achtergrond, dan kan je je telefoon neerleggen zonder dat hij licht geeft. Het ruisende en suizende geluid zorgt dat je baby kalmeert en zo naar dromenland is vertrokken! Je hebt ook filmpjes/audiogeluiden waarin een man of vrouw de hele tijd ‘Ssssssst’ zegt. Probeer eens welke het best werkt en geniet van de rust zodra de kleine slaapt.

White noise
Beeld: iStock.com/PeopleImages